Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Novi VF moduli
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 11, 2013 9:31 am    Naslov sporočila: Novi VF moduli Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem,

če še niste zasledili članka v reviji Svet elektronike, ga najdete tukaj.

Novi VF moduli so predvsem manjši, cenejši in bolj zanesljivi. Vsi programi za oddajnik ali sprejemnik ostanejo isti.

Več si preberite v članku.

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2013 2:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure, mene pa zanima če imate ali boste imeli kakšen sprejemni modul, ki bi deloval na 3V? Imam namreč problemček: ura/termometer/barometer z brezžičnim modulom, ki slabo vleče, pa bi najraje zamenjal Rx in TX(sem že uglaševal, pa ni efekta). tile novi modulčki izgledajo sper, ampak TX modul ima napajanje od 2,2V naprej, sprejemni pa šele od 3,6V. Ker ura deluje na dva AA bateriji, je problem Sad
Predvsem imam občutek da v moji uri ravno RX slabo deluje...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ipulko
Novinec


Pridružen/-a: Pon Jul 2013 12:06
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 22, 2013 1:00 pm    Naslov sporočila: Novi VF modul - RFM83C! Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
pred kratkim sem uporabil nova RX in TX VF modula RFM83C in RFM85.
V vezju sem ju zamenjal s starejšimi, vendar mi sprejemni modul RFM83C ni sprejemal od oddajnega RFM85. Nato sem novi sprejemni modul spet zamenjal s strejšim, pa je zadeva delovala. Zanima me, če je kdo že uporabljal ta nova RFM modula, da bi mi lahko kako pomagal.
Lep pozdrav!

_________________
Pozdravljeni!
Z novim VF modulom in sicer sprejemnim RFM83C
imam problem, ne sprejema mi signala od oddajnika. Sem ta modul zamenjal s starejšim, kateri pa deluje. Mi lahko kdo pomaga, v čem je težava. Napajanje je 5 V.
Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 22, 2013 1:27 pm    Naslov sporočila: Re: Novi VF modul - RFM83C! Odgovori s citatom

ipulko je napisal/a:
Zanima me, če je kdo že uporabljal ta nova RFM modula, da bi mi lahko kako pomagal.
Lep pozdrav!


Seveda sem jih preizkusil in uporabljal. Sprejemnik dela brez problemov. Isti program dela.

Mogoče bi bilo za preverit Baudno hitrost v programu, ali ima sprejemnik mikrokontroler kvarc iste vrednosti kot oddajni?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2014 1:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure, sklepam da so ti novi moduli enostavnejši za programiranje kot RFM22B? te dni se igram s temi RFM22B in se mi zdijo komplicirani Sad preveč je nastavitev...raje bi kaj enostavnejšega, pa da kolikor-toliko "zihr" deluje.
Pa na spletni strani pod programi nekako ne najdem demo programov, ki naj bi bili za te nove modulčke?

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2014 8:16 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Jure, sklepam da so ti novi moduli enostavnejši za programiranje kot RFM22B? te dni se igram s temi RFM22B in se mi zdijo komplicirani Sad preveč je nastavitev...raje bi kaj enostavnejšega, pa da kolikor-toliko "zihr" deluje.


Ja, te moduli so malo bolj komplicirani, zato poizkusi HM-TRP, modul ima doseg cca. 2 km. Modul povežeš na UART AVR-ja.

protoncek je napisal/a:

Pa na spletni strani pod programi nekako ne najdem demo programov, ki naj bi bili za te nove modulčke?


Program za HM-TRP (in še za druge zanimive zadeve) najdeš na naši UK strani.

Prav za RFM22 je program na tej strani. Jaz se s temi moduli nisem ukvarjal.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2014 9:38 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za pojasnila in linke. Nisem pomislil na UK stran...
Zaenkrat bom tele linke malo preštudiral, potem se pa enkrat oglasim pri vas, da nekaj nabavim. Mogoče že v petek, če ste tudi do 16-ih v pisarni...

LP; Pavle

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2014 2:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Mogoče že v petek, če ste tudi do 16-ih v pisarni...

LP; Pavle


Pavle, lahko prideš, prej pokliči, da sodelavec Samo ne bi prej odšel, načeloma je tukaj do 16 ure, jaz grem v petek malce prej.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek.g
Novinec


Pridružen/-a: Tor Feb 2014 21:25
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2014 6:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za HM-TRP lahko tudi sam potrdim, da se super obnesejo!

LP, g
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2014 9:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hm...jaz načeloma ne rabim pokrivat take razdalje...pri meni bo tam 10-20m, nič več (ja, pa en zid vmes). Seveda pa mora biti ta komunikacija "zihr", zato razmišljam da bi dal dva kompleta - enega na 433MHz in drugega na 868MHz - če bo na enem motnja, bo še drugi delal.

