Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Novi VF moduli
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 6:12 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
Hoj,

HM-TRP moduli delujejo na 868 MHz, ne na 433 MHz.

Če si nastavljal eno modul na 433 MHz, potem bi moral nastaviti tudi drugega.

Lp
Jure


Jure, oba modula sem sedaj postavil na tovarniške nastavitve.
Lepo se pustita prebrati. Ob priklopu na napajanje se lepo inicializirata, (zaflešajo ledic), oba gresta na lepo oddajo, sprejema (signal na zeleni ledici) pa ni na nobenem. Sprejemni del imam priključen samo napajanje, enable pin in anteno.
Sedaj ne znam več kaj naredit. Kaj mi še lahko svetuješ?

Hvala za pomoč

LP,stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 7:08 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stursc,

kam imaš priključen Config priključek?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 8:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
stursc,

kam imaš priključen Config priključek?

Lp
Jure


Med Config imam na GND, drugače v nedefiniran (v zraku).
Poskušal se tudi Config pin na VCC in ni razlike.
Prosim, potrdi, če prav razumem, Če modul karkoli sprejema mora zelena LED utripat. To se pri meni me zgodi in si ne pridem na čisto kaj je narobe.

LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 9:30 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stursc je napisal/a:

Prosim, potrdi, če prav razumem, Če modul karkoli sprejema mora zelena LED utripat.


Točno tako: zelena LED mora utripati, če oddajnik oddaja na istem kanalu na isti frekvenci in je popolnoma vseeno, kaj oddaja.

Ni dovolj isto frekv. področje, delovati morata oba na istem kanalu. Na katerem kanalu delujeta lahko prebereš s Hope SW orodjem za nastavitev parametrov.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:13 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:

Točno tako: zelena LED mora utripati, če oddajnik oddaja na istem kanalu na isti frekvenci in je popolnoma vseeno, kaj oddaja.

Ni dovolj isto frekv. področje, delovati morata oba na istem kanalu. Na katerem kanalu delujeta lahko prebereš s Hope SW orodjem za nastavitev parametrov.

Lp
Jure


Poglej, te nastavitve so sedaj v obeh modulih(resetirani moduli), le do sprejema ne pridem, zelena led ostaja mrtva. Kaj je narobe nimam pojma.
Če poznaš kak servis za to zadevo, mi prosim priporočaj.

Prebrane nastavitve:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 1:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne bom trdil, ampak se mi zdi da ta zelena (zelo na hitro, če je oddaja kratka) zasveti samo takrat, ko modul sprejme kaj uporabnega, torej veljaven ascii znak. Je možno da oddajaš kaj "čudnega" ? Kolikor sem jaz do sedaj delal z njimi se mi zdi da je ta modul namenjen več ali manj komunikaciji med seboj - torej dva enaka modula, s pogojem da je podatek, katerega želiš oddajati veljaven RS232 znak. Torej če ti oddajaš "kar nekaj", recimo neke čudne enke in nule, sprejemni del ne bo dal nič ven od sebe.

Imam občutek da ta zelena ledica NE pomeni sprejema modula ampak uspešno dekodiranje sprejetega signala...

Jure, če se motim me pa popravi...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 2:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Imam občutek da ta zelena ledica NE pomeni sprejema modula ampak uspešno dekodiranje sprejetega signala...

Jure, če se motim me pa popravi...


Huh protonček, zdaj si me našel... jaz sem vedno pošiljal "nekaj uporabnega" in meni je vedno posvetila zelena LEDica.

Itak, treba je poslati nek karakter in videt, če ga sprejemnik sprejme,

stursc, nastavitve so videti OK.

Spodaj še nastavi baudrate na 9600 in klikni program, ker baudrate mora biti za oba modula enak. Če ni, potem tudi zadeva ne dela.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 3:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:

stursc, nastavitve so videti OK.

Spodaj še nastavi baudrate na 9600 in klikni program, ker baudrate mora biti za oba modula enak. Če ni, potem tudi zadeva ne dela.

Lp
Jure


Ja, Jure, spodaj delaš samo spremembo UART komunikacije, če želiš spremenit, tako, da v tem ni problem.
Na oddajni strani imam samo znake do 128, tako, da tudi problem, ki ga navaja Protonček ni v tem. Zanimivo, da še enega "flasha" zelene LED nisem dočakal.
Če nebo šlo bom poslal v Trzin, še Pavle je tam blizu, pa boste uredili.
Sem pa malo presenečen, ker z Wifif, ki je v bistvu enaka zadeva in ni bilo problemov.
Če je še kaka ideja, se priporočam

