Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

GLCD in BASCOM
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tilz0R
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jun 2012 16:41
Prispevkov: 16
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 11:23 am    Naslov sporočila: GLCD in BASCOM Odgovori s citatom

Zdravo!

Kupil sem GLCD v vaši spletni trgovini: http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17611

Sedaj pa ga poskušam priklopiti na Atmego8. Za data port sem izbral PORTB, za controlport pa PORTC.

Imam pa nekaj problemov, gledam config GraphLCD v bascom reference (tukaj).

Koda:
Config GRAPHLCD = type , DATAPORT = port, CONTROLPORT=port , CE = pin , CD = pin , WR = pin, RD=pin, RESET= pin, FS=pin, MODE = mode


Kratice v tem reference-u in pa kratice v DATASHEET-u mi nikakor ne ustrezajo in sem čist zgubljen. Mi lahko nekdo prosim napiše config vrstico za bascom in pa kam gre kateri od control pinov na atmegi8 (PORTC).

V datasheetu ni nikjer FS, CD, WR, RD, CE pinov, bascom reference ima pa ZELO slabo razlago kaj je ker pin.
Recimo:
CD
Koda:
The pin number that is used to control the CD pin of the display.


Hvala Smile[/url]

_________________
Majerle Smile


Nazadnje urejal/a tilz0R Čet Avg 02, 2012 11:50 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 11:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Majerle,

na Download-u poišči MegaPin programe, tam boš našel tudi GLCD programe in še nekaj drugih uporabnih programov.

Če še kaj ne bi bilo jasno, pa napiši. Dobro programiraj!

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tilz0R
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jun 2012 16:41
Prispevkov: 16
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 12:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za namig.

Sedaj sem poskušal tole:

Data na PORTB.
Napajanje:
VSS => ground
VDD => +5
V0 => potenciometer

Control pa naslednji (PORTC):
D/I => 2
CS1 => 0
CS2 => 1
R/W => 3
RST => 5
E => 4

Pri tem konfigu:
Koda:
$lib "glcdKS108.lbx"

Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portb , Controlport = Portc , Ce = 0 , Ce2 = 1 , Cd = 2 , Rd = 3 , Reset = 5 , Enable = 4 , Mode = 8
'The dataport is the portname that is connected to the data lines of the LCD
'The controlport is the portname which pins are used to control the lcd
'CE =CS1  Chip select
'CE2=CS2  Chip select second chip
'CD=Data/instruction
'RD=Read
'RESET = reset
'ENABLE= Chip Enable
Cls


Kje ga lomim, ker se nič ne prikaže na ekranu, sem spodaj potem dodal "line" funkcijo ampak brez uspeha :S

_________________
Majerle Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 2:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Majerle,

pa si kaj nastavljal kontrast s trimerjem? Ali imaš napajalno napetost 5V? Če je manj kot 5V bo prikaz zelo slaboten.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tilz0R
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jun 2012 16:41
Prispevkov: 16
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 2:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, sem imel slabo izkušnjo z kontrastom pri LCD-jih (nisem vedel da je to lahko problem in ni delalo ker je bil POT. v napačnem položaju) ampak tokrat pa to ni problem ker karkoli obrnem ne dela.

Napajanje je pa točno 5V

Edit: Osvetlitev deluje lepo.

_________________
Majerle Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 5:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tilz0R je napisal/a:
Ja, sem imel slabo izkušnjo z kontrastom pri LCD-jih (nisem vedel da je to lahko problem in ni delalo ker je bil POT. v napačnem položaju) ampak tokrat pa to ni problem ker karkoli obrnem ne dela.

Napajanje je pa točno 5V

Edit: Osvetlitev deluje lepo.


Potem je problem samo še v SW ali povezavah priključkov.

Včasih pomaga, da zamenjaš PortB s PortC - seveda je ustrezno potrebno popraviti tudi program.

