Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

krmiljenje releja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2004 5:36 pm    Naslov sporočila: krmiljenje releja Odgovori s citatom

Meni tehnika nahaja na nizkem, primitivnem nivoju: z mikroprocesorjem krmilim rele, pa mi nagaja tako, da po nekaj vklopih resetira mikroprocesor ali ga drugače sfiži, da ni nič od njega. Prilagam shemo. Program, s katerim testiram je sledeč:

lcd "test"
wait 3
cls
rele alias p3.2
do
reset rele
waitms 250
waitms 250
set rele
waitms 250
waitms 250
loop

Resetira v trenuku (ne vsakokrat) ko pritegne rele. To vidim, ko nega rele škljocati (za 3 sekunde) in se na lcdu spet prikaže 'test'. No, včasih pa se na lcdu ne prikaže test, temveč utripajoči znaki, pretežno črno čez ves znak.

Sem razmišljal: Ko rele pritegne, potegne tok, ki naredi napetostno špico, ki preko reset-elektrolita udari v pin reset. Torem sem zmanjšal kapacitivnosto reset elektrolita, rezultat: nobene spremembe.
Na 5V sem dodal še en elektrolit 470uF na maso, nobene razlike.
Zamenjal sem diodo ob navitju releja, nobene razlike.
Sedaj mi pa že zmanjkuje idej....

Če imate izkušnje, prosim, povejte, kako ste se izmotali iz tega.
Hvala
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tonni
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 9:27
Prispevkov: 108

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2004 8:05 pm    Naslov sporočila: Motnje Odgovori s citatom

Pozdravljen Vilko

Podobne probleme sem imel tudi sam.Kar nekaj casa sem preizkusal
kaj je vzrok temu.Program je nekaj casa deloval v redu,potem pa kar naenkrat zasel ne vem kam,ali pa se je resetiral. Sad Sele ko sem locil napajanje periferije od procesorja se je ta napaka odpravila.Lociti sem moral tako maso kot seveda plus napajanje.Vhode sem prikljucil preko
optokaplerjev izhode pa prav tako preko optokaplerjev oziroma relejev.
Procesor mora imeti svoj vir napajanja.Vse svoje projekte sedaj delam na ta nacin in nimam vec tezav. Very Happy
lp tonni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2004 12:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj
Bom kar ugibal. Verjetno vklapljas elektromotor, ventilator, oz. kaj podobnega. Ce je to potem je resitev enostavna. Cez sponke releja (stran kjer je motor) povezi varistor. Krivec za to pa je induktivnost ob izklopu motorja. (ponavadi se v releju iskri). To je tudi meni delalo hude tezave. Se bolsa resitev kot varistor pa je z kondenzatorji in upori, ampak, se sam ne vem kako se ti izracunajo Embarassed Uglavnem meni varistor deluje zaneslivo OK

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 18:00
Prispevkov: 112
Kraj: Ponikve

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2004 2:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo
Probaj tako kot je v prilogi. Probaj prvo in drugo vezavo. Meni to deluje.

LP, marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2004 3:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala fantje, za namig, vendar mene zafrkava rele že brez bremena na sponkah! Nameravam še zamenjati transformator. 9V 2VA je morda premalo. Ko rele sklenem, pade napestot izpred 7805 za kakih 2-3V, izza 7805 pa ni videti padca napetosti. Seveda moram transformato dobiti. Prihodnji teden.
Če še potem ne bo delalo, k vragu tehnika.

Nekje sem slišal: Če smrdi, je kemija, če je zeleno ali zdrizasto je biologija, če pa ne funkcionira, potem je fizika! Razz

Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bojan
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Mar 2004 22:24
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2004 10:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Jaz sem imel podobne težave, oziroma smo jih imeli večinoma vsi, ki se ubadamo z elektroniko. Rešil sem enostavno tako kot je narisano zgoraj RC filter vzporedno na kontakt releja in deluje OK. Nekje sem dajal tudi direktno na porabnik, pa se ni obneslo ravno najboljše!

LP Bojan Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2004 4:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha
Ja prav mogoce. Samo mislim, da imas premajhen kondenzator za 7805. Jaz dam tam ponavadi 470uF. Tudi ce das vec ne bo skodilo.

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2004 5:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za pomoč!
Iščimo dalje, kajti vse, kar je napisano sem preizkusil in nisem še na zeleni veji.:

Povečal sem kondezatorje-elektrolite, (dal sem 1000uF)

Rele sem napajal direktno iz mostiča, od mostiča proti 7805 sem dal diodo, ki spušča samo proti 7805. Opazil sem namreč, da napetost na mostiču pade kar za dobra dva volta ali več, kadar rele pritegne. (Vladin nasvet) Sem razumel, da bo ta negativni pulz prišel težje preko vse do mikroprocesorja.
Transformator sem zamenjal z 12V-nim. Vendar istih gabaritov, 2VA.

