Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

PWM II napajalnik, polnilnik
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 10:46 am    Naslov sporočila: PWM II napajalnik, polnilnik Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem,

v to temo bomo pisali vse o PWM II napajalniku, polnilniku.

Vprašanja glede gradnje, ideje za nadgradnjo, skratka vse, kar bo uporabnikom PWM II prišlo prav.


Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 3:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sinoči sestavil komplet, prvi vklop brez dimnih signalov, zgleda ok.

Nastavil kontrast displeja, ojačanje (RT1) na maks. izhodno napetost 20.46V, nastavil V-meter na pravilni prikaz (RT2), A-meter (RT3).
Malce potestiral, deluje.

No, skoraj.
Malo je manjkalo, da bi zadeva spustila dim.
Hladilno rebro je imelo krepko prek 100°C, zadnja stena ohišja je bila zmehčana kot parafinska sveča 3. novembra...
BDX53, vse pohvale staršem!!!

Zadeva je spuščala tudi preko 6A!
Prikaz pa ubogih 1.6A....

Torej, po hlajenju na okenski polici sredi noči sem ponovil vajo, tokrat detajlnejše spremljal dogajanje.
Podrobnosti niti niso pomembne, ugotovitev pa je, da meritev/prikaz toka deluje zgolj do 1.65A. Če je tokovni limit nastavljen pod to vrednostjo, zadeva dela normalno.
Ako pa je limit nastavljen preko te vrednosti, pa zadeva podivja.
Enostavno nikakor ne prikaže preko 1.65A, četudi je dejanski tok skoraj 7A, kolikor mi je uspelo izmeriti preko H4 žarnice...

Ok, vem, kako se zadeva odziva. A zakaj?
INA139 naj bi imel visokoohmski izhod.
Prav. Še enkrat preverim vrednost RT3, čeprav sem preveril-pomeril pred vgradnjo. Ja, 100k je, tako kot mora biti po shemi.

Še malce eksperimentiranja: 4k7 upor med pin23 mege in +5V, na LCDju kaže slaba 2A.
Še zadnje, +5V direkt na pin23. Rezultat? Prikaz 2.05A, niti stotinke več.

Se komu sanja, v čem je težava?

Predlog za izboljšavo, ki izhaja iz opisanega: kontrola temperature hladilnega rebra. 2 pina sta še prosta, torej najbrž ne bi bil problem prikopit še kak DS1820.
Pa morda je kriva tudi zgoraj opisana težava, a hitrost spreminjanja PWM pri tokovnem generatorju bi lahko bila (morala biti?) hitrejša. Zadeva se "lovi" po pol minute...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 11:56 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MadMax,

hladilno telo je predvideno za izhodni tok 2A, še dobro, da je tranzistor zdržal Smile

Bom zadevo premeril in sporočim, kaj sem ugotovil.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 3:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj pravim, vsa pohvala BDXovim staršem Cool
Vem, da je narejeno za rang 2A, max nastavitev je 2.51A, a ker procesor ne zazna povišanega toka zadeva znori... Minuto-dve po odklopu je moker prst na hladilniku naredil "cvrrrk"...


Pozabil sem le izmeriti dejansko dogajanje na pinu 23, kakšne so napetosti tako pod 1.6A, ko prikazuje pravilno, kot nad tem tokom, ko prikaz še kar kaže 1.6A.
Malce me čas baše čez teden, ko izmerim, napišem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cimer
Mojster


Pridružen/-a: Sre Maj 2004 0:01
Prispevkov: 45
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 7:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav madmax,

Na mojem PWM II sem s tokovnim generatorjem brez težav dosegel tok 1,82 A. Napetost in tok sta lepo linearno naraščala. Pri omenjenem toku sem prekinil delovanje, ker nimam dovolj velikega hladilnega telesa za izhodni tranzistor. Kot breme sem priključil 21W avtomobilsko žarnico. Res pa je, da pri tem toku nisem šel merit napetosti na vhodu AD pretvornika. Napajalnik oziroma program sem testiral do 2A in pri delovanju nisem imel težav. Predlagam, da preveriš tudi merilni upora, če je res 0.1 Ohm.

