Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

LCD 2x16
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 8:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
sem že rešil problem.Sem pa naredil nekaj za forum Very Happy Very Happy Very Happy

Evo:



LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 4:52 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako si rešil problem, nam lahko zaupaš ?
_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 5:38 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
ja ni problema,kjer je na sliki obkrožen priključek je bil problem.Med minusom in plusom je tanka plast plastike.Vglavnem mi je plus enmal zdrsnil proti minusu.Kabl mi je visel iz mize in za vsak ko je zanihal mi je naredilo to.
Krokodilčke sem popravil,zdaj dela vredi.Ni več tistega utripanja.Grem pa danes kupiti tistega 10 omskega upora da vidim če bo kakšna razlika.

Čeprav se čuje čudno,ampak res mi ne utripa več.

Evo fotko:



LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:58 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz skupnih izkušenj se učimo !
_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
zdaj ko znam izpisovati besedila na lcd sem se oločil da naredim uro.Prikaz ure na LCD-ju.

Ker sem začetnik prosim za pomoč.

Po razmišlanju sem dobil idejo da bi delovala nekako tako.
V programu bi imel prikaz ure,minute in sekunde.Te podatke bi z locate ukazom prikazoval na lcd.Program bi štel sekunde.Ko bi prišel do 60s bi avtomacko prikazal 1min.In spet 60s bi prikazalo 2min.Pri 60min bi prikazalo 1h in tako dalje do 24h.In spet od začetka.nekakšen števec.Tako da bi potreboval samo sekundni inpulz in z stem inpulzom krmilil sekunde,minute in ure.Poleg bi imel tudi tri tipke.Seveda za nastavitev ure,minute in sekunde.
To bi bilo v grobem rečeno.
Upam da v pravi smeri razmišljam.

Zdaj me pa zanima kakšen resonator rabim da bom lahko v programu dobil 1s.Vbistvu če mi daste samo namig,ščem sploh naj začnem.Z katerimi ukazi,trenutno raziskujem ukaz timer.Vem da bom moral veliko ukazov osvojiti preden bom napisal program za uro.

Hvala za razumevanje in pomoč.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

v ta namen imaš (saj imaš mego, kajne?) točno določene vhode in ukaze - na pine TOSC1 in TOSC2 vežeš 32.768 kHz kristal. Potem uporabiš za to namenjene ukaze date$ in time$. S tem da moraš konfigurirati timer kot uro, mislim da je config clock=soft. Malce prebrskaj help od bascoma, tam imaš tudi primer uporabe.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2078
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 6:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Malce prebrskaj help od bascoma, tam imaš tudi primer uporabe.


Na www strani pa je članek, kjer je opisana ura.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RudiP
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jul 2008 8:39
Prispevkov: 128
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 8:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Taki rešitvi sem dodal DCF77 IN DOBIL SUPER URO.
_________________
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 9:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
najlepša hvala za pomoč.
Prebral sem članek.Kjer piše da morem nastaviti notranji RC na 8KHz.Pri megi8515 mi pokaže tri.Nevem kateri je pravi.Meni se zdi da je prvi ostala dva imata vrjetno zamik po 4 in 64ms.



Grem takoj na software.

Hvala še enkrat.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 10:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marc, ce bos uporabljal netocno referenco (kot je npr. RC oscilator mikrokontrolerja), bos zelo razocaran nad nenatancnostjo tvoje ure Sad

Potrebujes dovolj natancno referenco. DCF77 je en primer. Drugo ti ponuja kar elektro (omrezje je dolgorocno vodeno tako, da je frekvenca 50 Hz dovolj zanesljiva za pogon ur).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 04, 2011 10:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To vem,za začetek bi rad samo uro rad videl na lcd-ju.Potem tri tipke za nastavitev ure,točnost kot si rekel Gustav,oblikovanje številk,alarm,....Dela je precej sloh ker se še učim zraven.

Upam da mi jutr rata "zalavfat" urco.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2078
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 7:41 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gustav je napisal/a:
Marc, ce bos uporabljal netocno referenco (kot je npr. RC oscilator mikrokontrolerja), bos zelo razocaran nad nenatancnostjo tvoje ure Sad


Pravzaprav je RC dovolj natančen za delo mikrokontrolerja, ker mu referenco za uro določa kvarc 32.678 kHz kvarc.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 4:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
nabavil sem material.Zdaj me pa zanima kakšen kondenzator vežem zraven kvarca.Mi lahko gdo obrazloži kako se potrebna vrednost kondenzatorja izračuna.Da bom vedel za prihodnje projekte.

Hvala.

LPM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2078
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 7:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marc je napisal/a:
Hi,
nabavil sem material.Zdaj me pa zanima kakšen kondenzator vežem zraven kvarca.


Nobenega kondenzatorja ne potrebuješ poleg 32.768 kHz kvarca.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marc
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Maj 2009 10:08
Prispevkov: 243
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2011 8:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,
jezi me ker še začetniške nastavitve ne obladam Evil or Very Mad .

Vglavnem sem priklopil atmega32 na ikebano.Dodal idc konektor za programiranje in LCD zaslon.Ko je vse delovalo sem nadaljeval.Vtaknil sem kvarc 32.768 kHz na pina portc.6 in portc.7.
Vem da se frekvenca kristala nastavi v AVR studio pod fuses zavihkom.
Nastavil sem na spodnje označeno sliko.Ko sem pritisnil read ali program mi je napisalo spodaj OK,failed in failed.
Skušal sem nazaj nastaviti na notranji rc 1MHz in tudi ni šlo.Probal sem vse kaj vem.Nočem na blef nekaj nastavljati da nebi kaj uničil.

Ve mogoče gdo v čem je težava?



LPM.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 3 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group