Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

LCD 2x16
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 10:46 am    Naslov sporočila: LCD 2x16 Odgovori s citatom

Hi,
lep pozdrav vsem.Imam problem.Kupil sem LCD 2x16 z podatki:EW162B0GLY in v drugi vrstici 09093A*E2.Ima 16 priključkov v zgornjem desnem kotu in je na osvetlitev.Zanj ne najdem nikjer podatkov,da bi vedel kje je napajanje in ostali podatki.
Šel sem na proizvajalčevo sletno stran a tam ne delajo linki.Na google nisem nič našel tudi v datasheet tt nič.
A bi bil kdo tako dober in mi pomagal poiskati te podatke,morda jih že kdo ima.

Hvala za pomoč,lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 1:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Displej ki ga imaš ima standardni razpored pinov.
V priponki imaš podatke za omenjeni displej.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 6:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
Vlado najlepša ti hvala za pomoč Very Happy ,samo eno vprašanje še imam.
Na strani 8 je tudi označen prvi pin,ki pa je tretji.Torej opisano je samo 14 pinov potem sta prva dva za osvetlitev zaslona in potem druga dva za napajanje LCD,potem za kontrast....zadnjih 7 pa data input/output lines.
Mislim da bo tako a ne?Nočem spet uničiti zaslona.

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 7:43 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm . . . ponavadi je prvi pin označen z "1", osvetlitev je vedno na koncu in nikoli pred napajanjem displeja.
Če že ni oznake "1", potem vzemi inštrument in poišči minus pin.
Mase (minusa) imaš veliko na tiskanini in boš z lahkoto našel pin št.1.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
sm našel številko 1 in 14.Pred enko sta še dva pina,drugega kot osvetlitev ne more biti in sem sprobal.
res je,prva dva pina nista označena z št. in sta za napajanje osvetljave.Potem se pa začne pin 1,ki ima tudi številko poleg na koncu pa pin 14,ki ima tudi število poleg.

V datasheet-u sta tudi 1 in 14 pin označena z številko.prva dva pa ne,tako da sta za osvetlitev.

Hvala še enkrat za pomoč.

Lep pozdrav Marcel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rado
Novinec


Pridružen/-a: Čet Apr 2010 7:36
Prispevkov: 3
Kraj: Stranska vas

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 2:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam isti display, kupljen pred časom v IC Ljubljana. Uporabil sem ga v frekvencmetru Matjaža Vidmarja. Je malo večji od standardnih. Problem se pojavlja redno, le da včasih traja 15 minut, da display ugasne (ostane rahlo rumenkast ekran, vendar vsi karakterji zginejo), včasih pa že hitreje, npr. po 5 minutah. Po odklopu in ponovnem vklopu napajanja zopet dela normalno, dokler se omenjena napaka ne ponovi. Če namesto tega displaya priklopim klasičnega 2x16 z osvetlitvijo, se napaka ne pojavlja. Torej je napaka v samem displayu. Ali je problem v napajanju? Upošteval sem napis na displayu za pin 15 in 16 ter ju napajal posebej iz 4,2 voltnega vira. Pravzaprav mi ni jasno, kaj predstavljata pina 15 in 16, saj je display osvetljen tudi, če na 15 in 16 ne pripeljem napetosti. Po mojem sta 15 in 16 le zato, da razbremenita pin 2, na katerega pripeljemo 5 V. Ali se motim?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 12:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da nebi odpiral nove teme, me že dolgo nekaj zanima glede lcd-ja ter bascoma.
Moti me namreč to ker zaradi cls ukaza monitor utripne. Če recimo izpisuješ temperaturo, z osvežitvijo 1 sekunde, bo tudi ekran utripal vsako sekundo kar je rahlo moteče. Ker vem da mora biti to nekako rešljivo, ker pri istih lcd-jih vgrajenih v drugih napravah (avtomati,printerji, stacjonarci....) tega nisem nikoli opazil, me zanima kako lahko tam deluje brez tega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 1:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prepišeš na isto mesto !

locate 1,1
lcd xy


Iz mojih izkušenj texti na LCDju izginjajo pri slabših, počasnih Lcdjih, ko pišeš npr. v Loop_u brez ali malo pauze. To se mi pojavlja v primeru 4 bitnega delovanja, ker mora procesor dvakrat vpisati en bajt preko 4 bitnega vodila. Kjer imam LCD priključen 8 bitno na data BUS vodilo teh
primerov ni.

