Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Brezkontaktni merilnik razdalje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Industrijska avtomatizacija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 3:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Silvo, zopet sem bil zelo neprecizen , seveda z pripetim vezjem za odajnik in sprejemnik kaj takega ni mogoče . Kot sem že napisal , to vezje lahko le vklopi porabnik ( razumljivo ob isti frekvenci lahko uporabljamo samo en par ! )Za kaj več bi v vezje morali vstaviti Atmelčka ali pa pica , ki bi prevzel vlogo krmiljenja izhodnih enot , oziroma pošiljanja podatkov in zahtev po omrežju. Da se razumemo , edino kar sem sprobal , je ali vezje sploh dela ( takrat še ni bilo TDA-ja) in to vezje je bilo najenostavneje. Dela , dokler sem držal tipko , je v drugi vtičnici gorela žarnica Very Happy , kaj več pa takrat nisem poizkušal. Šele sedaj sem pomislil , da bi lahko napravili nadomestek za TDA -- še enkrat to bo vsekakor dražje kot pa je izvedba z TDA. Ampak , nekako privlačno je malo eksperimentirati , posebej , tako v dobri " kompaniji" (družbi) ko lahko združno kaj poizkusimo.
Če naprimer uspe ,da sprogramiramo MPC da bodo med seboj komunicirali , lahko mrežo(220V) nadomestimo z IR , ali pa VF moduli . pač nekje začnemo pa naprej.
Na maxiju je tega kar precej opisanega , nisem pa zasledil kakšen "projekt" na to temo.
Se pravi , da bi od pripetih vezij ostala verjetno le "ideja" če bi hoteli da stvar funkcionira.
Še to , preden začnete eksperimentirati , pazite na kondenzatorje , da bodo napetostno odgovarjajoče (meni je prvi poizkus kočal , s primernim pokom in Embarassed uničenim vezjem) Pa tudi domet ni bogve kako dober , saj je vezje res zelo enostavno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 4:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, kolikor razumem, je vezje, ki ga je objavil Iskra primerno za telekomando enega releja, ti pri oddajnem modulu pritisneš tipko, na sprejemnem modulu se pritegne rele. Povratno onformacijo pa moraš imeti vizuleno, se pravi, moraš videti, da se garažna vrata ali podstrešno okno odpre/zapre.
Oddajni modul generira frekvenco, ki jo pošlje po linije, sprejemni modul jo zazna, demodulira in imaš enosmerno, ki je tako dolga, kolikor časa držiš tipko oddajnega modula.
Saj je tako, Iskra, kaj ne?

TDA5051 stane nekaj nad 2kSit, vendar se ga ne dobi vedno in še to le pri HTE ali AX Elektronika. Ker prihrani veliko dela in testiranja in nudi veliko več, se mi zdi cena smiselna. Samo če bi delal večje serije neke aparature bi računal, kako kakšno stvar narediti cenejše. Moj čas je tudi denar. Pa še počasi se mi izteka.

Vilko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piki
Novinec


Pridružen/-a: Sre Feb 2004 0:07
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2004 7:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko samo toliko, pri SE ga dobiš za 1550 SIT, kar je skoraj ugodna cena, tako da ne vem če bi sploh delal Iskrino vezje. Sem pa za to da se skupaj lotimo nekakšnega projekta avtomatizacije hiše.


Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Mojster


Pridružen/-a: Čet Apr 2004 20:49
Prispevkov: 24
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2004 11:03 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko, opozoriti te moram, da za meritev vnetljivih tekočin, kot je kurilno olje to ni najbolj prikladen način. Problem namreč nastane, če pride do pojava strele. Takrat lahko preskoči iskra v cisterni. Kurilno olje sicer ni tako vnetljivo, lahko pa nastane, kadar je veliko hlapov (dolitje olja), ali povišana temperatura (npr. poleti). Glede na to, da želiš zadevo vključiti preko TDA na 230V mogoče to opozorilo ni odveč.

Vsekakor pa je zadeva zelo zanimiva. Kot sem nekje slišal, se s takšnimi meritvami ukvarja podjetje ULTRA. Mislim da so oni delali senzorje za merjenje nivoja goriva v rezervoarjih na Petrolu. Mogoče tudi njih povprašaš kaj o tem.

Lep pozdrav.
Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2004 3:56 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Matjaž za opozorilo.

Ultra gotovo pozna odgovore na vsa ta naša vprašanja in tudi tega, sicer pa se mora sedaj spopadati z drugimi nevarnostmi. Čim slišim ultra, mi zvoni alarmni zvonček v glavi: "To bo pa gotovo zelo drago!"

Ne bojim se iskre pri cisterni kurilnega olja, le to je težko hlapljivo in tudi težko vnetljivo. Tudi cisterna je vedno na hladnem tudi poleti, tako da se požara res ne bojim, vsaj ne, da bi moja napravica zanetila požar. Moč napravice je omejena z varovalko, ki bi pri kratkem stiku takoj odklopila, in bi čeprav v času kratkega stika razvila veliko moč, pa zaradi kratkega časa razvila malo energije, in le ta je potrebna, da segreješ neko količino olja do vnetišča.

Strela je seveda druga stvar. Vendar če bo strela udarila v hišo, bom imel tako problem s celo hišo, saj bo najprej zagorela streha...

Pozdrav in hvala za dober namen!
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56wie
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Apr 2004 0:17
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2005 1:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Vilko, slike lahko shraniš tako, da ko si na sliki pritisneš desno tipko na miški in izbereš opcijo (Shrani sliko kot) (Save pisture as) in to je to Smile

LP Gregor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
egomez
Mojster


Pridružen/-a: Pon Apr 2004 0:50
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2005 10:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@s56wie: Saj ta odgovor je bil že podan nekje v temi.

Če pa je že po dolgem času obujena tema me zanima, če je kdo že izvedel projekt do konca?

LP, Erik
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 22, 2005 12:49 am    Naslov sporočila: Postavljaš neprijetna vprašanja Odgovori s citatom

Pozdrav Erik!

Postavljaš neprijetna vprašanja, nekako tako, kot novinarji sprašujejo politike, policaje, tožilce in sodnike, ali so že kaznovali kakega kriminalca z belim ovratnikom in črno aktovko.

Priznam, da nisem še dokončal zadeve, in sem jo pred meseci dal na hladno, ker me je vse preveč zafrkavala, vendar točno vem, kje leži, in jo bom ob času spet vzel v roke.

Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Mojster


Pridružen/-a: Pon Apr 2004 0:50
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 22, 2005 1:17 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se oproščam, če sem se vtaknil kar vmes, brez da bi kaj pomagal pri projektu. Mi je bila zanimiva tema in me je pač zanimalo.

Nočem nikomur dajati sile in vam želim obilo užitkov pri izvajanju vaših projektov.

Lep pozdrav, Erik
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Industrijska avtomatizacija Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group