Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

KIT PWM - elektronsko krmiljen usmernik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2011 12:56 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno sem zraven napajalnika in sem spreminjal RT3 ampak se na displej-u nič ne spreminja v zgornjem desnem, kotu je še zmeraj 0.00A. s tem da sem napajalnik obremenil z uporom 120Ohm. pokazati pa bi mogel 0.04A ker sem upor napajal z 5V.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2011 1:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

poki je napisal/a:
Ravno sem zraven napajalnika in sem spreminjal RT3 ampak se na displej-u nič ne spreminja v zgornjem desnem, kotu je še zmeraj 0.00A. s tem da sem napajalnik obremenil z uporom 120Ohm. pokazati pa bi mogel 0.04A ker sem upor napajal z 5V.

LP


Potem si verjetno narobe vezal tiskano vezje s čipom INA139! Še enkrat preveri povezave.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2011 7:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče pa je zanič ta čip ina139. A bi se dalo dobit še eno to malo modifikacisko vezje.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2011 9:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

poki je napisal/a:
Mogoče pa je zanič ta čip ina139. A bi se dalo dobit še eno to malo modifikacisko vezje.

LP


Ne verjamem, da je INA fuč, ali si pomeril upornost tega vezja? Če je upornost visoka, potem je potrebno vezati nov upor vrednosti 0,1 Ohm oziroma kupiti novo vezje. V ponedeljek pokliči v uredništvo glede platice.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 16, 2011 8:42 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem pri testiranju z lahkoto skuril to INO - sicer je bila 169, ampak razika je itak samo v max. napetosti. Ni mi jasno, zakaj je šla...
Mislim da če bi bil skurjen upor 0.1 ohm bi INA dajala ven neko napetost, če je pravlno priključena, saj bi bila napetostna razlika med njenim vhodom in izhodom velika. Jaz bi najprej na vhod kontrolerja, kjer je priključena INA dal 2-3 V in tako videl če procesorski del kaže. Druga faza je da na tem uporu 0.1 ohm (najprej ga pomeriš, se ve) z multimetrom pomeriš če je ob nekem toku čezenj kakšna napetost na njem - nekaj 100 mV. Če napetost je, pomeri še izhod INE. Če ne daje nič, je skurjena.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
igorpe
Novinec


Pridružen/-a: Sre Nov 2010 21:19
Prispevkov: 4
Kraj: Visoko

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 16, 2011 9:58 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:

Ali sta nastavila trimer RT3 za tok?

Lp
Jure


Kot sem zapisal, če sem spreminjal potenciometer RT3 se mi je ob obremenitvi v nekem trenutk napajalnik izklopil in je začelo piskati (pomeni tokovna kontrola dela). Toka pa ne prikazuje.

Ali iz tega lahko sklepam, da tokovni del dela in bi se moral tok prikazovati na displeju?

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 16, 2011 10:56 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glej: brez potrebe sklepati. Si pomeril tako kot sem napisal? Če narediš vse po vrsti boš točno vedel v čem je problem.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 16, 2011 1:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Jaz sem pri testiranju z lahkoto skuril to INO - sicer je bila 169, ampak razika je itak samo v max. napetosti. Ni mi jasno, zakaj je šla...
Mislim da če bi bil skurjen upor 0.1 ohm bi INA dajala ven neko napetost, če je pravlno priključena, saj bi bila napetostna razlika med njenim vhodom in izhodom velika. Jaz bi najprej na vhod kontrolerja, kjer je priključena INA dal 2-3 V in tako videl če procesorski del kaže. Druga faza je da na tem uporu 0.1 ohm (najprej ga pomeriš, se ve) z multimetrom pomeriš če je ob nekem toku čezenj kakšna napetost na njem - nekaj 100 mV. Če napetost je, pomeri še izhod INE. Če ne daje nič, je skurjena.


Dober predlog, ko bom imel čas bom tudi to pogledal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 16, 2011 9:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako pa sem našel napako res je bil zanič upor. sedaj sem to zamenjal in celo deluje :D hvala vsem ki ste mi svetovali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 11:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj ko napajalnik deluje tako kot mora me še nekaj zanima Smile. V člankih sem zasledil, da bi se dalo na ta napajalnik priklopit rotacijski enkoder. z nekaj popravki v samem programu. Ne vem pa ali je potrebno tudi kaj spremeniti na napajalniku. Ker sam nisem vešč programiranje me zanima če bi avtor tega napajalnika bil pri volji napisati program še za rotacijski enkoder. Tako bi se znebil treh tipk in bi imel samo en gumb Smile. Upam da nisem prezahteven.

LP Danilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2062
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 3:43 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

poki je napisal/a:
. V člankih sem zasledil, da bi se dalo na ta napajalnik priklopit rotacijski enkoder. z nekaj popravki v samem programu. Ne vem pa ali je potrebno tudi kaj spremeniti na napajalniku.


Danilo,

na tej povezavi je program za rotacijski enkoder napisan v Bascom-u. Če enkoder vežeš vzporedno s tipkami bo z majhno predelavo programa delalo.

Verjetno bomo tudi enkoder dodali v program ampak sem trenutno zaseden s pripravo angleške knjige, tako da pred zimo (verjetno) ne bo nič.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 5:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure hvala!

Jaz mislim, da bo kar nekaj uporabnikov šlo na enkoder. Bom pogledal ta program, če se bom znašel. Drugače bom pa počakal na zima če boste našeli čas in zadevo spisali, da bo delovala tako kot mora. Hvala za prijaznost pri vseh mojih postih, ki ste jih posredovali pri mojih težavah.

Lp Danilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
igorpe
Novinec


Pridružen/-a: Sre Nov 2010 21:19
Prispevkov: 4
Kraj: Visoko

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Glej: brez potrebe sklepati. Si pomeril tako kot sem napisal? Če narediš vse po vrsti boš točno vedel v čem je problem.


Malo je trajalo, da sem uspel pomeriti.


Nastavljena napetost na izhodu = 10V
Tok na izhodu = 1A

Padec napetosti na uporu R5 = 167mV
Napetost na izhodu INA139 = 7,37V
S spreminjanjem RT3 sem uspel dobiti najvišjo napetost na kontrolerju malo čez 1 V nato se je vklopil piskač

Prikaz na Display-u: 10V 90ms (10V sem nastavil, 90ms pa tudi)

Namesto prikaza 90ms bi pričakoval prikaz toka ( vsaj ničlo če ga ne meri)


Zanimivo je, če pritisnem tipko T3 se zgodi le to, da ne morem več nastavljati napetosti, ko T3 pritisnem ponovno pa spet lahko nastavljam napetost. (Nastavljanje maksimalnega toka ne dela, ves čas je na desni prikaz "90ms")

Nastavljanje časa ob vklopu s pritiskom na T3 pa dela.


LP,Igor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poki
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Avg 2006 11:06
Prispevkov: 15
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo! A bi pripel sliko kaj ti kaže na displeju. Da vidimo v čem je beseda. Jaz ti mogoče ne bom znal pomagati Jure ali protoncek pa bosta skoraj gotovo vedela kako in kaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 4:56 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meritve kažejo na to da INA deluje. Tole bi znala biti kakšna softverska finta, kar bo pa moral Jure povedati. Sam namreč nimam tega usmernika, ampak sem ga sam delal (drugačnega). Mogoče kakšen daljši pritisk neke tipke prikliče prikaz toka...
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group