Hvala!
LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 4:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hm... ne vem, tako laično vprašanje: na kakšno razdaljo pa to sploh testiraš? Jaz sem načeloma vedno imel na sponki za anteno zataknjeno eno kratko žičko, pa moč sem za testiranje zmanjšal na skoraj minimum (2 od 7 nastavitev, se mi zdi). Imel pa sem oba modula na isti mizi, torej največ pol metra narazen. Nenazadnje če je moč na max. je lahko ob zelo kratki razdalji med moduloma tako hud presluh da zadeva noče sprejemat nič uporabnega. Poskusi z različnimi močmi, daj gor eno žičko...
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 6:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
hm... ne vem, tako laično vprašanje: na kakšno razdaljo pa to sploh testiraš? Jaz sem načeloma vedno imel na sponki za anteno zataknjeno eno kratko žičko, pa moč sem za testiranje zmanjšal na skoraj minimum (2 od 7 nastavitev, se mi zdi). Imel pa sem oba modula na isti mizi, torej največ pol metra narazen. Nenazadnje če je moč na max. je lahko ob zelo kratki razdalji med moduloma tako hud presluh da zadeva noče sprejemat nič uporabnega. Poskusi z različnimi močmi, daj gor eno žičko...


Pavle, vse kar znam sem poskušal (kljuib mojemo visokemu EMSO), imam nekaj izkušenj na VF tehniki in z RVS mosuli nisem imel težal. Že zgoraj sem navedel, da z Wifi ni bilo težav, ta modl pa izvira nekje iz te skupine.
Še ponavljam, vse dela, nastavljanje po datasheet-u gre b.p.
Poskušal sem na vseh stopnjah nastavitve moči. Modula sem postavil od 1cm do 50cm narazen, nič.
Meril sem tok porabe modula, na sprejemu cca 18mA, na oddaji pa različno glede na stopnjo nastavljenosti, od cca 3mA do nekaj čez 40mA (merjeno z analognim instrumentom).
Ob izkušnjah z mojim indikatorjem VF signala, kot sem že omenil, se mi zdi zelo malo izsevane moči v premerjavi z daljinčki moči manj kot 10mW, vseeno bi moralo delovati na tako kratki razdalji.
Bom Jureta prosil in mu poslal, ker ima delujoče stvari in bo lahko primerjal.
Bom pa še naprej poskušal, če bo kak koristen namig.


LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 6:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, meni je zmanjkalo idej...
se pa spomnim čisto na začetku meni tudi niso hoteli oživeti, s tem da sem jaz imel probleme že pri nastavljanju...že tukaj mi ni šlo...tebi vsaj to gre. Potem so kar naenkrat "oživeli", pa se mi tudi sanja ne, zakaj.

No, mogoče še to: ko modul zaključi z oddajo, rabi nekaj časa (reda 100 ms), da se nekako ustali, sicer ni nič s sprejemom.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2014 7:41 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
No, meni je zmanjkalo idej...
.

Meni tudi, namreč naredil sem na hitro TIV in komplet daljinčka z uC.
Po testiranu se je pokazal res na polno, kot piše v podatkovnem listu.
Pri 3,5V si vzame z periferijo do 130mA, kar ustreza podatkom.

protoncek je napisal/a:

Potem so kar naenkrat "oživeli", pa se mi tudi sanja ne, zakaj.


Pri takem hitrem oživljanju se ne naučiš kaj veliko.

protoncek je napisal/a:

No, mogoče še to: ko modul zaključi z oddajo, rabi nekaj časa (reda 100 ms), da se nekako ustali, sicer ni nič s sprejemom.


Imam posebej Sprejemni in oddajni modul, tako, da ti časi ne morejo biti razlog.

Mogoče bo pa res kot si napisal, da mora sprejeti "nekaj koristnega", da ledica signalizira. Nastavil sem TRP na 433 in sprejemal z RWS sprejemnikom priključenim na terminal. Sprejemal je samo 0 (ničle), kar verjetno ni "koristen parameter".
Tudi TRP sprejemnik sem dal na terminal, tukaj pa ni bilo še 0 (ničle) ne.

Ostal sem v temi, drug teden bo pa treba ukrepat.


LP,stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2014 9:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stursc je napisal/a:
Nastavil sem TRP na 433 in sprejemal z RWS sprejemnikom priključenim na terminal.


HM-TRP je predviden za delo na 868 MHz ne na 433 MHz! Mogoče je to problem...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2014 11:13 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:

HM-TRP je predviden za delo na 868 MHz ne na 433 MHz! Mogoče je to problem...

Lp
Jure


Zgoraj sem vse napisal. TX delata oba modula, RX pa nobenga ne spravim v sprejem, ne na 400 in ne na 800.
Ker imaš ti delujoče stvari te prosim, če ti lahko pošljem, da ugotoviš, v čem je problem, pri oddaji ali sprejemu.
Čudno, da RWS sprejema, ampak same 0 (ničle).


LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2014 2:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, pošlji. Ne morem obljubit kdaj se jih bom lotil, pogledal jih bomo gotovo enkrat nasl. teden.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group