Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

ne555 čudno deluje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 1:10 pm    Naslov sporočila: ne555 čudno deluje Odgovori s citatom

Mi lahko kdo pomaga pri temle?
Tole vezje sem naredil in zadeva deluje precej čudno.
Namreč, če se dotaknem plusa ali dam prst na čip ne555, mi na izghodu svetu LED in mi ni jasno zakaj. Gori pa ta vezana iz izhoda na maso.
Deluje kot kakšna induktivna zanka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 3:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

to se dogaja samo talko dolgo, dokler ne pride na 4. pozitivn potencial in NE555 preklopi, potem je vse ok. Pa sem dal 22Kohm upor proti masi na nogo 4. pa ne pomaga nič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 6:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se vezava zdi malo čudna. Res je, da že leta in leta nisem uporabil 555, vendar je triger po moje vezan na pin 2, in ne na pin 4.
Kako imaš izvedeno proženje, ali je na pinu 4 prisoten minus, prožiš pa z pozitivno napetostjo?
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 6:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Meni se vezava zdi malo čudna. Res je, da že leta in leta nisem uporabil 555, vendar je triger po moje vezan na pin 2, in ne na pin 4.
Kako imaš izvedeno proženje, ali je na pinu 4 prisoten minus, prožiš pa z pozitivno napetostjo?
LP

Ja tam je en pnp transistor, ki odpre in spusti plus na pin 4.
Samo kljub vsemu ni logično, da deluje tako čudno, da mi ob dotiku čipa ali upora zasveti LED.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 7:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Daj celoten načrt vezja, ali pa poskusi pin 4 vezati prek upora (10K) na minus.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 8:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če gledam tole stran, potem mora biti pin4 vezan na +Vcc (pin8).

Imaš pa zelo dolgo časovno konstanto (173 sekund).

Če pogledaš sl.14 vidiš, da 2,5M in 100 uF sploh ni več zajet v diagramu stabilnega delovanja.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 9:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
Če gledam tole stran, potem mora biti pin4 vezan na +Vcc (pin8).

Imaš pa zelo dolgo časovno konstanto (173 sekund).

Če pogledaš sl.14 vidiš, da 2,5M in 100 uF sploh ni več zajet v diagramu stabilnega delovanja.

Lp
Jure

Saj je v delovanju šele takrat, ko pride plus na 4.
Ja je 3 minuten interval, kolikor sem gledal je kar nekaj vezij na internetu s še večjim časovnim intervalom.

sicer lahko probam in namesto 2,5M in 100 uF dam not 100k in 10 uF, ampak dvomim, da bo kaj razlike. Ker problem se pojavlja, preden dam na pin 4 plus, s tem sprožim delovanje. Bom vezal 4 na plus in z pin 2 prožil start, da vidim, če bo kaj razlike.

a stable MV google
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:46
Prispevkov: 62
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 10:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje bi bilo bolje, da bi LED povezal na +12V in ne na reset (4).
Glej prilogo.
Edit:
Pa en upor iz pina 4 na maso, da bo definiran potencial.

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2015 10:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala za nasvet, sem spremenil in dal led na plus in na pin 4 upor 22K in žal ni nobene razlike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2015 11:18 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blisk, ali nam lahko zaupaš kaj sploh rabiš?
Ali rabiš en impulz ali pulze na izhodu. Shema po kateri delaš ni tipična za NE555.
Koliko je dolga povezava med pinom 4 in vezjem s katerim prožiš vezje?
Pripni celoten načrt vezja pa bomo lažje pomagali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2015 12:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Blisk, ali nam lahko zaupaš kaj sploh rabiš?
Ali rabiš en impulz ali pulze na izhodu. Shema po kateri delaš ni tipična za NE555.
Koliko je dolga povezava med pinom 4 in vezjem s katerim prožiš vezje?
Pripni celoten načrt vezja pa bomo lažje pomagali.

Povezava med 4 in transistorjem ni dolga povezava nekaj srednjega ali 4cm na vezju.
Potrebujem pa 3 minutni pulz, da je rele 3 miute vklopljen in 3 minute izklopljen.
Problem ki ga vidim je, da se je nekej naredil nek nihajni krog, ki deluje kot neka indukcijska ali kapacitivna zanka. moram še zmeriti z osciloskopom, če bom kaj našel.
tole je celoten načrt na vhodu je stikalo, s katerim vključim zadevo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2015 7:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je na vhodu stikalo za vklop, zakaj potem pin 4 nimaš vezan na +12V?
Ali za napajanje vezja uporabljaš stikalni usmernik?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 12:31 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Če je na vhodu stikalo za vklop, zakaj potem pin 4 nimaš vezan na +12V?
Ali za napajanje vezja uporabljaš stikalni usmernik?

Ali za napajanje vezja uporabljaš stikalni usmernik? DA
hočem, da se posebej vklopi zadeva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 5:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blisk,
naj bom tudi jaz tako kratek in jedrnat kot si ti ki potrebuješ pomoč.
VEZJE DELUJE PRAVILNO, preizkušeno na preizkusni ploščici.
Za kar koli več pa prosim popravi zadnji načrt tako kot smo ti svetovali, ker si prej napisal da si vezje popravil. Na tem načrtu se tega ne vidi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Jan 2015 19:38
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2015 9:07 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja saj v tem je poanta vezje na protoboardu tudi meni deluje pravilno.
Tako kot je sedaj.
Na ploščici narejeno pa ne, sem spremenil ploščico pa bomo zdaj videli kaj bo.
Če vežem R1 na plus, bo LED svetila, takoj ko priključim napajanje, tega pa ne želim zato je tako kot je.
Dodal sem še upor na maso na pin 4.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group