Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MR1
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 10:59 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

moralo bi..malo pomeri z instrumentom, kaj dobiš na pina.0...
Je res 0 in 5V ko senzor zazna nekaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 11:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na splošno:
Senzorje je potrebno brati tako, kot piše v literaturi, ki senzor opisuje.
Nekateri senzorji dajejo podatek tako, da dajo odgovarjajočo napetost. Recimo nekateri senzorji temperature dajejo višjo napetost, čim višjo temperaturo zaznajo. Tudi nekateri senzorji pritiska dajejo podatek o pritistku podobno.
Rečenmo, da dajejo podatek analogno. Tak je recimo senzor temperature LM35.
Mikroprocesorji imajo (spet nekateri, ne vsi) sposobnost, da tako napetost predelajo v digitalni (številčni) podatek. Pravimo, da imajo analogno-digitalni pretvornik ali konverter. Kratko ADC.

Spet drugi senzorji dajejo podatek kar številčno, in imajo tak pretvornik podatka že v sebi. Pravzaprav imajo mali mikroprocesor že v sebi. In če hoče tvoj mikroprocesor do takega podatka, ga mora pravilno 'nagovoriti'. Kako? Spet piše v literaturi, ki opisuje senzor. (Data sheet) Tak je recimo Dallasov senzor temperature DS1820.

Konkretno:
Za SFH5110 je google našel sledečo literaturo:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/infineon/2-SFH5110.pdf
Seveda ni le ta edina in jo boš našel več. Gre za senzor infrardeče z 30kHz-i modulirane (prekinjajoče se) svetlobe. Senzor mora biti napajan z 5V
(prilagam shemo vezave)
In senzor bo seveda kaj zaznal le, če ga boš osvetlil z posebnim oddajnikom take infrardeče svetlobe, na katero je občutljiv.

Zelo splošno: Kadar naletiš na kak nov element, se posvetuj z gospodom Google-om, in dobil boš veliko informacij. Hm, ja, pa angleško je dobro da znaš brati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 11:29 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
imam NE555 ki daje točno 36Khz frekvenco za IR diodo.Sprejemnik je zvezan po datasheetu.
Preden sem prišel sem po nasvet sem dal na izhod predupor in LED diodo da sem nastavil pravilno frekvenco IR diode.....Deluje kot je treba.

Na izhodu senzorja dobim točno 3.39V ko senzor zazna in oV ko nič ne zazna....In točno ta podatek gre v porta.0.

Vrjetno mam težave z branjem vhoda.Sprobal sem že pina in pota....in ni uspeha.

Hvala

Dokaz:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 12:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:
Hi,
Na izhodu senzorja dobim točno 3.39V ko senzor zazna in oV ko nič ne zazna....In točno ta podatek gre v porta.0.


3.39V (enosmerno) bi moral mikroprocesor zaznati kot enojko. Če pa je 3,39V enosmerno povprečje utripanja napetosti med 0V in 5V je lahko problem. Potreboval bi osciloskop, da vidiš časovni potek napetosti na PA.0

Osebno se porta A izogibam, tam so često kake izjeme in drugačno delovanje. Poizkusi brati senzor na portu B. In vklopi interni pullup upor:

Config Portb.0 = input
Portb.0 = 1 ' vklopiš pullup

If Pinb.0 = 1 then in tako dalje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 12:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala,
bom sprobal.


Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 12:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
očitno ni danes moj dan.Mi še kr ne deluje in sem sprobal vse kar vem in kar ste mi svetovali.Bom prespal zadevo in jutr nadaljeval ponovno.

Hvala vsem za pomoč!!

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 1:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kako napajaš vezje ?? preko programatorja ?
in pa na pin, kjer je priklopljen senzor, mogoče probaj dodati 10k upor proti +5V
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 6:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
ugotovil napako ampak je niti mal ne razumem.

Napajanje (5V) za NE555 imam ločeno od ostalega dela.Torej eno napajanje napaja samo NE555.Drugo napajanje iz progija pa napaja M8515 ,L298 (tudi za pogon DC) in sprejemni senzor.
Zdaj sem pa združil napajanje na programator.Vse se torej napaja od progija.Zdej pa deluje.če imam pa NE555 zasebe pa ne.

Nevem v čem je finta.
Ločeno napajanje imam zaradi motenj NE555.


Kaj naj na PCB-ju naredim...Trenutno imam dvojni stabilizator 7805...Ali naj imam samo enega?

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 8:43 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:

Kaj naj na PCB-ju naredim...Trenutno imam dvojni stabilizator 7805...Ali naj imam samo enega?


V splošnem, ja. Odvisno seveda od tega, koliko mora le ta napajati, samo 555 in mikro ni taka obremenitev, da ne bi prenesel. In pa seveda odvisno od tipa l7805, če je tisti, ki ima obliko tranzistorja, potem tak lahko napaja relativno manj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 7:25 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa je z masami? jih imaš povezane ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 7:30 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi.
Na PCB-ju bom imel SMD elemente.
Z masami je vse OK,sem parkrat preveril.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 7:41 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:
Hi.
Na PCB-ju bom imel SMD elemente.
Z masami je vse OK,sem parkrat preveril.

LPM

To ne igra vloge kakšne elemente imaš. Jaz uporabljam samo smd elemente, pa ni težav..čepav je bilo enkrat nekaj podobnega..pa sem pcb samo očistil z nitrojem, pa je bilo ok, očitno je nekje nekaj prebijalo.
kako je z napetostmi, če meriš napajanje pri vsem priklopljenem ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 1:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
meritve žal ne morem več narediti,ker sem že ikebano razdrl.Včeraj sem še vse enkrat ponovno zvezal in je delovalo.Filme sem že naredil.Tako da zdej grem jetkat,potem pa spajkat.Potem bomo pa videli če bo delovalo,tako kot je treba.

Skrbi me edino če bo vse delovalo tako kot je treba glede na to da bom imel samo eno napajanje...

Še eno vprašanje.
Katero baterijo,akumolator mi priporočate za vgraditev.trenutno sem zdimenzioniral tako da imam plac za 9V baterijo.Me pa skrbi da bo prešvoh.
Glede na to da bo vse napajala....Mogoče bi dve 9V bateriji zaporedno zvezal?

Npr:
Na batriji piše (1.5V alkaline MN1500) to pomeni 1500mA/h? Vrjetno ne.Kako naj vem kakšno baterijo potrebujem.

Najlepša hvala za pomoč

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Maj 2010 10:26
Prispevkov: 98

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 2:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zaporedno? ali vzporedno??

Je velika razlika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 4:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
zaporedno se napetosti seštevajo a ne.Vzporedno pa ima napetost enako samo moč ima več.
Če se motim me prosim popravi.

Hvala

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group