Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Trimer pri RTC PCF8583 je važen! Kalibracija ure!

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2011 1:38 pm    Naslov sporočila: Trimer pri RTC PCF8583 je važen! Kalibracija ure! Odgovori s citatom

Že dalj časa uporabljam na različnih vezjih, kjer je potrebno RTC PCF8583.
Do sedaj nisem imel problemov s točnostjo te ure.
Pri novem vezju pa sem, ker nisem imel 12pF vezal 27pf trimmer, češ, sa je vseeno!
ZMOTA!
Ura je zaostajala! Minuto na dan! Pa sem, ker nisem imel 12pF kondezator enostavno odlotal, češ, saj je vseeno!
Spet zmota, ura je prehitevala minuto na uro!
Sedaj bom dal, ker nimam 12pF dva kondezatorja po 27pF v serijo. Upam, da bo.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 6:48 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da obudim staro temo in rešim svoj problem.
PCF mi vztranjo prehiteva 1s/h ne glede na nastavitev trimerja.
Trimer je 5-20p. Komunikacijski pini so porta.5 in porta.6
PCF je napajan preko R47E in diode filtrirano z 100n in golcap 1F
Na krmilju je M32, LCD in 4 optospojniki.
Poskušal sem tudi z trimerjem 100p, prehitevanje ure ostane enako.
Menjal sem 4 kristale, tudi sam PCF.
Kristali in IC so preiskušeni na testnem vezju, kjer ni problem nastavitve, na krmilnem vezju je pa odstopanje konstantno.
Kje iskati vzrok?
Za mnenja se zahvaljujem.

LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 7:15 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar pišeš je težko verjeti.
1s / 1h je ogromno odstopanje
Menjal si kristale ( pa si dal kristale s pravo vrednostjo, kot v navodilih? 32768 Hz)
Menjal si rtc čip
In kljub vsemu temu, ti prehiteva!

Saj nimam predloga, kaj narediti..

Si dal 100nF paralelno napajnju. (Elektrolit je prepočasen)
Si si ogledal napajalno napetost na osciloskopu?

Morda pa je le na programu kaj narobe..

Naj ti pošljem svoja podprograma za pisanje in branje čipa?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 12:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Srečko,

PCF8583 je "težaven" čip. V tvojem primeru ti skoraj zanjesljivo dela težavo nepravilno konstuirana tiskanina. Tole kar opisuješ sem namreč doživel tudi sam. Ura mi je normalno tekla na protobordu. Na tiskanini pa je z istim čipom "norela" Naredi zanko mase okrog pinov oscilatorja. Kristal prispajkaj na maso. To je pri meni rešilo težavo.

Svetujem ti da v prihodnje vzameš kak drug RTC. Doma mi teče ena ura če nekaj let. V letu pride navzkriž par S. Uporabil sem FM31256. Proti legendarnemu PCF-ju je pravi cukrček. Kot backup napajanje se lahko uporabi GoldCap. Omogoča softwarsko kalibracijo. Ima WDT, ki lahko "skrbi" za mikrokontroler... Lowcost alternativa PCF-ju je tudi microchipov MCP7940.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 5:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Srečko,

PCF8583 je "težaven" čip. V tvojem primeru ti skoraj zanjesljivo dela težavo nepravilno konstuirana tiskanina. .


@Vilko , Silvo
To o tiskanini že cel čas razmišljam. Osciloskopa nimam, zato se bom moral znajti drugače. Ura z istim SW na boadu in testnim modulom teče b.p., na integrirani tiskanini je pa ne morem premaknit in kostantno zaostaja 1s/h
Bom moral malo več telovadit in na nek način rešit zadevo, če ne drugače z novim modulom, ki ga bo namestil na krmilje.

Hvala za mnenja.


LP, Srečko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 7:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiskanina kriva? To bi verjel, če bi se na tiskanini odvijalo kaj z res visoko frekvenco, kjer bi bila valovna dolžina primerljiva z velikostjo tiskanine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borisz
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Nov 2004 3:24
Prispevkov: 82

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 7:17 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko, le verjemi. Ne dogaja se na visokih frekvencah, dogaja se pa z zelo nizkimi tokovi, kjer vsaka motnja, ali kapacitivnost štejeta Wink
_________________
It is never too late for a happy childhood.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2014 5:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Srečko,

V prilogi imaš philipsov AN za čip. Predvsem preberi dokumentacijo na strani 10.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2014 6:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Tiskanina kriva?


Ja, Vilko in ostali.
Tiskanina je bila prekinjena tik ob padu kristala in povezavo do trimerja.
Zadeva je "Home-made", samo napako smo pa iskali precej nerodno.
Ura teče kot "URA" točno.

@Silvo, bom pogledal kaj je v .pdf

Hvala

LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group