Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

ADSL ali CABLE

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Razno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2005 4:09 pm    Naslov sporočila: ADSL ali CABLE Odgovori s citatom

Hoj. Mene zanima, kaj je bolje vzeti. ADSL ali kabelski internet. Sem slisal kolega jamrati, da je ADSL bolj zanesljiv in da mu je kabel vedno zastekal...
Kaksne so vase izkusnje? ADSL je malo cenejsi...
lp RR

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Mojster


Pridružen/-a: Pon Apr 2004 0:50
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2005 5:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prej sem imel kabel, sedaj pa na drugi lokaciji ADSL. Neke bistvene razlike ne vidim. Pri kabelski se mi je vsake toliko modem "zmrznil", pri ADSL-ju pa so včasih motnje, ko kaj delajo. Dobra stvar ADSL-ja je to, da ima dinamični IP in je iz stališča varnosti malenkost bolje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:40
Prispevkov: 187
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2005 9:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam ADSL in sem zadovoljen da sem se odločil za to namesto kabelske. Kolega je imel kabelsko in jo je po dobrem letu vrnil, saj je bilo težav cel kup, od počasnega delovanja do sploh NEdelovanja. na telemachu so mu vedno odgovorili: ja pri nas vse dela, pri nas kaže da je vse v redu, vendar temu ni bilo tako. Sedaj ima ta kolega ADSL in je zelo zadovoljen, pravi da je veliko bolje. Res je upload pri ADSL manjši, vendar na zmanjševanju uploada menda delajo tudi na kabelski, tako da ....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2005 10:19 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj. Hvala vama.

Tole mi se povejta - pri ADSLu dobis modem od Telekoma. Ta je njihova last in ga zamenjajo ce crkne?

Kot drugo pa me zanima, ali se da ta njihov modem direkt prikljucit na router ali morem posebej kupit router, ki ima vgrajen ADSL modem?

Kaj morem pazit pri nakupu routerja (cene so od 4000 do 100000). Je najcenejsi OK?

Kako je z varnostjo? Je najbolje, da imam ADSL napeljan na PC, tam poganjam Antivirus in Firewall in mi PC potem softwaresko routa?

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Mojster


Pridružen/-a: Pon Apr 2004 0:50
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2005 10:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

-Modem je njihova last. Če se pokvari, naj bi ti ga oni zamenjali.Ne vem pa, če to samo prvi 2 leti ali velja to tudi za naprej.

-kupljen router se lahko priklopi na modem

-dražji routerji imajo več nastavitev, vgrajen firewall....pri sebi se mal povprašaj, kaj res rabiš, pa potem kupi takega, ki tebi ustreza. Sicer pa je hardverski firewall dobra zadeva v tem smislu, da ga ne potrebuješ na računalniku, kjer ti porabi nekaj procesorske moči in upočasni računalnik.

- če pa razmišljaš narediti router iz kakšnega starega računalnika, pa je tudi varjana in kar dosti opisov, kako to narediti je na internetu. Sam pa menim, da se to ne splača več, saj so routerji sedaj tako poceni.

-lahko pa pri ADSL-ju kupiš namesto routerja tudi switch, ki je malce cenejši.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2005 11:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SiOL je pred kratkim prenovil ponudbo ADSL paketov. Po eni strani to pomeni nizjo ceno prikljucnine, ce podpises aneks (podobno kot mobilni telefoni), po drugi strani pa se spremeni nacin priklopa - Telekom je izlocen iz racunice, vsaj kar se tebe kot koncnega uporabnika tice. Modem ti *proda* SiOL in je *tvoj*. Ce crkne iz razloga, ki ga garancija ne krije -> najbrz smola zate.

Najeti Telekomovi modemi (ki jih zamenjajo, ce je kaj narobe z njimi) so bili na voljo do te prenove in stari narocniki jih imamo se vedno, ce seveda ne zamenjamo narocnine (zamenjava stane 50 tisocakov, ce ne podpises aneksa za 2 leti, z aneksom je pa nekaj simbolicnega, 2 SIT oz. nekaj v tem stilu). Najboljse bo da povprasas ali je "stara" kombinacija (torej modem najet pri Telekomu) sploh se na voljo novim uporabnikom: 080 1000.

Sam sem (bolj ali manj zadovoljen) uporabnik ADSL ze nekaj let. "Uptime" v dnevnih urah (remonti so ponavadi zgodaj zjutraj) je prakticno 99.9%, najbrz manj kot en izpad na leto, pa se takrat je kar hitro popravljeno. Glede na grozljivke, o katerih slisim od znancev, ki imajo kabelski dostop (redni izpadi, velika nihanja v hitrosti, itd.), bi ti izmed obeh opcij tudi sam predlagal ADSL.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2005 5:55 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Router ali switch rabiš le v primeru, če želiš na internet priklopiti dva ali več računalnikov. Sicer sta nepotrebna. Zaščita, firewall pa je obvezna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 19, 2005 4:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vam.
Sem se odlocil za ADSL zaradi zanesljivosti in hitrosti in cene.
Kateri softwareski firewall pa mi priporocate?
Ali routerji imajo firewall? Je dober?

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2005 6:23 am    Naslov sporočila: Zone Alarm Odgovori s citatom

Jaz imam na PC-u Zone Alarm, ki je brezplačen in opravi svojo nalogo.
_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2005 3:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz uporabljam kar iptables, ki je (so) del vsake distribucije Linuxa. Za zdaj (2+ leti) se nisem imel absolutno nobenih problemov (zelo dolgo sem uporabljal ipfwadm in starejsi kernel, ker nisem imel prostora za novejsega na disku). Dela mi NAT (IP masquerading), port forwarding in filtrira paketke ... stane pa 0 SIT Smile

In ja, routerji ponavadi imajo tudi vgrajen firewall. Koda, ki skrbi za premetavanje paketkov pac se dodatno pogleda par pravil in se odloci, ali bo paketek res preusmerila iz enega porta na drugega, ali pa ga bo zavrgla. Moj router (ki ga ne uporabljam v tej funkciji, ker se PPP session podira vsako minuto z njim Evil or Very Mad ) ima to vkljuceno, pa je v bistvu samo "dodatek" wireless access pointu & switchu; prakticno nic dodatno ne stane proizvajalca, da se to doda, ce pa tega ne bi bilo, bi pa ljudje kupili konkurencen produkt tako da bos verjetno zelo tezko nasel preprost router brez firewalla. Moj router je stal cca. enega tisocaka vec kot identicen access point istega proizvajalca (torej brez WAN porta in modula za upravljanje) - kdo bo kupil to, ce za cisto malo vec lahko dobis pomembno dodatno funkcionalnost ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Razno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group