Jaz sem takole napisal konfiguracijo:
Koda:

$lib "glcdKS108.lib"                                        'Include the library for the KS-108 controler


Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portc , Controlport = Portb , Ce = 0 , Ce2 = 1 , Cd = 2 , Rd = 3 , Reset = 5 , Enable = 4 , Mode = 6


Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tilz0R
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jun 2012 16:41
Prispevkov: 16
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 7:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če se mi prav zdi, ima ATMega 8 samo 7 PORTC pinov..tako da nevem če gre to Smile bom preveril vezavo, čeprav sem jo že 15x Smile

Hvala Smile

_________________
Majerle Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 8:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam takole in dela:

Koda:

'Grafični display 128x64 svet elektronike
Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 4 , Ce2 = 5 , Rd = 1 , Cd = 0 , Reset = 3 , Enable = 2
Initlcd
Cls


Ko obračaš trimer za kontrast, ti v kakšnem položaju piskli postanejo črni?
Če ne, potem je nekaj narobe z vezavo okoli kontrasta. Pazi, napetost za kontrast ne jemlješ iz 5V veje ampak iz enega izmed pinov GLCD-ja (je negativna).

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
senna
Mojster


Pridružen/-a: Čet Jun 2011 21:14
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2012 8:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Glede na to, da je tema GLCD bi se vključil zraven.

Ob prehodu v podmenije (pritisk na tipko) imam problem z izrisom bitnih slikic na GLCD-ju (http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17304).

Naredil sem program, kjer s pomočjo tipke skočim v podprogram in pri tem izrišem tudi novo sliko in preko nje izpišem še potrebne podatke. Potrebno je približno 5 - 10 pritiskov na tipko (menjava slike) in ena od slik se ne bo pravilno izrisala. Če vse slike v programu "rem-am" in ob pritisku na tipko (prehod v podmenije) izpisujem samo podatke (fonte) program deluje brezhibno. Zanimivo je to, da imam skupaj 6 slik (slike podmenijev) in nikoli ne vem, ob katerem prehodu bo program zatajil. Včasih mi uspe priti iz glavnega menija skozi vse podmenije nazaj v glavni program, drugič mi že ob prvem pritisku nariše kvake.

Hvala za pomoč!

Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 6:14 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Boris,

ali si v program pravilno vpisal frekvenco oscilatorja, ki ga uporabljas?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
senna
Mojster


Pridružen/-a: Čet Jun 2011 21:14
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 7:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zunanjega kristala ne uporabljam, ukaz pa imam:

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 8000000

Zanimivo je, da ne vem, ob katerem pritisku na tipko bo na ekran namesto slike izrisalo "kvake". Lahko se to zgodi že ob prvem ali pa šele ob desetem pritisku tipke.

Niti sanja se mi ne, kaj bi lahko bilo.

Lp, Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 8:21 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kako si pa nastavil fusebite na procesorju? Če si pustil na tovarniško se mi zdi da mega uporablja 1MHz, torej moraš izklopit ckdiv8 za 8 mega frekvenco.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
senna
Mojster


Pridružen/-a: Čet Jun 2011 21:14
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 9:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

U, jebela cesta?! Imam čudne nastavitve fusebitov za MEGA32 (glej priponko)! Če preberem npr. ATTiny2313 imam meni poznane nastavitve fusebitov. Kako priti sedaj do ckdiv8?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
senna
Mojster


Pridružen/-a: Čet Jun 2011 21:14
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 9:59 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam šel prebrat nastavitve fusebitov drugega vezja, ki mi uspešno deluje (sicer tam uporabljam 2x16 LCD) in imam kar podobne nastavitve. ckdiv8 se mi pojavi pri tiny2313 pri mega32 pa ne.

Sem v temi!

Lp, Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 10:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, očitno sem zamešal in mega32 nima ckdiv....
poskusi vmes nametati nekaj ukazov waitms. Lahko da je procesor prehiter, oz. LCD prepočasen in se nu občasno "obrne". Pred vsak meni dodaj nekaj ms čakanja.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group