Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Foto upor
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 22, 2004 6:58 pm    Naslov sporočila: Foto upor Odgovori s citatom

Za priključitev foto upora na 81atmela, me zanima kako določiti kdaj naj bo 1 in kdaj 0.Z dodatnim potenciometrom?kako ga priključiti?
Hvala za odgovor Very Happy

_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2004 7:57 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Miha,

predlagam, da fotoupor priključiš na P1.0 ali P1.1. Ta dva porta imata namreč vgrajen analogni komparator, ki je interno vezan na P3.6. Z dodatnim trimerjem nastaviš natančno vrednost preklopa med 0 in 1.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2004 3:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor! Very Happy
Fotoupor priključim med vhodom in maso?Kako pa trimer(in kaksna vrednost naj bo) vezem oz. kam?A program pa tako kot stikalo:

Do
If foto = 1 Then
xxxx
xxxx
xxxx
else
xxx
end if
Loop

_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2004 9:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da je Jure mislil, da uporabis P1.0 in P1.1 kot komparator z dvema analognima vhodoma, na katera pripelješ dve različni napetosti. Eno napetost dobiš, ko med +5V in maso vežeš fotoupor zaporedno z fiksnim uporom, srednjo točko pa recimo na P1.0. Potencial srednje točke bo odvisen od upornosti fotoupora.
Drugo napetost pripelješ na P1.1 tako, da potenciometer 10k vežeš med +5V in maso, srednjo točko potenciometra pa vežeš na P1.1.
Na p3.6 (tega pina ni, je pa interno ta signal določen tako, da je da 1 če je potencial na p1.0 višji od potenciala na p1.1 (ali obratno) in ga seveda lahko prograsko sprašuješ z

if p3.6 = 1 then
blabbla
else
haha
endif
S potenciometrom tudi nastaviš, kdaj, pri kateri osvetljenosti fotoupora naj ti P3.6 'preklopi'

to velja za at89c2051 in 4051
vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2004 10:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm?Ni mi vsec da uporabis pri tem dva pina!Bom probal tako kot je na zvezdi od Go.Lavriöa se mi zdi, ko je foto upor enostavno vezal med P3.4 in maso!Namrec delam krizisce in ko bo tema bi rad da svetijo rumene luci!
_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 8:59 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda gre tudi z enim pinom, a boš moral potem med fotoupor in pin dati majhno vezje z enim tranzistorjem. Mislim, da mu rečejo Smidttriger. Tranzistor, trije upori, en potenciometer za nastavitev pri kateri osvetljenosti naj preklopi, in izhod takega vezja je +5V pri recimo osvetljenem stanju in 0V pri temi (ali obratno).

Težko ti narišem vezje iz dveh razlogov: prvič, ker bi moral vezje poiskati v kaki knjigi, ker ga ne vem na pamet, in drugič, ker ne znam narisati vezje z računalnikom in ti ga poslati. In to je tema za novo vprašanje:

Ali se da slika, ki jo v oknih z Izberi in Kopiraj (Select and Copy) prenesem v odložišče (Clipboard) pripeti recimo tukaj:

Hm, ne gre, torej ne znam.

Vem, lahko pripnem v worddokument, v njem pa lahko prilepim sliko iz ekrana.

Če ne bo nihče iz prstov izsesal sheme za Smidttriger, job bom izbrskal iz knjige in ti jo poslal sem, če te seveda zanima.

Hm, morda, morda pa bi lahko poizkusil tudi tako: Tvoj fotoupor zmanjša upornost. kadar ga osvetliš. Če vežeš fotoupor med pin in maso, tedaj bo na pinu visok potencial pri zatemnjenem fotouporu in nizek pri osvetljenem. Kako se bo obnašal 'nekje vmes' pa seveda ne moremo vedeti.

Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tonni
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 9:27
Prispevkov: 108

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 9:01 am    Naslov sporočila: Fotoupor Odgovori s citatom

Mislim,da vem kaj hoces.Ti rabis,da nastavis obcutljivost fotoupora
na neko osvetlitev pri kateri bo preklopil transistor,odnosno izhod
na CPU.Mislim,da je prilozena shema to kar isces.
lp tonni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 9:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav Toni!
To sicer ni Smidttriger vezje, ker vem, da ima Smidttriger nekakšno povratno vezavo, vendar sem prepričan, da bo zadovoljilo Miho in njegove potrebe.

Meni pa zaupaj, kako narediš takšno shemo in in pripneš sem!
Hvala
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 9:06 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala fantje!Samo se nekaj!Kaksen je pa tranzistor?Za to vezje je pa vseeno kam ga priklopim?Ker se mi neda spreminjati programa ce bo pa treba pa pac bom, sment Laughing
_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 9:08 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naslikano je v slikarju in nato shranjeno kot jpg, nato pa pripeto na forum: pritisnes prebrskaj poisces kje se nahaja fotka ki si jo prej narisal in (shranil) si zmagu.
_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 9:15 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katerikoli NPN tranzistor za nazahtevne zadeve, recimo BC547.

Hvala za odgovor. Sem našel slikarja, sedaj se ga moram še naučiti uporabiti.

Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2004 3:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tak mojster ko ste vi ne bo rabil veliko casa za tak nezahteven program!Ce pa rabite programe za risati pa vam lahko pomagam!Zanimiv je tudi ewb kjer lahko simulirate vezje, lahko pa ga shranite kot sliko...
_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2004 10:08 am    Naslov sporočila: Hvala za ponujeno mi pomoč Odgovori s citatom

Miha.
Hm, kar pomaže se mi, če me nekdo vika. Nisem tega vajen, pa tudi sam nimam navade drugih vikati, kar je grdo, čeprav ne mislim s tem izraziti nespoštovanja. Sem še iz časov tovarišije.
Hvala za ponujeno mi pomoč. Če pom naletel na probleme, se bom javil. Javi tudi, kako si uspel zaznati svetlobo in temo. In kaj namerevaš s tem naprej.

Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2004 2:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se ti pridružujem Vilko Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mi3ha
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 15:13
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2004 9:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm?Stvar ne deluje Sad oz. ko sem meril napetost na foto uporu se mi napetost poveca ce ga pokrijem!Mam napacni foto upor? foto upor povecuje upornost ce ga pokrijes?Potenciometer obracam levo, desno a se nic ne spreminja Crying or Very sad nisem imel 50k upora pa sem dal 45k a to nebi smel biti tak problem.Na izhodu oz. vhodu P1.1
_________________
Miha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group