Sedaj razmišljam še sledeče: Vezati diodo paralelno uporu 10K pri reset-pinu.
Dodati še en ekstra mostič samo za napajanje releja... Ne bi rad dodal še ekstra transformatorja, ha!

Hudič je, ker sem že dal delati tiskano vezje, ki bo šlo v nič....

Kot rečeno, ta zafrkancija že sedaj, pa bremena sploh še nisem priklopil...
Vedno se resetira pri vklopu releja, nikdar pri izklopu.

Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2004 8:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče bi pomagala dušilka v 5V napajanju procesorja(iza 7805). Rele sicer za držanje rabi nekaj 10 mA , vendar pri vklopu skozenj stečejo večji tokovi . Dioda vzporedno z navitjem sicer ščiti tranzistor, lahko pa kaj uide preko 7805.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2073
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2004 10:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,

eno čudno vprašanje: ali je dioda D3 sploh u redu? Kaj pa, če je odkurjena?

Kaj če bi namesto NPN tranzistorja uporabil MOSFET, recimo BS170, ki je enakih dimenzij, kot plastičen NPN tranzistor?

Na ta način bi se znebil toka cca. 1mA, ki ves čas teče v uP, ko tranzistor ni vklopljen.

Saj vem, da 1mA ne bi smel predstavljati problema, vendar če je vse že čisto na meji, potem je tudi 1 mA dovolj...

Pa še nekaj: ali je možno, da je na razporedu tiskanega vezja vezica za vklop releja blizu uC-ja, morda celo blizu reset-a?

LP
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2004 1:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Jure, diodo sem menjal že pred dnevi.. no luck!

Sedaj sem že čisto na koncu z idejami, zamenjal bi rele, pa ga nimam doma...

Bom sedaj šel počasi skozi vezje in pozorno gledal, morda je celo kje kak kratek stik, saj pamentnega razloga za logično razlago ni... Res je, da sem dosedaj vkljapljal releje, kadar sem napajal iz akumulatorja, Tudi, ko sem na to vezje priklopil 'pravi' zunanji usmernik, ni bilo problema. Kar nekako govori, da ni napaka v kratkem stiku... Rele je prav lepo škljocal v ritmu. Sem že mislil, zamenjati usmerniški mostič, toda na osciloskopu ni videti, da bi kaka dioda manjkala. Morda še zamenjava 7805, kaj pa vem....nekaj mora biti narobe. In zadeva ni na meji, kot praviš. ampak krepko preko meje. Od 10 vklopov releja jih 7 resetira procesor.

Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2004 5:31 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsem prijateljem in znancem, ki mi pogate, sem dolžan opravičilo. V vezju ni nič narobe.
Isto vezje za krmiljenje releja sem že pred časom naredil na podobni ploščici za nek drug namen in za prijatelja, in sem sedaj od njega zahteval nazaj, češ, zadeva ne dela. No dobim nazaj, testiram vklapljanje releja, dela brehibno!

Mora, da je na novi ploščici bodisi kaj zavezano, bodisi, je kak element defekten.

Ja, ja, če ne funkcionira, potem je fizika!

Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tonni
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 9:27
Prispevkov: 108

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2004 10:50 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Vilko, iz tvoje sheme je razvidno,da pri vklopu releja vklopis fazo,ki pozene tok preko kondenzatorja C15.Zanima me ce si vezje preizkusal
tudi brez kondija.Tezko je kaj reci,ampak poizkusi.
Vsekakor objavi,ce ugotovis kje je problem.
lp tonni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2004 6:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo Tonni!

Delam novo ploščico. Najprej sem dal nanjo najpotrebnejše za škljocanje releja. Dela dobro. Potem dam kondezator namenjen blokadi motenj iz bremena, ki si ga omenil - testiram - dela v redu. Potem dodam oba nihajna kroga - in začne se občasno resetirati, kot prej. Potem vzamem omenjeni kondenzator proč, in zadeva spet v redu dela.
Namesto kondezatorja bom po Vladinem nasvetu dal varistor. Mislim, da je bila tvoja intuicija prava, kondenzator pri vklopu potegne veliko špico toka, ki v nihajnih krogih divje zaniha. Čeprav mi ni še jasno, kako pride to do reseta procesorja.
Gremo naprej.
Pozdrav
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:44
Prispevkov: 181
Kraj: Mozirje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2004 7:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poizkusi to varjanto za preprečitev reseta, meni deluje pri podobnem problemu. Dodaj dušilko in še en par kondijev v napajalno vejo.
_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
Štrom: http://www.red-mamba.com & http://www.red-mamba.biz
Prosti čas: http://www.maddogs-clan.org
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group