Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

zajem signala injektorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 12:29 am    Naslov sporočila: zajem signala injektorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Zanima me kako bi bilo najlažje zajeti in prikazati signal na injektorju bencinskega motorja.Injektor je preprost majhen elektromagnetni ventil ki sprejema kvadratne signale višine 12v. Varira mu dolžina signala ter seveda frekvenca ki odgovarja frekvenci vrtenja motorja.
Rabil bi pa zato ker bi se rad igral z porabo motorja a nimam potovalnega računalnika.
Najlažje bi bilo mogoče prikazati v LabViewu, a nimam ustreznega hardverja, ter ideje kako stvar zajeti brez da bi vplival na signal.
Druga ideja je da bi imel prikazovalnik ki bi sešteval dolžine signalov, ki bi mu kasneje lahko pripisal dejanske litre ki si jih izmeril fizično.Te ugotovitve pa imel za referenco za nadaljno uporabo.
Ideje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 7:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,

kot si sam ugotovil, bo potrebno meriti čas odprtosti ventila in pa čas periode. Z mikrokontrolerjem to ne bi smel biti problem. V kolikor programiraš v Bascomu, potem že obstajajo podobni programi za zajem podatkov iz pospeškometrov družine ADXL. Tudi tam je potrebno meriti dva časa.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 10:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj še povem da sem strojnik ter z programiranjem nimam skoraj nič izkušenj.fino bi bilo imeti nekaj kar bi lahko imel v avtu. Sicer kak easycontrol kjer bi lahko spremlal meritve kar na displayu bi bil idealen,ampak spet pride problem napajanja z 24v.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 10:21 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Naj še povem da sem strojnik ter z programiranjem nimam skoraj nič izkušenj.fino bi bilo imeti nekaj kar bi lahko imel v avtu. Sicer kak easycontrol kjer bi lahko spremlal meritve kar na displayu bi bil idealen,ampak spet pride problem napajanja z 24v.


In kje je tukaj tezava ? Ali naredi ustrezno napajanje in kupi ta 'easycontrol' ali pa placaj nekoga, ki ti bo stvar naredil po tvojih specifikacijah.

Ko jaz potrebujem vodovodarja, ne grem na forum vprasat za ideje, ampak placam vodovodarja, da opravi svoje delo (ideje ne bodo stemale stene in polagale napeljave).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 10:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Naj še povem da sem strojnik ter z programiranjem nimam skoraj nič izkušenj.


Rešitev za to obstaja tukaj.

Sicer pa tako, kot pravi Gustav: najemi profije Cool

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 1:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če bi vedel kje oziroma kdo to dela nebi iskal tukaj.Tako pa se kot večina stvari lotevam z samogradnjo kar mi največkrat tudi uspe, sploh pa so mi te stvari zanimive ter bi se jih rad naučil. Če pa to iščem na napačnem mestu se pa opravičujem..
Lahko pa po tvojih besedah tudi najamem ”vodovodarja” in medtem ležiš na kavču, ampak vedno ko bo kje puščala voda boš najbrž spet klical in plačal strokovnjaka ker sam neboš vedel kaj naredit..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, vsakic znova bi ga moral poklicati, ko bi slo kaj narobe, ker ne morem poceti vsega. Vodovodar je bil samo primer, zanic sem tudi v stomatologiji, splosni medicini, kmetovanju, obdelavi mesa, izdelavi cementa, peki kruha, voznji tovornjakov, tiskanju prospektov, itd., zato moram skoraj za vsako delo nekomu nekaj placati, ker se noce narditi samo, jaz pa tudi ne morem znati vsega.

Mesto bo kar pravo. Vpisi se torej na tecaj (povezava je zgoraj) in se nauci programirati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 2:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

to je res. ampak najbrž te stomatologija ipd. ne zanima ter je doma ter pri vsakdanjih rečeh nimaš kaj rabit.
Se opravičjem da sem sploh vprašal.....bom že sam zrihtal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 5:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Se opravičjem da sem sploh vprašal.....bom že sam zrihtal.


No, ne vem zakaj zdaj užaljeno šibaš dalje... Na tem forumu (in tudi drugih) smo navajeni, da obiskovalcem pomagamo na tak način, da jih naučimo ribe lovit, ne pa da jim ribe (pro)damo.

Kot strojnik boš po moje velikokrat potreboval znanje programiranja mikrokontrolerjev. Če ti kaj pomaga, je na našem tečaju bilo že veliko strojnikov, ki s pridom uporabljajo mikrokontrolerje pri svojem delu.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 6:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nisem užaljen.Nekaj malega sicer že znam na mikrokontrolerju, ter bi se rad tudi več naučil, a tečajev si ne morem privoščiti.Upal sem da bi se dalo tudi kako brez mikrokontolerja ker ni ravno poceni zadeva.Ve kdo kje bi se poceni dalo dobiti kak umesniški hardver za labview če se odločim za to smer?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 6:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Ve kdo kje bi se poceni dalo dobiti kak umesniški hardver za labview če se odločim za to smer?


No, če rečeva, da je cena mikrokontrolerja pod 10 €, so cene ploščic združljivih z Labview razreda 100€. Ne me držati za besedo okoli cen, gre bolj za razmerje cen...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 6:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

o kakih mikrokontrolerjih je tu govora? Kar sem imel izkušnje z tem so cene po par 100€..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 8:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No poglej na tej povezavi.

To so samo "čipi", ki jih je ponavadi potrebno vtakniti v neko vezje, recimo MiniPin. Na voljo je tudi več adapterjev, s katerimi lahko prikazuješ podatke na LCD-ju, vnašaš podatke preko tipkovnice ali celo podatke prenašaš na PC-ja.

Če vzameš za začetek mikrokontroler ATmega8515 in MiniPin si precej pod 100€.

S tem se spoznaš na tečaju, kot omenjeno v predhodnih odgovorih.

Ali pa si poglej tole knjigo v Konzorciju (Mladinska knjiga) v Ljubljani, ali v trgovini Just na Brnčičevi ul. v Lj.


Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2009 9:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa saj ti lepo pise koliko stane tecaj, cene mikrontrolerjev pa tudi najdes v online trgovini Idea

Recimo 100-200 EUR bos investiral v svoje znanje in potrebni material, da bos lahko naredil tako stvar, kot jo zelis. Pri tem ti vse znanje ostane, material pa nabavljas po potrebi. Ce je to prevelik strosek ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 12, 2009 3:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kupil minipin, atmega8515, display, knjigo, programator, bil na tečaju, ampak se mi še vedno ne svita kako bi sploh začel pisat program, ki bi mi sešteval dolžine pulzov,ter prikazoval...
Pomoč?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group