Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MR1
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 5:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tako..prav imaš..torej če rabiš večjo "moč" jih veži vzporedno..napetosti večje ne rabiš za napajanje. upam, da misliš tako narediti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 5:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
šele zdele sem videl kakšno neumnost sem napisal.
Ja seveda jih bom vzporedno vezal.

Sporočim kak bo napredek.

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 5:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:
Hi,
šele zdele sem videl kakšno neumnost sem napisal.
Ja seveda jih bom vzporedno vezal.

Sporočim kak bo napredek.

Lep pozdrav Marcel.

ni panike Smile
kar veselo na delo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 6:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:
Hi,
meritve žal ne morem več narediti,ker sem že ikebano razdrl.Včeraj sem še vse enkrat ponovno zvezal in je delovalo.Filme sem že naredil.Tako da zdej grem jetkat,potem pa spajkat.Potem bomo pa videli če bo delovalo,tako kot je treba.

Skrbi me edino če bo vse delovalo tako kot je treba glede na to da bom imel samo eno napajanje...

Še eno vprašanje.
Katero baterijo,akumolator mi priporočate za vgraditev.trenutno sem zdimenzioniral tako da imam plac za 9V baterijo.Me pa skrbi da bo prešvoh.
Glede na to da bo vse napajala....Mogoče bi dve 9V bateriji zaporedno zvezal?

Npr:
Na batriji piše (1.5V alkaline MN1500) to pomeni 1500mA/h? Vrjetno ne.Kako naj vem kakšno baterijo potrebujem.

Najlepša hvala za pomoč

Lep pozdrav Marcel.


Marcel, želim ti veliko uspeha in mislim, da če je tako, kot praviš, ne bo problema. Želim pa si, da bi mladi bolj spoštovali naš jezik, ki je meni zelo lep, in sem žalosten, če ga kdo pači. Nekaj cvetk:
zdej -> sedaj
grem jetkat -> grem jedkat
akumolator -> akumulator
plac -> prostor
švoh
itd

Pa nazaj k temi.
Baterija 9V in 7805 zbije napetost na 5V. Če boš vezal dve bateriji zaporedno, bo moral 7805 18V zbiti na 9V, kar samo po sebi ni nič narobe, a kaj več toka na 5V tako ne boš dobil. 7805 višek napetosti in hkrati s tem energije pretvori v toploto, kar je iz našega vidika čista izguba.
Potrebno bi bilo vedeti, koliko naj bi bil čas, ko mora baterijsko napajana naprava delovati. Z baterijsko napajanimi napravami žal nimam veliko izkušenj, in kar znam, je bolj teorija.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 10:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,
se podpišem pod tvoj post.Res je žalostno kako uporabljam svoj materni jezik.se bom v prihodnje potrudil pisati bolj čitljivo.Hvala za opozorilo.

Delovati mora okoli 5-10 minut.O akumulatorjih in baterijah vem malo.Tako da bi lahko uporabil tudi 5V akumulator samo da ima več moči.Se bom malo pozanimal pri modelarjih.Drugače,če veste vi pa prosim za pomoč.

Pravkar sem končal z postopkom za izdelovanje TIV-a.Sem razočaran nad izdelkom.Ta pavs papir je slaba stvar.Izvedel sem če uporabim namesto pavs papirja foljo za grafoskope in dam natisniti v fotokopirnico pride do boljšega rezultata.Vrnil se bom nazaj za računalnik in malo odebelil povezave in lepše porazdelil tudi (ponovi vajo).

Nekaj me še zanima.Kako vi nacentrirate spodnji in zgornji film.Mogoče na rob TIV-a?Opazil sem da za precizne stvari se ne moreš zanesiti na rob.Robi so postrani nalamani.Odstopanja okoli 1-1.5mm.





Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 8:26 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se zdi po fotografiji sodeč, tvoj izdelek odličen, za prvi izdelek fenomenalen.
Aha, ko sem še enkrat pogledal, sem videl, da so nekatere veze nekako porozne. To bi znalo nagajati. V splošnem je dobro projektirati tako, da čim več bakra ostane. Poroznost vezi boš lahko zaflikal s cinom, ko boš spajkal elemente, boš potegnil malo cina še po poroznih vezicah. Ne bo lepo, ampak važno je, da dela, saj ni izdelek za razstavo, ali pač?

5 do 10 minut bi morala zdržati vsaka baterija, saj nimaš nekih grelnih elementov na plošči. Več bi vedel povedati, če bi dal seznam čipov, relejev, lučk in podobno, kar troši energijo.
Se mi pa zdi nekako drago, vsakih 10 minut kupiti novo baterijo. Kaj pa bo to? Na vezju vidim nek mikroprocesor (tisti mali kvadratne oblike) in še nekaj čipov. Jaz običajno delam vezja, ki imajo napajanje iz mreže 220VAC. Potem nimam problema z energijo.

Osebno ne delam več svojih tiskanih vezij. Sem prestar in preneroden, in če uničim hlače in naredim kaos v kopalnici, sem naredil več škode kot koristi. Pa še ženo imam potem na hrbtu, ki bi mi pela levite. Pa vrtanje lukenj je tudi stvar zase. Tako pa skušam narediti vezje do velikosti 10X10cm in pošljem delat na kitajsko, tam mi narede 10 komadov za 30€, res pa je da je količina vedno 10 komadov in je potrebno čakati mesec ali celo več, da dobim izdelek nazaj.

