Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Težave Brutus 170w
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 12:46 pm    Naslov sporočila: Težave Brutus 170w Odgovori s citatom

Ker sem na vašem forumu nov član vas na začetku vse lepo pozdravljam.

Pred kratkim sem si kupil Brutus 170w stereo ojačevalnik. Sestavljanje mi na začetku ni povzročalo problemov, dokler se nisem soočil z naslednjimi težavami:

-komplet je vseboval 4 sponke s tremi pini. Dva sta brez težav prilagajala na del kjer se priključi potenciometer. Dve sponki pa se nista prilagajali na del ploščice, kjer sta mute/play stikali. Težava je v tem, da so luknje v ploščici premajhne za pine. Ali je težava v plošči ali mojem sestavljanju?

Lep pozdrav! Žan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 2:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žan,

tvoje vprašanje sem poslal kolegu v prodaji, bo pregledal KIT in ti sporočil odgovor.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 8:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preko elektronske pošte sem prejel odgovor, da so letvice bile napačne. Težavo sem rešil tako da sem direktno spojil play/mute funkcijo.

Danes sem ojačevalnik sestavil in brez težav je zadeva zaigrala z zadovoljivim zvokom. Zmotil pa me je dokaj močan pok v zvočnikih, ko sem ojačevalnik odklopil iz omrežja in so se dokončno izpraznili kondenzatorji. Če prav razumem se temu pojavu reče DC offset in lahko uniči zvočnike. Bi mi lahko kdo svetoval kako bi se znebil tega problema. Ali bi bila rešitev v DC zaščiti zvočnikov, ki jo prodajajo na spletu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 9:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zan.macek je napisal/a:
Zmotil pa me je dokaj močan pok v zvočnikih, ko sem ojačevalnik odklopil iz omrežja in so se dokončno izpraznili kondenzatorji. Če prav razumem se temu pojavu reče DC offset in lahko uniči zvočnike. Bi mi lahko kdo svetoval kako bi se znebil tega problema. Ali bi bila rešitev v DC zaščiti zvočnikov, ki jo prodajajo na spletu?


Ta pok je povezan z omrežnim stikalom in iskrenjem v njem. Sam ojačevalnik ima zaščito pred poki - naš ojačevalnik v uredništvu sploh ne poči, ko ga vklopimo. Poizkusi zaporedno s primarjem transformatorja vezati varistor.

Ena rešitev obstaja tudi za tvoj problem: preden izklopiš ojačevalnik vklopi stikalo MUTE in zatem še stikalo za izklop napajanja. Pri vklopu napajanja ojačevalnika najprej vklopi napajanje, potem pa še stikalo MUTE.

Ob vsem tem je jasno, da glasnosti ob vklapljanju ne smeš imeti nastavljeno na polno.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 7:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Težava je rešena kar se tiče pokanja. Imam pa naslednji problem:

Zvočnik imam vezan na oba OUT izhoda (je to pravilno?). Zvočnik je 6ohmski in vem da bi moral biti vsaj 8 ohmski (za testiranje imam samo 6ohmskega ker ne bi bilo škode če ga uničim. Ko ojačevalnik prižgem in na vhodu dodam signal se na začetku sliši zadovoljiv zvok nato pa se po nekaj sekundah zvok utiša in začne hreščati. Med tem je napajanje +-40V in je stabilno. Kaj bi lahko bil problem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 8:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na ojačevalnik sem ravnokar priklopil skupno maso in zadeva igra brez sesedanja ampak se je pojavil močan brum. Na skupno maso imam sedaj vezan srednji odcep trafota, srednji odcep na napajalnem vezju ter maso ojačevalnika. Ko ojačevalnik oklopim iz omrežja in se ojačevalnik napaja samo iz kondezatorjev brum izgine in zvok je čist.Brum izgine tudi takrat, ko na vhodu ni priključenega nobenega vira. V čem je problem? Kako se pravilno veže mase?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 19, 2012 9:54 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa imaš priključeno gor? Mogoče izhod iz PC-ja? Masa tega je ozemljena, kar povzroči brum. Enako če imaš prenosnik, ki je priključen na napajalnik. Priključi mp3 player ali telefon in bruma ne bo. Mase morajo biti zvezane vse v eni točki, da ne narediš zanke.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 19, 2012 12:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brum je prisoten tudi ko glasbo predvajam iz mp3 playerja. Drži da moram maso ohišja ločiti od mase ojačevalnika ter napajalnika?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 19, 2012 2:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Maso vezja in ohišje poveži preko 10ohm upora. V tem primeru morajo biti vsi priključki izolirani od ohišja. Ohišje je potem lahko preko šuko vtikača vezano na ničlo ali ozemljitev.
To so bolj splošna navodila, kaj je dejansko pri tebi vzrok brnenja boš moral sam ugotoviti. Običajno je vzrok različen potencial mase vira in ojačevalca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012 5:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Maso vezja in ohišje poveži preko 10ohm upora. V tem primeru morajo biti vsi priključki izolirani od ohišja. Ohišje je potem lahko preko šuko vtikača vezano na ničlo ali ozemljitev.
To so bolj splošna navodila, kaj je dejansko pri tebi vzrok brnenja boš moral sam ugotoviti. Običajno je vzrok različen potencial mase vira in ojačevalca.


Poskusil sem z vašo metodo, žal ni odstranila bruma. Je imel mogoče kdo enak problem ko je sestavljal 170w Brutusa?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012 5:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lahko da je nekaj narobe z napajanjem. Lahko narišeš kako imaš vezan trafo, graetz in elektrolit? Kakšen elektrolit pa imaš na +/-?
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012 7:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezava izgleda nekako tako. Zemlja iz vtičnice je zaradi pomanjkanja ohišja nepriključena. Vse ostale mase so skupne.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012 7:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hm...si poskusil maso vezati drguod? Na primer pelji vse mase na minus priključek vseh elektrolitov.
Ena izmed možnosti je da brum povzročajo diode v graetzu. Če imaš doma poskusi paralelno vsaki izmed njih vezati kondenzator okoli 100nF, po možnosti keramični, ampak tudi navaden bo dober.
Imaš celotno zadevo v ohišju? Kovinskem? Še enkrat (ali dvakrat!) preveri če se ti kaj ne drži ohišja. Jaz sem enkrat par dni delal vse živo brez uspeha, na koncu pa ugotovil da en vijak tišči na maso pri konektorju za zvočnik...
Poskušaj več variant skupne mase, vedno pa se morajo stikati v eni točki in vedno moraš pazit da ne narediš zanke.
Pa še: je brum prisoten tudi če je vhod kratko sklenjen?

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012 8:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skupna masa se najbolj obnese če je med kondenzatorji.
Ostalo pa naredi kot svetuje protoncek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zan.macek
Novinec


Pridružen/-a: Ned Maj 2012 11:09
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012 8:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še enkrat sem upošteval Borberjev nasvet z 10Ohmskim uporom(imel samo 15R pri roki), poleg tega pa sem prišel do nasveta, da naj na input zaporedno vezem nekaj kohmski (40k) upor. Uspeh, šum se je znižal na 30% ampak je se zmeraj prisoten. Malce poizkušanja z upori in mislim, da mi bo uspelo. Je zelo pomembno, da je na zemlji 10ohmski upor?

Še enkrat hvala vsem za nasvete Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group