Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

220V napeljava iz škatljice v zidu ali kar iz žarnice?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MacTron
Mojster


Pridružen/-a: Tor Okt 2004 20:04
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 4:27 am    Naslov sporočila: 220V napeljava iz škatljice v zidu ali kar iz žarnice? Odgovori s citatom

Imam problem, ki pa ga tudi sam nebi rad in znal izpelati!
V nekaterem prostoru (v starih časih shrampa), nimamo vtikačev za priključek 220 V npr. TV, računalnik, radio ....Imamo pa le luč in tisto črno škatljico, ki je vgrajena v zid, kjer je veliko črnih kablov. Zanima pa me kako bi is tiste škatlice v zidu lahko iz nje potegnil pač kabel, ki je namenjen za žarnico. Kolikor vem mora biti + in - ter ozemljitev! Ali to drži? Smile Problem je tudi v tem da so vsi kabli črni, kako pa naj potem vem katerega izbrati? Gotovo tistega ki vodi proti luči? Zanima me še tudi če bi pravilno povezal sam in izoliral "gole" žice, ali je možna nevarnost kratkega stika?
Ali mi kaj priporočate glede teka?
L.P. Grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 12:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Grega,

Citiram:
Zanima pa me kako bi is tiste škatlice v zidu lahko iz nje potegnil pač kabel, ki je namenjen za žarnico. Kolikor vem mora biti + in - ter ozemljitev!


Verjetno si se zatipkal, ker je 230V izmenična napetost nima + ali - pola, pač pa ti iščeš fazo in ničlo, ozemljitev je pa tretja žica.

Citiram:
Problem je tudi v tem da so vsi kabli črni, kako pa naj potem vem katerega izbrati?


Najlažje fazo najdeš s t.i. "fazenpruferjem", kot se reče v slengu. Saj poznaš izvijač, ki ima vgrajeno tlivko...

Kako je pa z vezavami bo pa verjetno odgovoril kakšen "jakotokaš" in ti povedal, kaj se sme in kaj ne...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MacTron
Mojster


Pridružen/-a: Tor Okt 2004 20:04
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 12:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, in kako naj zvem katera je faza in ničlna ter katera je ozemljitev? Vredu vem da je faza tista, ki jo preveriš z "fazenbriferjem"!
L.P. Grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 2:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Grega,

merilni instrument v roke: od tam, kjer je faza mora biti proti ničli 230V izmenične napetosti!

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Medo
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 14:59
Prispevkov: 22
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 2:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če pa nimaš instrumenta pa uporabi žarnico in en konec zveži na fazo, z drugim koncem pa poiščeš ničlo (po možnosti, ko najdeš fazo s preizkuševalcem- 'izklopi' varovalko- priklopi žarnico in 'vklopi' varovalko).
Če boš slučajno zadel ozemljitev, ti bo odklopilo FID stikalo ( tako boš vedel katera žica je ozemljitev). Če pa gori je to ničla.

! To početje je nevarno, če boš delal pod napetostjo!


lp Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MacTron
Mojster


Pridružen/-a: Tor Okt 2004 20:04
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 3:28 pm    Naslov sporočila: Ozemljitev? Odgovori s citatom

Ja, kako pa naj naredim drugače in preverjam, če nibi delal pod napetostjo?
Kakšno pa je to stikalo FID, a kako pa lahko izvem katera je taprava varovalka za tisti konec hiše. Ker imam še tiste stare varovalke taokrogle?

Uglavnem je kar precej zakomplecirano. Kaj če bi pa naprimer odrezal fazo za žarnico in tam jer je faza in ničla prikleščil podaljšek do usreznega mesta, Samo problem je v tem da ima faza za žarnico samo fazo in ničlo, kje je pa ozemljitev?
L.P. Grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 3:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Grega
Vsakrsno pocetje z 220V je smrtno nevarno. Ne samo zate ampak lahko tudi za tvoj radijo (lahko priklopis medfazno napetost).
Predlagam ti, da raje placaj pivo kaksnemu znancu, ki bo zadevo v 10.min resil.

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medo
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 14:59
Prispevkov: 22
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 3:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim, da zadeve slabo poznaš
ti priporočam: rajši, kar prosi enega inštalaterja, bo bolje zate!




lp Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medo
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 14:59
Prispevkov: 22
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 3:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No simonS me je prehitel za par sekund Smile



lp Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MacTron
Mojster


Pridružen/-a: Tor Okt 2004 20:04
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 3:52 pm    Naslov sporočila: Podaljšek, odporen na dež, sneg, vlago, soneccc Odgovori s citatom

Ja, kako pa bi lahko preveril, če je stvar dobro napeljana? Ali obstajajo kake naprave za pregled inštalacije?
Če tako mislite bom pa res kar enega poklical! Med tem časmo sem se domislil da bi iz drugega prostora potegnil elektriko do shrambe! No pač bi kabel moral napeljati na zunanji strani? Kako pa zgledajo taki kali na vremensko odpornost, ali so sploh zanesljivi za vremenske vplive in vlago ter temperaturo?
L.P. Grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MacTron
Mojster


Pridružen/-a: Tor Okt 2004 20:04
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 8:49 pm    Naslov sporočila: Problem! Odgovori s citatom

Pred 2 uricama sem si podrobneje pogledal tisto škatlico. No uglavnem zgleda zgolj preprosto! Notri so razporedene samo trije kabli Ugotovil sem katera je faza, kako pa naj ugotovim katera je ozemljitev in nula?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marko11
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 18:00
Prispevkov: 112
Kraj: Ponikve

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2005 9:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa pojdimo lepo od zacetka. V razvodno dozo (crna skatla) si ze ugotovil, da ti pridejo trije kabli. Ugotovil si tudi kje je faza.

Sedaj pa s stikalom ugasni luc in ponovno preveri kje je faza. Na tistemu kablu kjer ti tlivka sveti, zraven te zice na istemu kablu pa je NICELNI vodnik. Ker je to predvidevam stara instalacija, pa nima tretje zice ozemljitve, nic zato.

Ko si sedaj ugotovil, kje je faza in kje je nula pojdi in odklopi varovalko, ponovno preveri, ce ni toka na tisti zici, ki ti je prej svetila, ce ni toka, pa sedaj lahko priklopis svoj kabel.
Priklopi tako: vzemi svoj kabel ter crno zico priklopi z sponko tja kjer si ugotovil da je faza, plavo zico pa priklopi na nicelni vodnik to je poleg zice faznega vodnika.

Upam, da sem bil dovolj jasen, drugace povprasaj.

LP,marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Gavran
Mojster


Pridružen/-a: Pon Mar 2004 11:42
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 08, 2005 4:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trije kabli: dovod energije (tisti, ki ga iščeš), kabel stikala in kabel ki gre na žarnico.
Ozemljitveni vodnik je običajno rumeno-zelene barve. Če ima dovodni kabel samo dva vodnika, imate sistem zaščite ničenje (ni FID stikala) in lahko v vtičnici zvežeš ozemljitveni kontakt z ničelnim vodnikom.
Vsi posegi na omrežni napetosti so SMRTNO NEVARNI!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MacTron
Mojster


Pridružen/-a: Tor Okt 2004 20:04
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 08, 2005 5:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@marko11 Hvala Marko, to sem iskal!
Laughing Stvar že deluje, tago da ni panike!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Apr 2004 17:18
Prispevkov: 53

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 08, 2005 8:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je žica črna(koliko je stara hiša.,bi raje odstranil in napeljal novo žico oziroma kabel.
Lp Adrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group