Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

LCD 2x16
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ufff....ne!
Naredil si to, kar jaz enkrat. Sad
Frekvenca kristala 32.768 kHz se nikjer ne nastavlja. Tisti fusebiti so za kvarc, ki poganja AVR in NE ure!! To sta dva ločena oscilatorja. AVR teče npr. na 1MHz in to nastaviš v fusebitih. Zdaj si nastavil zunanjo uro in moraš na pine XTAL1 in XTAL2 priklopit nek kristal, da boš lahko fuse nastavil nazaj na interno uro. Ker si nastavil low-frequency, ta kristal ne sme biti prevelik (1MHz bo mogoče že preveč, 32 kHz pa zna biti premalo). Če ne gre drugače lahko poskusiš z RC oscilatorjem. Poglej datasheet kako se izračuna in mu daj frekvenco tam 200 do 400 kHz. Problem je namreč ker se AVR programira največ s četrtino ure, torej moraš v Avr studiu v prvem zavihku (kjer imaš izbrano ISP klikni settings) nastaviti najnižjo frekvenco možno. Meni sicer 1.21kHz, kar je najnižja ni uspelo nastaviti, ker je iz neznanih razlogov program ni obdržal. Tam nastavi frekvenco, preberi katero je program nastavil. Kristal oziroma RC oscilator mora biti potem malo nad 4x to vrednostjo.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marc,

zadeva je takšna: AVR deluje z internim RC oscilatorjem nastavljenim na 8MHz. Ko program za RTC uro naložiš v Mega32 boš opazil, da ura ne teče dokler ne pritakneš v ustrezno podnožje (J18) kvarca 32.768 kHz in pritisneš tipke Reset.

Ti si verjetno vtaknil kvarc 32.768 v pravo podnožje, šel si pa brez potrebe nastavljat Fuse bite in zdaj Mega32 pričakuje 32.768 kHz kvarc v podnožju za resonator/kvarc (J12). Pri tako nizki frekvenci kvarca bo potrebno znižati ISP frekvenco v AVR Studiu na 4 kHz in Mega32 se bo "prebudil".

Obstaja pa elegantnejša rešitev - seveda, ker imaš MegaPin: vtakni kvarc - recimo vrednosti med 1 MHz do 16 MHz v podnožje X2, poveži jumper J28 in naenkrat se bo Mega32 zbudil. Zdaj lahko spet nastaviš oscilator na Interni RC 8 MHz.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Embarassed ,
tekoj ko sem prebral oba posta mi je postalo jasno kaj in kje sem ga polomil.To ni res.

Sem nastavil na ISP-ju frekvenco 4KHz kot ste napisali Jure in se žal ni prebodil.

Nimam megapin imam pa minipin.

Še bom poskušal.

Hvala vama za pomoč.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 7:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:
Embarassed ,
tekoj ko sem prebral oba posta mi je postalo jasno kaj in kje sem ga polomil.To ni res.

Sem nastavil na ISP-ju frekvenco 4KHz kot ste napisali Jure in se žal ni prebodil.

LPM


Marc,

aha, potem pa v MiniPin v prostor OSC (na desni od tipk) zaspajkaj podnožje in vanj vtakni oscilator, ki ga najdeš v matičnih ploščah PC-jev - ima kovinsko ohišje s 4 priključki.

Ali pa pripelji na pin XTAL1 nek takt, da se procesor zbudi.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 6:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
Jure hvala za pomoč.Jutr grem po podnožje in oscilator,ki mi ga bo kolega dal.Tako da bom jutr sprobal.Sprobal sem tudi rešitev od Protončka in tudi ni bilo učinka.

Na srečo še imam en mega32 Smile .

Prebral sem članek in tudi v helpu ampak mi ura noče šteti-"lavfat".

Notranji RC sem nastavil na 8MHz in dodal na pina TOSC1,TOSC2 kvarčni kristal 32,768 KHz.
In napisal ta program.Je zelo kratek ampak ne dela,izpiše vse na LCD teče pa ne.

Koda:

$regfile = "m32def.dat"
Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdbus = 4
Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.2 , Rs = Portd.1


Config Clock = Soft

Date$ = "06/04/11"
Time$ = "19:20:00"

Do
  Cls
  Locate 1 , 1
   Lcd Time$
    Locate 2 , 1
   Lcd Date$
    Powersave
Loop

End


Jezi me to ker je enostaven program pa mi ne dela.

Hvala.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 06, 2011 8:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marc,

da nimaš slučajno še kaj vezano na TOSC pinih recimo LEDice... odklopi vse LEDice na MiniPin.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 5:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
nisem na minipinu sem na ikebani.Mego32 imam pravilno vezano na IDC-ja.Včeraj sem še enkrat vse razdrl in ponovno sestavil.Trenutno mi ne deluje.

Jure a program je vredu?
Se še bom danes ubadal dokler ne začne delovati.



Hvala
LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 6:48 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nimaš navedene frekvence delovanja v programu, kar pomeni da bascom vzame tisto, kar je nastavljeno v nastavitvah -->chip. Imaš to nastavljeno prav? Ali pa dodaj stavek $crystal= xxxxxx
Aja..pa mislim da moraš dodati stavek enable interrupts !

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 7:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protonček hvala ti z ukazom enable interrupts mi je oživela in sevda tudi nastavitev frekvence-programske Very Happy Very Happy .

Maš v dobrem hladilno tekočino Wink .

Dokaz:



Kot vidite mi je uspelo nemogoče.Ko sem slikal se je začela številka spreminjati.

Hvala še enkrat.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ziga555
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2011 0:04
Prispevkov: 21
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 7:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me ali ima kdo od vas shemo za adapter az zaslon 2*16 (samo za tega rabim in ne rabi biti univerzalen)

_________________
Nič nisi, če si to kar si, samo zaradi drugih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 8:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ammmmm.... kakšen adapter imaš v mislih? Kam misliš priklopiti LCD? Več ali manj vsi LCDji imajo standardni razpored priključkov...
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 8:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
na prvi strani imaš datoteko ki jo lahko downloadaš.Pripel jo je Vlado,to velja za standardne 16x2 LCD.Prikazuje ti pomen pinov na LCD-ju.
Upam da ti kaj pomaga,drugače pa bolj natančno opiši problem.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ziga555
Mojster


Pridružen/-a: Ned Jan 2011 0:04
Prispevkov: 21
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 8:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priklopil bi rad na megapin, in nevem kje mora biti katera povezava na tistem konektorju.
_________________
Nič nisi, če si to kar si, samo zaradi drugih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 9:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uf...o megapinu pa nevem nič tako da ti bo kdo več povedal ki ga ima.

LPM.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 07, 2011 9:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja, tja kamor boš definiral v bascomu ali v programu, s katerim boš delal. Priklopiti moraš DB4 do DB7, pa RS pa E. Ti pini so popolnoma po tvojem izboru.
potem pač priklopiš še plus , minus ter kontrast.
Če malo pobrskaš po forumu boš gotovo našel kakšno shemo z AVR-jem in tam okvirno shemo priklopa. Natančno je pa nemogoče reči dokler ne poveš kako si (ali boš) zadevo sprogramiral.
Če pa misliš da ne veš kaj je kaj od tistih 16 pinov pa potegni dol to kar je rekel marc - to je natanko shema in razpored pinov na displeju.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group