Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vse v zvezo z programom Flowcode

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Merilna tehnika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 22, 2010 7:41 pm    Naslov sporočila: Vse v zvezo z programom Flowcode Odgovori s citatom

Ali kdo pozna program Flowcode??

Nazadnje urejal/a dyspey Tor Dec 21, 2010 7:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 3:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kateri temperaturni senzor si si izbral? Sam PIC ne meri temperature.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 7:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izbral sem upor NTC 47K 10%. Tukaj dodajam še internetno stran tega NTC upora http://www.ic-elect.si/b2c/ntc/upor-ntc-47k-10.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če obvladaš analogno tehniko, boš mogoče še kaj naredil s tem NTC uporom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 3:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej dodati boš moral še recimo tokovni generator, s katerim boš krmilil NTC, na PIC-u pa boš meril analogno napetost, ki jo boš s programom moral pretvoriti v digitalno.

Morda bi šlo lažje z DS18S20, ki ima že digitalni izhod.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 4:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na nenatancnost izbire (tako ali tako bo potrebna kalibracija), je tokovni vir lahko kar ustrezno vezan napetostni rehulator (LM317).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 7:55 pm    Naslov sporočila: ojla Odgovori s citatom

Ali morda ne bi lahko naredil tudi tako,da bi meril napetost na analognem vhodu in potem bi s pomočjo linearne enačbe izračunal temperaturo. Izmeril bi napetost in potem bi z drugim termometrom izmeril temperaturo.In Nato bi to enačbo vnsel v program.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 8:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podatki o termistorju, ki si ga izbral so tu:
http://datasheet.octopart.com/B57164K473K-EPCOS-datasheet-119898.pdf

Poleg tokovnega generatorja boš za termistorjem potreboval še primeren ojačevalnik, da za željeni temperaturni obseg spraviš merjeno napetost v območje 0-5V. Kalibracija in potrebne korekcije sledijo na koncu, ko boš napisal program. Krivulja ni linearna ampak hiperbolična. Dela bo veliko predno boš vse spravil do zadovoljivega delovanja.

Raje uporabi DS18S20, kot je svetoval Jure, ker boš le odčitaval podatek o temperaturi, ki jo daje DS čip in ga prikazal na LCD. Prej preveri, če čip pokriva temperaturno področje, ki te zanima.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Omenjenega orodja ne poznam. V koliko ti je lažje delo z analognim senzorjem, potem je soliden senzor LM35 oz. LM335. Zadnji čas sem naredil kar nekaj aplikacij z njim. Je cenejši od dallaseovega DS-ja. Po mojih izkušnah pa po natančnosti ne zaostaja za njim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 5:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odločil sem se, da bom takole naredil. V programu Flowcode bom sestavil program,ki meri napetost (voltmeter)in nato bom temu voltmetri dodal,da preračuna v temperaturo.Da bo preračunalo v temperaturo pa bom izmeril napetost, ki jo dobim na NTC uporu in potem bom z drugim termometrom izmeril temperaturo. Tako bom izvedel koliko je stopinj pri merjeni napetosti. In potem bom z Linearno enačbo izračunal temperaturo. za računanje z linearno enačbo potrebujem samo dve točki in to je to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:47
Prispevkov: 167

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 6:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ideja je v redu, samo kaj pa če enačba ne bo linearna? NTC ima hiperbolično karakteristiko R(T).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyspey
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2010 15:12
Prispevkov: 14

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 6:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preizkusil bom,če ne bo uredu bom pa na kakšen drugačen način sej zdej imam dost načinu tuki prikazanih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 5:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dyspey je napisal/a:
Odločil sem se, da bom takole naredil. V programu Flowcode bom sestavil program,ki meri napetost (voltmeter)in nato bom temu voltmetri dodal,da preračuna v temperaturo.Da bo preračunalo v temperaturo pa bom izmeril napetost, ki jo dobim na NTC uporu in potem bom z drugim termometrom izmeril temperaturo. Tako bom izvedel koliko je stopinj pri merjeni napetosti. In potem bom z Linearno enačbo izračunal temperaturo. za računanje z linearno enačbo potrebujem samo dve točki in to je to.


Mimogrede - si vsaj pogledal datashet za zgoraj omenjena sezorja. Temperaturo lahko meriš direktno z običajnim V-metrom. Izhod je linearen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Merilna tehnika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group