Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Povezava dveh AVR-jev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 8:06 am    Naslov sporočila: Povezava dveh AVR-jev Odgovori s citatom

Upam, da tole še ni bilo obdelano...
namreč včeraj sem se malce igral s tole povezavo, ki je bila objavljena nekaj časa nazaj. zadeva mi (še) ne steče, par stvari pa mi ni čisto jasno:
- predvsem KAM naj bi priklopil port b0, ki je v programih 81, 82 in 83 programiran kot preklop sprejem/oddaja, saj je načrt narisan tako, da uporablja samo tx in rx.
- kaj je s tistimi tremi jahači, kdaj naj bi upore 120 ter 680 ohmov vključil v design?

če prav razumem, za primer samo v eno mego naložim program 81, v drugo program 82 in gre...ker sta xpp485....že v teh primerih vključena ter je vse programirano kot treba...
Povezal sem dve megi16 - eno na megapin, drugo na breadboard, ter 2x 75176. Zaenkrat ni videti, da bi se portb0 sploh kaj vklapljal...preklop izvršim tipkama 3 in 4, kar pomeni brik portov D2 ali D3 na maso...?
Hvala.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 2:39 pm    Naslov sporočila: Re: Povezava dveh AVR-jev Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Upam, da tole še ni bilo obdelano...
namreč včeraj sem se malce igral s tole povezavo, ki je bila objavljena nekaj časa nazaj. zadeva mi (še) ne steče, par stvari pa mi ni čisto jasno:
- predvsem KAM naj bi priklopil port b0, ki je v programih 81, 82 in 83
programiran kot preklop sprejem/oddaja, saj je načrt narisan tako, da uporablja samo tx in rx.


Načrt, tako kot je narisan nima samo rx in tx temveč tudi Px.y vezan na DE/~RE Tam se čip RS485 preklaplja na sprejem oziroma oddajo.

protoncek je napisal/a:

- kaj je s tistimi tremi jahači, kdaj naj bi upore 120 ter 680 ohmov vključil v design?


Ti upori so potrebni pri dolgih linija, za samo testiranje na mizi niso potrebni.
protoncek je napisal/a:

če prav razumem, za primer samo v eno mego naložim program 81, v drugo program 82 in gre...ker sta xpp485....že v teh primerih vključena ter je vse programirano kot treba...
Povezal sem dve megi16 - eno na megapin, drugo na breadboard, ter 2x 75176. Zaenkrat ni videti, da bi se portb0 sploh kaj vklapljal...preklop izvršim tipkama 3 in 4, kar pomeni brik portov D2 ali D3 na maso...?
Hvala.


Seveda, prez pravilne povezave linije ODDAJA ne bo delovalo.

NB.: Verjetno bom v doglednem času predelal zadevo tako, da bo preprostejša in lažje uporabna.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 3:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V članku je edina shema ta v prilogi in ker mi ni bilo jasno sem raje vprašal...
Torej RX na pin 1, TX na pin 4 ter portx na pina 2 in 3. JE prav?

EDIT---se opravičujem -napačna slika je bila...zdaj je prav.
Aja---tranzistor odpade, kajne?

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 7:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sliko, ki si jo priložil, nisem testiral, sem jo samo omenil, ker sem nekje bral, da se da tudi brez signala, ki predstavlja preklop oddaja/sprejem komunicirati. V tem slučaju seveda pinx.y odpade.

Testiral sem brez vseh dodatnih elementov samo mikrokrmilnik in MAX485 tako kot je narisano na sliki, ki sem ti jo poslal. Kateri pin je x.y je videti iz programa.

Koda:
Xoddaja Alias Portb.0


portb.0 torej, seveda je to lahko katerikoli pin mikrokrmilnika, le vezje sem mora ujemati s programom.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 9:11 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, najlepša hvala zaenkrat.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 12:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spet jaz...
zanima me če bi bilo mogoče povezati dva AVR-ja kako enostavneje? Namreč tale program ni ravno majhen - pokuri kar blizu 20% spomina na megi16, z nekaj modifikacije pa sploh. Povezati RX-->TX in TX-->RX ne bi šlo? ali pa I2C protokol...? Itak bi bilo najenostavneje tako da bi recimo samo napisal ukaz print podatek in bi ta "podatek" sprejel drugi AVR... (sanja svinja ***, kaj?)

Hvala!

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 4:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
...Povezati RX-->TX in TX-->RX ne bi šlo?..
Hvala!


Seveda gre, zakaj ne bi šlo. Praktično enako kot bi ga povezal s PC-jem le da je na drugi strani drug CPU. Na sprejemnem delu je najbolje sprejemno rutino postaviti v USART, RXC prekinitveno rutino. Prejete podatke pa recimo shranjevati v eeprom ali sram zavisi za kake podatke gre.


protoncek je napisal/a:
... Namreč tale program ni ravno majhen - pokuri kar blizu 20% spomina na megi16...,

Shocked Ne vem sicer za kak program gre, tole napišeš v par assemblerskih vrsticah. Inicializacija USART-a, vklop prekinitve, rutina, ki podatke nekam shranjuje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 4:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda je najenostavneje povezava rx-tx in tx-rx.
Smiselno pa je le, če je dobrodošlo, ker zastoj v enem programu ne povzroči zastoja v drugem. Sicer je bolj enostavno vzeti večji mikrokrmilnik.

Primer: en mikrokrmilnik dela in svoje delo dokumentira v stavkih, ki jih predaja drugemu mikrokrmilniku, let pa jih piše na SD kartico. če bi to delal prvi mikrokrmilnik, bi se ne dalo prebrati zapisanega, kadar bi mikrokrmilnik zmrnznil, ker datoteka na sd kartici ne bi bila zaprta. Če pa na sd kartico piše drugi mikrokrmilni,, le ta lahko na osnovi pritiska na tipko ali časovnega intervala zapre datoteko in sd kartico lahko izvlečemo in beremo, kaj se je dogajalo v prvem mikrokrmilniku predno je zmrznil.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 4:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, gre za program, ki je bil opisan v reviji svet elektronike, tema povezava dveh AVR - z uporabo RS485 čipov.
Sicer je tole zaenkrat še razmišljanje, gre pa v to smer recimo krmilnik centralne kurjave - pogovor med centralno enoto in enoto v dnevni sobi...samo primer...
Vprašanje je na kakšno razdaljo bi delalo in koliko bi bilo napak...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 4:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja, direktno rx-tx ne gre daleč, je preobčutljivo. Mišljeno je, kot da sta oba mikrokrmilnika na istem tiskanem vezju ali vsaj v isti škatli.

RS485 gre dovolj daleč, da jo lahko razpredeš o hiši.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 4:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ufff...hja, potem se bo v takih primerih pač treba poigrati z RS485, ja. In po potrebi pač vzeti mego32..
Hvala za informacije!

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 5:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če gre za samo dva mikrokrmilnika lahko tudi rs232. Med tem ko je rs485 halfduplex (ko oddajaš nič ne poslušaš) pri rs458 ali oddajaš ali poslušaš, oboje istočasno ne gre
pri rs232 gre lahko oboje istočasno

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 5:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha...no, to bi šlo, ja. Mi lahko še zaupaš a to rabim kakšen čip (a-la MAX232) ali kako drugače?
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 6:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda, na vsakem od mikroprocesorjev.
_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2010 7:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala zaenkrat. Vidim da bo v smeri medsebojne komunikacije AVRjev potrebno še veliko dela...s MAX232 še nisem delal, ampak vse je enkrat prvič Confused
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group