Za povečanje obsega tokovnega prikaza bi bilo potrebno v programu popraviti konstanto za preračun toka.

Glede ostalih dodatkov v programu pa je tako, da je polnilnik zapolnjen praktično do konca in ni več veliko prostora za nadgradnjo. Zato sem tudi pri programiranju bil prisiljen na nekatere kompromise in počasno nastavljanje tokovnega generatorja je eden od njih.


Lep večer še naprej.

_________________
Lep pozdrav!
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 8:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav cimer,

ni problem doseganje večjih tokov, kot sem napisal sem ga (pravzaprav se je sam Smile ) na preko 6A, kar je mnogo nad pričakovanim.

Dejansko je problem okrog vhoda na mego, sem se pravkar spet nekaj igral z zadevo.
Napetost na vhodu mege ADC0 (pin23) lepo linearno (in skladno z izhodnim tokom, nelinearne razlike je komaj za kako stotinko-dve) narašča do ene 3.8V, ko je tok cca 1.6A (meja, do kje zadeva lepo deluje).
Ob povečevanju toka pa prikaz stoji na teh pribitih 1.65A, čeprav se dejanski tok povečuje preko vseh pričakovanih vrednosti. Ob tem pa se napetost na vhodu ADC0 le še malenkost poveča, s tem da nisem nameril niti 4V.

Predvidevam, da naj bi LCD kazal vsaj 2.5A pri 5V na vhodu, mar ne?
No, tudi če mu na vhod pripeljem 5V, prikazuje še vedno zgolj 1.65A in preko te cifre ne gre.

Upor je 0.1ohm.
Ne gre samo za tokovni generator, pri napetostnem je ista figa.

Ne vem, ali gre za napako v programu dotične mege, ali pa je mega fizično defektna.
Tretje razlage nimam...

Ne mislim pa še zlepa odnehat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cimer
Mojster


Pridružen/-a: Sre Maj 2004 0:01
Prispevkov: 45
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 7:15 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale zgodba sedaj tudi mene zanima. Bom zvečer, ko se vrnem iz službe naredil test še na mojem napajalniku. Moram dodat ventilator, da mi izhodni tranzistor ne spusti dušo. Napišem rezultate testa.

Zanimivo bi bilo priklopit osciloskop na izhod tvojega napajlanika, da vidimo ali se dogaja kaj čudnega.

_________________
Lep pozdrav!
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 7:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer manj verjetno, ampak si izmeril napajanje AVR-ja če je res 5V? Da ni mogoče manj, zato bi potem lahko nehal meriti prej, saj v tem primeru notranja referenca ni 5V, kot bi morala biti.
Sicer jaz še vedno pravim da je analogna tokovna omejitev hitrejša in varnejša od digitalne....je pa manj priročna, priznam.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 7:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

včeraj sem pričel z meritvami, danes jih bom dokončal. Zaenkrat je tako, da je prikaz toka ustrezen do 1,7A, potem prikaz ne sledi povečanju toka na izhodu.

Vse to gre na račun raznih kompromisov, kot je pisal cimer. Ni problem povečati odziv na velike tokove: potrebno je zmanjšati trimer RT3 (100k), s tem bo manjše ojačenje na INA138, vendar s tem izgubimo dober odziv pri manjših tokovih. V rezervi imam nekaj zamisli, ampak bi jih želel najprej preizkusiti.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 8:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem to rešil z dvema merilnima čipoma v serijo. Na izhod sem dal dva upora: 0,1 ohm in 0.02 ohma. Program mi tako pod 1A uporablja prvega, nad 1A pa drugega. Mogoče bi bila varianta preklop dveh uporov preko releja, ampak bi pri tej verziji lahko prihajalo do odvečne upornosti samih kontaktov releja in s tem netočnosti meritve...
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 9:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cimer, bom pogledal z osciloskopom. Moram pa tudi jaz montirat ventilator, zadeva se prehitro segreje...
Predvidevam pa, da naj bi zadeva bila sposobna izpisat tok vsaj do 2.5A, če bi na vhod ADCja pripeljal 5V?

protoncek, vedno izmerim napajanje "na suho", preden vstavim čipovje. In seveda je 5V točnih tudi med delovanjem.
Konstrukcija je taka kot je, analogne meritve in preklopniki/releji bodo v morda PWM III verziji Embarassed

Očitno je res nekje nek za=b, kar potrjujejo začete meritve, ki jih dela Jure.
Ni vrag, da ne bi šlo za neko neumnost, ki bi bila rešljiva z obstoječim hardverjem.