Sedaj so na AX Elektroniki odprli novo možnost za izdelavo tiskanih vezij, ki bo tudi ugodna cena, in moj sledeči izdelek bom dal izdelati tja. Na spletni trgovini sicer ne najdem te ponudbe, a moderator Jure, ki gotovo spremlja promet na forumu, ti bo dal točne informacije.

A, kako smo včasih centrirali filme za spodnji in zgornji sloj? Na dveh diagonalno nasprotnih vogalih smo tako v filme (to je treba predvideti že pri razvoju tiskanega vezja) izvrtali male luknje, in tudi seveda na plošči, skozi luknjo na plošči dali žičko, in potem nataknili na ploščo preluknjan film.
Meni ni ratalo nikoli.

Veselo naprej!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 8:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo z izkušnjami prideš do dobrega rezultata. Tudi z foto postopkom se da narediti odlično vezje..sam raje rezkam, kr pač mam to možnost..
večino ali pa zahtevnejše ali za stranke pa dam raje v izdelavo izdelovalcem pri nas v SLO. Imamo nekaj dobrih firm, ki so hitre in ne pretirano drage..odvisno kak se zmeniš za ceno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 8:57 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

besoft je napisal/a:
Samo z izkušnjami prideš do dobrega rezultata. Tudi z foto postopkom se da narediti odlično vezje..sam raje rezkam, kr pač mam to možnost..
večino ali pa zahtevnejše ali za stranke pa dam raje v izdelavo izdelovalcem pri nas v SLO. Imamo nekaj dobrih firm, ki so hitre in ne pretirano drage..odvisno kak se zmeniš za ceno.


Ja, rezkanje je tudi možnost, a zame, ki sem neroden, je potreben 'štoplak', sicer se mi cin razlije preko vezic, ki so blizu skupaj, pri kontaktih čipov, in podobno. Na AX-u tudi na željo rezkajo vezje, a kot rečeno, ta varianta ni zame.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 9:10 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po rezkanju očistim z vimom..jo polakiram z plastikom in se nič ne prelije..cin se prime le tam, kjer je dotik konice spajkalnika, saj se plastik tam raztali..ko pocinam, jo očistim z nitro redčilom in ponovno" pošpricam" z palstikom, da ne oksidira..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 2:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,
za centriranje je to zanimiva varjanta.Bom sprobal.
Kaj je ta izdelek že vsekakor veste,kar imam najraje Smile .Drugače pa naj še kakšen dan ostane skrivnost.ta teden bo že sestavljen.Potem pa preverimo če bo plata delovala tako kot mora (upam da bo).Še program napišem in je Smile.

besoft,
na rezkar izdelovati TIV-e in tudi ostale stvari mora biti odlično.Dobra stvar rezkarja je tudi da ti lepo natančno luknje zvrta.Ko,če bom imel kdaj dovolj znanja bi si ga naredil.Ohišje (rušt) bi seveda kupil zaradi natančnosti......
Nazaj k temi:
Jaz bi tudi lahko dal izdelati vezje v Lingo in ostala podjetja,ki so usposobljena za takšno delo.Ampak mi je večji iziv in tudi mi je zelo v veselje če sam naredim vezje.

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 4:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Očitno ti je autoruter risal vezje. nekatere vezice so precej skupal. Drugič poglej in ročno popravi elemente in vezice, tako da ne bo nevarnosti kratkih stikov in presluhov..
_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 5:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
naj vas še nekaj uprašam glede autorouterja.Mogoče bo neumestno.Ali ta ukaz vedno pravilno poveže elemente? Tiste,ki poveže seveda.Meni je malo sumljiv.Ali je bolje vse ročno povezati?

Hvala.

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 5:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda poveže prav, če je prav narisano. Priporočam najprej risanje sheme, kjer je takoj vidna napaka..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 6:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
seveda.
Delal sem tako kot mi je vilko svetoval.Sklop za sklopom.Najprej sem po shemi zvezal na ikebani.Ko je delovalo tako kot more sem iz ikebane narisal shemo v program.In tako dalje,sklop za sklopom...Ko sem imel celotno shemo narisano v shematicu sem šel na PCB.
Foljo sem dobil.Tako da jutri natisnem na šihtu film.Zjetkam in sestavim Smile Upam da bo delovalo.potem pa nesem v šolo da imam priznano prakso Smile

Kako pripnem shemo iz programa na forum?Mogoče bi še kdo našel kakšno napako?

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 7:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Sedaj so na AX Elektroniki odprli novo možnost za izdelavo tiskanih vezij, ki bo tudi ugodna cena, in moj sledeči izdelek bom dal izdelati tja. Na spletni trgovini sicer ne najdem te ponudbe, a moderator Jure, ki gotovo spremlja promet na forumu, ti bo dal točne informacije.


Res je, zbiramo TIVe, ko jih je toliko, da napolnijo panel, jih damo v izdelavo slovenskemu proizvajalcu (ne kitajskemu!). Poglej si več informacij na tej spletni strani.

Prvi panel je že šel v izdelavo, zdaj polnimo drugega.

V Virtualno trgovino bomo dali ponudbo v kratkem.

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 6 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group