Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Brezkontaktni merilnik razdalje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Industrijska avtomatizacija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2004 7:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Malo me je strah, kot je nekdo omenil dvome, da bo preveč odmeva v cisterni in bi tako signal bil moten. No moja hipoteza je, da pride motilni echo kasneje, in ga moram pač programsko ignorirati, meriti moram samo čas do prvega odmeva, le ta naj bi se odbil od površine tekočine, ki je neposredno pod aparaturo. Seveda pa se lahko motim. Tudi varianta z vrvico, plovcem in vitlom ni od muh, le osebno imam dve levi roki in nekako mi finamehanika ne gre. Imam predebele prste. Tipkanje na PC-u pa še nekako gre.


Mislim, da ti "odmevanje" v cisterni zna delati sive lase. Vrjamem pa, da je izvedljivo. Meritev se bo morala delati bolj poredko, da se hrup poleže. Druga težava zna biti minimalna razdalja. Namreč ko bo oddajnik polsal paket sprejemnik ne sme "poslušati" posljušati mora začeti takrat ko je pošiljanja konec. Torej dolžina paketa je min. možna razdalja meritve. Sam se točno ne spomnim kake težave sem imel takrat, ko sem delal tisti merilec za parkiranje. Vem, pa da jih je bilo kar nekaj. Ne vem tudi, če boš stvari kos z Bascom-om. Vrjtno bo potreben zbirnik. Če še najdem tisti moj hardvare ga bom pripel - načrta sigrno nimam saj sem stvar razvijal z "0" najprej na protobordu potem sem stvar sicer spravil na TIV.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2004 8:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem med šaro našel tistega mojega katerega nisem nikoli zmontiral na avto, ker pač nisem dobil ustreznih senzorjev, ki bi kljubovali vremenskim rezmeram.
Na fotografiji v prilogi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2004 9:28 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko , ko greš z miško preko slike , se ti odpre meni in tam izbereš shrani. Drugače pa z klikom na levo miško in shrani kot..
Twisted Evil Shemo (natanko takšno , kot jo potrebuješ) imam narisano v protelu , pa jo ne morem pripeti . odpreš pa jo lahko le z protelom (sch) .
Bom probal kaj pogruntati .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2004 12:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oddajnik po 220V omrežju. Embarassed Upam , da sem uspel ?
Tako pripenjam načrte za ultrazvočni meter, katerega lahko dokaj hitro spremenimo v uporabno stvarco ( mikrič , baskom , LCD-- ali pa PC),
ter sprejemnik in oddajnik za 220 V omrežje ( če jima dodamo 2052, in RS 232 Shocked ). Pa da vidimo Cool
L.P. Iskra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2004 2:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,

samo odgovor glede shranjevanja slik. Potrebno se je z miško postaviti nad sliko, ki jo želimo shraniti, klikniti z DESNIM gumbom in odpre se okno, v katerem je potrebno poiskati ukaz: save image as...

To bi moral biti to...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
piki
Novinec


Pridružen/-a: Sre Feb 2004 0:07
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2004 11:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

iskra, pa si preizkusil svoj oddajnik in sprejemnik po 220V omrežju?


Ali lahko malo opišeš kako oddajnik oda signal v 220V omrežje, ker mi ni najbolj razumljivo (in s kakšno frekvenco)


Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2004 10:16 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dela , je pa stvar stara 3 ali štiri leta , tako da moram pobrskati po stari šari in pogledati kaj je z njima.
Na hitro: Odajnik odda v omrežje neko frekvenco , na katero je "uglašen" sprejemnik, ko ta pride do sprejemnika , ta vključi triak (breme) dokler je ta signal v omrežju , žarnica (breme ) veselo sveti.
Seveda bi morali vezje predelati , uključiti MPC da dobimo koristno stvar(nekaj podobnega kot nam da čip TDA). Se bom strinjal z kritiko , da bomo imeli veliko dela in vezij , kar nam nadomesti en sam čip, ampak verjetno gre tukaj bolj za "žilco" kot pa za komercialno stvar Wink
Ko bom imel malo več časa , zberem načrte in se pogovorimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gost






PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2004 10:30 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

velja, jaz lahko kakšen program za uC napišem. Največ sem delal za z serijama AT89c2051 in AT89c51 in to v asemblerju, pred tem pa sem bil na PIC uC. V prihodnjosti pa mislim tudi AVR serijo malo programirat, tako da je paleta uC kar pestra.


Lep pozdrav
Nazaj na vrh
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2004 3:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S čipom TDA5051 gre preprosto: Zvežeš, kot je napisano v DataSheet-u, priključiš čip na procesor, čip ima vhod pin, ki ga vežeš na procesorji na TX in izhod pin, ki ga vežeš na procesorju na RX pin, programiraš hitrost 1200Bd in dela. Preizkušeno.
Za izmenjavo podatkov sem uporabil preprost protokol opisan v
http://www.mcselec.com/an_31.htm
in predajal podatke, na drugi strani pa sem jih prejemal in gledal na LCD.
Dela.
Vilko
ps. Pri izdelavi tiskanega vezja sem se zafrknil, in sem za tda čip vzel napačno podlago SO16 namesto SOL16, zato vam tiskanega vezja ne ponujam, sam sem s pomočjo prijatelja nekako sčaral vezje, tako da sem ga lahko pretestiral.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 8:23 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cool Cool Res je lažje z TDA,ampak , kaj če recimo nadziram strešno okno. Naprimer hočem videti ali je zaprto ali odprto , pa ga potem hočem še zapreti ?, mogoče izmeriti temperaturo ?? .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 2:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Res je lažje z TDA,ampak , kaj če recimo nadziram strešno okno. Naprimer hočem videti ali je zaprto ali odprto , pa ga potem hočem še zapreti ?, mogoče izmeriti temperaturo ?? .


Iskra,

Recimo, da zgornje vezje dela kot swich on/off. Lahko malo objasniš zgoraj navedeno trditev ? Kako boš z narisanim vezjem zmeril temperaturo. Kako boš dobil povratno informacijo že je okno odprto zaprto.
Sem prebutast da bi tole razumel ? Ali pa gre tukaj malo za "nabijanje " ?

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 2:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bom čez vikend imel kaj časa bom za štos tole zlotal na protobordu. Bom poroočal kako stvar funkcionira.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 2:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če hočeš izmeriti temperaturo, na en pin 2051 vežeš termometer DS1820 ali 21 ne vem več kateri je termometer, programiraš, meriš temperaturo v podstrešni sobi, potem to temperaturo oblikuješ kot telegram nekaj bajtov, pošlješ po tda na mrežo, na drugi strani imaš spet tda, ki to sliši, posreduje mikroprocesorju, ta sprejme telegram, ga predela v informacijo in da la LED ali LCD. Seveda pa lahko ta procesor potem po premisleku (programu) sestavi drug telegram in ga pošlje na mrežo, to pa je ukaz centralni kurjavi, da zakuri. Ta telegram sprejme spet preko tda procesor v kurilnici in priklopi rele na gorilcu,
Tako si jaz to predstavljam.
vilko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 2:26 pm    Naslov sporočila: Hja, pozabil: Odgovori s citatom

TDA je dvosmeren, gre v obe smeri, sprejema in oddaja vse v enem čipu
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gost






PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2004 2:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,

Govora je o "iskrinem" vezju ne o TDA5051. "Iskrino" vezje narediš za ca 500 sit en TDA5051 pa stane 2-4 ksit

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Industrijska avtomatizacija Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group