_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 8:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

torej je rešitev priklop 8 bitno? na bascom testni plošči bi potem potreboval dva porta?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 9:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na testni plati to ne gre enostavno. A si probal pisati - prepisovati na isto lokacijo ?
_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 9:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koda:

$regfile = "m8515.dat"
$crystal = 8000000
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdbus = 4

Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.2 , Rs = Portd.1

Do
Locate 1 , 1
Lcd "besedilo"

Wait 1

Cls

  Loop


To je primer 4 bitne povezave kar najbrž določimo z "Config Lcdbus = 4"
Vidimo tudi na katerem pinu je enable,reset ter 4 podatkovna vodila.
Torej bi za 8 bitni način rabil seveda 8 podatkovnih linij.

To zgleda potem najbrž takole?

Koda:


Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 Db3 = Portc.8 , Db2 = Portc.7 , Db1 = Portc.6 , Db0 0 Portc.5 , E = Portd.2 , Rs = Portd.1
 


Na lcd konektrju pa si gredo pini ponavadi takole:
1: Vss (Gnd) = 0V
2: Vdd (plus) = +5V
3: Voo (lcd drive voltage) = +5V ? Je to mogoče nastavitev kontrasta?
4: Rs (reset) = vsak cikel en 5V pulz da resetira ekran ?
5: R/W = ?
6: E (enable) = vklop ekrana = +5V ?
7: data line 1 (Db7)
8: data line 2 (Db6)
9: data line 3 (Db5)
10: data line 4 (Db4)
11: data line 5 (Db3)
12: data line 6 (Db2)
13: data line 7 (Db1)
14: data line 8 (Db0)
15: Lcd + (osvetlitev) = +5V
16: Lcd - (osvetlitev) = gnd

Je za polno osvetlitev potreben kak predupor za omejitev toka ali je že ugrajen?
Kaj si mislil z prepisovanjem na isto lokacijo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 1:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

to:

Koda:

$regfile = "m8515.dat"
$crystal = 8000000
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdbus = 4

Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.2 , Rs = Portd.1

Do
Locate 1 , 1
Lcd "besedilo"

Wait 1

'Cls  IZKLOPI !!!

  Loop




Na lcd konektrju pa si gredo pini ponavadi takole:
1: Vss (Gnd) = 0V
2: Vdd (plus) = +5V
3: Voo (lcd drive voltage) = +5V ? Je to mogoče nastavitev kontrasta? DA VEŽEŠ NA MASO
4: Rs (reset) = vsak cikel en 5V pulz da resetira ekran ? NE , PROGRAMSKI RESET
5: R/W = ? READ=ČITAJ, WRITE=PIŠI OBIČAJNO VEŽEŠ NA MASO
6: E (enable) = vklop ekrana = +5V ? PROGRAMSKI INPULZ
7: data line 1 (Db7)
8: data line 2 (Db6)
9: data line 3 (Db5)
10: data line 4 (Db4)
11: data line 5 (Db3)
12: data line 6 (Db2)
13: data line 7 (Db1)
14: data line 8 (Db0)
15: Lcd + (osvetlitev) = +5V
16: Lcd - (osvetlitev) = gnd

_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 1:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala deluje!
Sicer v tem programu ga nebi niti rabil. Če pa imaš neko spremenljivko, se mi je začelo napisano ponavljati po dolžini zaslona. Ko pa sem dodal še ukaz locate sem odpravil tudi to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 5:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
da ne bom odpiral novo temo bom tukaj vprašal.

Z 16x2 ni bilo nobenih problemov,deluje.

Z 20x4 imam pa problem,mi ne deluje.Mnogokrat sem preveril pine in ostalo pa ne gre.

Priklučeno imam tako:

Pini od LCD-ja:

1-VSS imam na na maso
2-VDD imam na +5V
3-V0 (power supply for LCD) za tega ne vem,sem probal maso in +
4-RS kot kaže v programu
5-R/W imam na maso
6-E kot kaže v programu
7-BD0
8-BD1
9-BD2
10-BD3
11-BD4 kot kaže v programu
12-BD5 kot kaže v programu
13-BD6 kot kaže v programu
14-BD7 kot kaže v programu
15-LED-katoda imam na minus
16-LED-anoda imam na +5V

Koda:

Koda:
  $regfile = "m8515.dat"
$crystal = 8000000
Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdbus = 4

Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.2 , Rs = Portd.1



Do
 Locate 1 , 5
  Lcd "marcel"
 Waitms 250
Loop



Ali mogoče kdo opazi problem?

Najlepša vam hvala za pomoč.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 5:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi je uspelo pin 3 na LCD-ju sem vezal na maso in je oživel Very Happy Very Happy .

Samo še eno vprašanje,kako se znebim črtice na koncu besedila.Napiše mi marcel_ ,ta zadnja črtica me moti.

In na katerem pinu se nastavi kontrast?

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group