Imam pa še nekaj na sumu, moram pa prej malce matematiko zalaufat, pa še nek test/meritev... Najbrž že nocoj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 9:56 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, saj nisem imel v mislih da bi delal predelave...
Drugače, z obzirom da praviš da se tako fiksno ustavi na neki vrednosti bi skoraj mislil da ADC pride do konca (1023).

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 10:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Drugače, z obzirom da praviš da se tako fiksno ustavi na neki vrednosti bi skoraj mislil da ADC pride do konca (1023).


Pravzaprav je tako, da je ojačenje INE nastavljeno tako, da je meritev optimalna za majhne tokove. Namreč, če želim dovolj dobro meriti majhne tokove, jih ne smem meriti na spodnji meji ADC-ja. Zato smo dvignili te nivoje, seveda na račun večjih tokov. Pri večjih tokovih pa INA zaradi napajalne napetosti (kakršna je) ne zmore generirati višje napetosti.

S cimrom bova predebatirala, kaj bi bila najboljša možnost in jo bova napisala tukaj.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 11:07 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, poznam problem. jaz sem najprej hotel s prvim čipom meriti celo dosti manj kot 1A, vendar bi s tem rabil večji upor - prva zamisel je bila 1ohm ter merjenje do 250 mA, kar bi dalo zelo solidno merjenje, ampak kuhanje tega upora s 25W pri polnem toku. zamisel je bila da bi ta upor premoščal z relejem, ampak bi tako po moje prihajalo do sunkov napetosti na izhodu, saj bi v momentu znižal napetost za 1V...
Ne vem, kako to rešujejo v "profi" usmernikih, kjer je ločljivost tudi pod 1 mA...drugi, boljši senzor čipi in večja ADC ločljivost...?

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cimer
Mojster


Pridružen/-a: Sre Maj 2004 0:01
Prispevkov: 45
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo obljubljenih rezultatov testiranja mojega PWM II napajalnika.

Testiral sem tokovni generator od 0,02 do 2,0A. Za tok do 0,38A sem kot breme uporabil 5W avtomobilsko žarnico, za tok do 2,0A pa 21W avtomobilsko žarnico.

V tokokrog sem vklučil A-meter (multimeter Voltcraft ME-32) s katerim sem tudi umerjal napajalnik.

Tok sem najprej povečeval v korakih po 0,02A, potem pa sem korak povečal na 0,2A.

Meritev je potekala tako, da sem na tokovnem generatorju nastavil tok in počakal, da se je tok umiril. Nato sem na mutlimetru odčital vrednost toka.

Na začetku je multimeter kazal cca 10mA več kot pa je bilo izmerjeno s tokovnim generatorjem. Na sredi območja testiranja sta oba displeja kazala enako vrednost toka, proti koncu ja je multimeter kaza 20 do 30mA manj kot pa tokovni generator. Rezultate sem zapisal tudi v excelovo tabelo.

Tokovni generator je izmeril maksimalni tok 1,9A, kljub temu, da se je tok še vedno povečeval. Ta vrednost se po moje sklada tudi z matematiko, ker je ojačanje merilnega INA139 nastavljeno na 100. Torej 1,9V na merilnem uporu x 100 = 19V na izhodu kar je pri takem toku blizu napajalni napetosti. Napajalnik je dimenzioniran za cca 2A.

Predlagam, da izhod obremeniš recimo z 0,5A in priključiš še osciloskop. Jaz sem imel precej težav z oscilacijami napajlnika. Mogoče imaš ti podobne težave.

_________________
Lep pozdrav!
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group