Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VF oddajnik-sprejemnik 433,92MHz

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borisb
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 8:53
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 1:46 pm    Naslov sporočila: VF oddajnik-sprejemnik 433,92MHz Odgovori s citatom

hay,
prosim če mi lahko gdo pomaga, mislih imam narediti sprejemnik VF oddajnik-sprejemnik 433,92MHz z večimi oddajniki okoli 20 oddajnikov to bi se uporabilo v tovarni za stroji ,da bi vsak delavec pri stroju imel en oddajnik delovodja v pisarni pa sprejemnik in če bi delavec rabil delovodjo bi ga kar preko oddajnika poklical delovodji pa bi zasvetila led žarnica in bi takoj vedel kam mora iti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 2:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Boris,

to se da zelo lepo narediti, pokliči me v ponedeljek po 9 uri na naš telefon: 01-5491400.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borisb
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 8:53
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 2:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala, se slišimo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2012 7:34 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da si še sam izposodim to temo.
Je možno na isti način realizirati tudi prenos podatkov..recimo RFID identifikacija. da je po zgradbi nameščenih več terminalčkov z oddajo in sprejemom in seveda ena centralna enota.
Koliko je zadeva zanesljiva in kakšen je domet. Trenutno razmišljam o uporabi Wireless mrežne povezave.

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2012 9:41 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

besoft je napisal/a:
Da si še sam izposodim to temo.
Je možno na isti način realizirati tudi prenos podatkov..recimo RFID identifikacija. da je po zgradbi nameščenih več terminalčkov z oddajo in sprejemom in seveda ena centralna enota.
Koliko je zadeva zanesljiva in kakšen je domet. Trenutno razmišljam o uporabi Wireless mrežne povezave.

Hvala


Povezava je gotovo zanesljiva, če program tako napišeš, da imaš noter nek "CRC", ali kaj podobnega. Seveda pa je vse odvisno od razdalje med enotami. Domet je spet odvisen, kakšne vrste so stene: železobeton, montažno itd. V železobetonu bo doseg nekaj 10 m.

Če bi hotel res zanesljivo povezavo, potem vzemi Bluetooth module, v uredništvu smo z njimi zadovoljni, jaz konkretno berem temperaturo v solarnih kolektorjih na Android telefonu preko Bluetooth modulov.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gnioco
Začetnik


Pridružen/-a: Pet Mar 2004 12:15
Prispevkov: 12
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2014 3:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Bom tudi jaz izkoristil odprto temo za svoje vprašanje:

Iščem rešitev za brezžične senzorje, ki bi oddajali svoje podatke sprejemni enoti. Teh senzorjev bi bilo več (nad 10) Napajanje je baterijsko, zato je nujna majhna poraba pri oddajanju, domet pa vsaj 30m. Sprejemna enota bi bila samo ena.

Zanima me kakšno tehnologijo naj uporabim, kakšen način komunikacije,..

- ali bi to delovalo z oddajniki 433, (tej mali modulčki) in enim sprejemnikom? V tem primeru bi senzorji neprekinjeno oddajali, sprejemnik pa "krožil" in bral vsak senzor posebej? Nebi prišlo do kolizij? Ali lahko delujejo moduli pri različnih frekvencah / kanalih?

- ali bi moral uporabiti drugačen način komunikacije na način : vprašaj --> odgovori. V tem primeru bi moral uporabiti "transciever" module.

Hvala za vaš odgovor/komentar.

LP,Nejc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2014 6:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gnioco je napisal/a:


- ali bi moral uporabiti drugačen način komunikacije na način : vprašaj --> odgovori. V tem primeru bi moral uporabiti "transciever" module.

Hvala za vaš odgovor/komentar.

LP,Nejc


Nejc,

najbolje bi bilo tako, kot si sam nakazal: master pošilja sužnjem zahteve, da mu odgovorijo, sicer bi vsi govorili en preko drugega... Za transiver module lahko uporabiš poceni module - recimo takšne.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gnioco
Začetnik


Pridružen/-a: Pet Mar 2004 12:15
Prispevkov: 12
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2014 7:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure, najlepša hvala za odgovor.
Kako pa je z anteno pri teh modulih? Ali je dovolj žička ali je potrebno kakšne dodatne elemente (balun?, L, C,..)?

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2014 8:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nejc...pred izdelavo se pozanimaj glede pravil. Namreč, ti mali modulčki kot prvo ne smejo stalno oddajati, kot si v prvem postu nakazal. Duty faktor je sicer odvisen od frekvence, a več ali manj nikjer ni dovoljen 100%. Raje naredi tako, kot predlaga Jure - da master kliče, moduli pa odgovarjajo.
Jaz sem nedavno spraševal na sosednem forumu ravno o tem, kaj je dovoljeno...malce prebrskaj tam in si preberi. Prav tako je od frekvence (kanala) odvisna največja dovoljena oddajna (izsevana) moč.

Glede antene - ponavadi je žička dovolj.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group