BTW...se mi zdi da sem uspel enega RFM22B skurit - pomotoma sem dal napajanje na 5V Embarassed

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2014 9:57 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na hitro naj dodam ugotovitve za modul HM TRP, da ne bo še kdo imel podobnih težav...testiral sem pogovarjanje dveh takih modulov med seboj.

Prvo, najpomembnejše: ko oddaš telegram, je treba počakati cca 100ms preden se prebere odgovor, sicer ne sprejme nič. Če oddajaš nazaj v tem času modul tudi ne sprejme, kar se vidi v tem da zelena ledica NE zasveti. Očitno nekaj čas traja, da modul preklopi iz oddaje na sprejem.

Po mojih ugotovitvah ni potrebe po inicializaciji in"factory reset" na začetku programa, saj si modul zapomni vse nastavitve tudi po izklopu napajanja. frekvenca, oddajna moč... Vse to ostane. Tako lahko s hopejevim programom nastavimo te parametre in ostanejo shranjeni. Ne vem, kako je s tem pri drugih modulih, ali se tudi zapomnijo nastavitve ali ne...
Edino se mi zdi da ob zagonu potrebuje malce časa, da se inicializira...Jure, tukaj bi mogoče prav prišlo, če zaupaš, kako je s tem pri vaših daljincih: koliko časa po pritisku tipke začneš oddajo?

Nisem pa še čisto ugotovil finte v dveh ukazih za jakost signala: 87 piše da je jakost koristnega signala(Wireless signal strength when receiving useful data), torej to naj bi sporočilo kvaliteto signala, ko je modul sprejel nekaj koristnega?
Drugi je ukaz 78, ki naj bi vrnil "Disturb wireless signal strength", kar jaz razumem nekako kot jakost motenj, ali kako? Jure, v vašem programu si ti to razložil drugače, in sicer vklop in izklop monitorja jakosti ali nekaj podobnega...imaš okoli tega kaj več informacij?
Namreč, glede na ostale module in datasheet-e moram priznati da je datasheet za ta modul prav nemarno skop...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fbenn9
Novinec


Pridružen/-a: Sre Apr 2014 20:23
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 5:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni, je mogoče kdo delal s temi rfm 83,85 moduli, tako, da je na sprejemniku dobil logično ena? namreč potrebujem samo 1 ali 0.

Prosim za vsak komentar, vezavo itd...

Lp!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 6:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, če na oddajnik pripelješ signal z nulami in enkami, boš tudi na izhodu sprejemnika dobil enako. Jaz sem na hitro to testiral in deluje...vezal sem pa enostavno: iz Tx uarta prvega avrja na vhod oddajnika, iz izhoda sprejemnika pa na RX uarta drugega avrja.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 10:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Končno sem tudi sam priklopil na napetost TRP modul, povezal na PC in sprogramiral parametre. Do tukaj vse OK, naprej pa ?
Torej imam priklopljen 1 modul preko Minipin in AVR.
Zaustavilo se je pri sprejemu na modul kot tudi pri oddaji modula.

Modul imam nastavljen na 433.920MHz. Za TX sem poskušal uporabiti daljinček z znanimi parametri in sem na te parametre nastavil tudi modul.
Žal modul ne sprejema daljinčka, zelena led ostaja "mrtva".

Potem sem v AVR vprogramil TX program. Modul gre na TX, signal rdeče LED deluje, detektor VF signala pa kaže bore malo napram klasičnemu daljinčku. Pri dolgem oddajanju kode se vmes prižiga zelena LED.
Kasneje sem modul priklopil na terminal in ugotovil, da se pri pošiljanju daljše kode modul resetira, to je pa tudi posledica prižiganja zelene LED.
Naj povem še, da pri resetu modula detektor VF signala signalizila 10X in več VF signala kot pri sami oddaji. Toliko bi pričakoval, glede na moč modula ob normalni oddaji.
Ali je res možna komunikacija med le temi moduli ali bi moral sprejemati tudi drugega daljinčka z istimi parametri ?

Prosim uporabnike z izkušnjami za komentar in pomoč.


LP,stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2014 10:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

HM-TRP moduli delujejo na 868 MHz, ne na 433 MHz.

Če si nastavljal eno modul na 433 MHz, potem bi moral nastaviti tudi drugega.

Pri nastavitvah lahko tudi nastaviš izhodno moč. Modul iz trgovine, tak kot je, ima doseg preko 2 km s kratko žično anteno.

Pazi na napajalno napetost, če je višja od 3,6V si module poslal v večna lovišča.

Takole na hitro težko še kaj več rečem. Vsekakor pa ne vidim razloga za uporabo HM-TRP z drugimi moduli - namreč, HM-TRP je transiver in če na drugi strani nimaš transiverja, potem rajši uporabi kaj drugega.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group