Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

RS485 - Dobro vedeti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 12, 2013 7:03 am    Naslov sporočila: RS485 - Dobro vedeti Odgovori s citatom

Z MAX485 delam že kar nekaj časa, a sedaj ugotavljam, da 'sem imel srečo'.
Ni namreč bilo prav važno, kolikšna je verjetnost, da bo sporočilo poslano tudi pravilno sprejeto.
No, te dni sem testiral in z grozo ugotovil, da od 10 sporočil jih vsaj nekaj ne pride pravilnih na drugo stran.
Ker sem imel linijo prav kratko, vse se je dogajalo na delovni mizi, sem smatral, da bi moralo vse 100% priti na drugo stran. Pa ni.

No, sedaj mi tudi to dela, kakor treba.
Kadar se oddajnik preklopi na oddajo, je potrebno čipu pustiti nekaj časa, predno pošiljamo obvestilo, potem pride sporočilo 100% na drugo stran:

Koda:
      Set Rs485oddaja
      Waitms 5
      Disable Interrupts
      Print #2 , Niz3
      Enable Interrupts
      Waitms 40
      Reset Rs485oddaja


RS485oddaja je alias na portpin, ki krmili čip Sprejem/oddaja
Disable/Enable interrupts verjetno ni niti potreben, a je posledica eksperimentiranja z namenom priti do rešitve
Waitms 5 je rešil problem
waitms 40 mora biti toliko dolg, kolikor časa se porabi za prenos dveh bajtov, zavisi od hitrosti prenosa po liniji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 12, 2013 7:22 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,

no zanimivo, kaj človek ugotovi. Kaj te je pa podžgalo, da si se lotil raziskovanja tega problema?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 12, 2013 7:29 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekako sem smatral, da povezava dveh mikroprocesorjev na mizi brez motenj mora biti 100%

Delam na novi varianti hišne alarmne-krmilne naprave, sicer na starem konceptu, a z novo komunikacijo in močnešimi mikroprocesoreji.
Vse 4051 bom zamenjal z AVR-i
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 12, 2013 7:37 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Nekako sem smatral, da povezava dveh mikroprocesorjev na mizi brez motenj mora biti 100%


Točno tako - ampak, kaj prej ni bilo tako? Saj si to imel tudi na seminarju, tam je lepo delalo...

vilko je napisal/a:

Delam na novi varianti hišne alarmne-krmilne naprave, sicer na starem konceptu, a z novo komunikacijo in močnešimi mikroprocesoreji.
Vse 4051 bom zamenjal z AVR-i


Aha, lepo! Ti imaš že vse kable potegnjene, zato ti ni problem uporabiti RS485, jaz bi se tega lotil z brezžičnimi moduli, recimo temi, ki se priklopijo kar na UART, poleg tega pa se jim da izhodno moč nastavljati, zato ker je 100 mW več kot preveč še za tako veliko hišo.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 12, 2013 7:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti moduli so zanimivi!

Imate za te module vzorce programiranja v Bascomu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group