Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

KIT PWM - elektronsko krmiljen usmernik
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 4:43 pm    Naslov sporočila: KIT PWM - elektronsko krmiljen usmernik Odgovori s citatom

Vprašanje za vse tiste ki ste to vezje sestavili (ali pa za avtorja)

KIT komplet http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17312

iz .pdf opisa sem razbral da je to usmernik ranga 0 - 25V

- zanima me pa tokovno območje - tega nisem razbral iz članka, upam da je vsaj od 0 - 3A - a mi lahko kdo potrdi oziroma pove tokovno obnočje.

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 5:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V programu ni omejitve glede maksimalnega izmerjenega - nastavljenega toka.
Maksimalen tok je odvisen od izhodnega tranzistorja in upora na katerem se meri tok. V prikazanem vezju so uporabljeni elementi ki so se našli v predalih, in niso bili kupovani namensko za to vezje.

V prmeru spremembe vrednosti upora na katerem se meri tok, potrebno bo spremeniti tudi program tako da bo prikaz toka pravilen.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 8:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
V programu ni omejitve glede maksimalnega izmerjenega - nastavljenega toka.
Maksimalen tok je odvisen od izhodnega tranzistorja in upora na katerem se meri tok. V prikazanem vezju so uporabljeni elementi ki so se našli v predalih, in niso bili kupovani namensko za to vezje.

V prmeru spremembe vrednosti upora na katerem se meri tok, potrebno bo spremeniti tudi program tako da bo prikaz toka pravilen.
Vlado


Brez zamere - sam bi že povečal na 10A (ker imam tak trafo doma) in vem da ne gre brez spremembe programa - sam programa ''še'' ne znam napisat niti nimam programatorja.

Zanima me ko preko spleta naročim KIT in ga doma razpakiram - za kolikšno ampaeražo so priloženi elelektro elementi ( da vem kako nastavit tokovno zaščito - ter priklopit pravi transformator)

Če pa si tao dober - da mi poveš katere elemente je potrebno zamenjati za 0 - 25V in 0-10A ter imam možnost da se dogovorim da mi v omenjenem KIT kompletu priložijo mikročip s popravljenim programom, ki potegne do 10A bom pa Very Happy pa še ker dobi za pir zraven.

Za popravilo programa sem pripravljen tudi dodati kak €.

V vidu imej da sem energetik - in ne znam spremeniti elementov vezja za povečanje na 10A - kaj šele popraviti programa.

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,

nekaj podobnega počne naš član protonček, ki naj bi objavil članek v reviji Svet elektronike, ko bo naredil to modifikacijo. Piši mu.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 8:28 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj informacije glede mojega članka:
zadeva je v zadnji fazi...torej program je napisan, vezja večina že narejena, prišloje do nekaj zadnjih sprememb (dodajanje funckij). Zadeva je na pultu že delovala, bo pa 0-40V, 5A. Zaradi predregulacije napetosti usmernika bo disipacija moćnostnega tranzisorja relativno majhna - največ ranga 20-30W. Tok bi bilo mogoče povečati na 10A. Mogoče v program pred koncem dodam še opcijo izbire 5A-10A. Tako bi samo s spremembo upora dosegel večji tok.
Glede krmilnega dela naj povem na hitro da sem dodal tipkovnico za direktni vnos vrednosti, ohranil pa sem analogni način omejitve toka (potenciometer) čisto zaradi praktičnih razlogov - hitrost.
Toliko na hitro, če koga še kaj zanima, naj vpraša...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 1:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po vsem napisanem - bom verjetno počakal ''protončka''

Drugače pa po vsem napisanem je trenutni KIT za cca1,5A če sem prav zgruntal.
Če pa kupim KIT in doma zamenjam Q1 BD237 recimo z 2N3055 in R5 1E/5W zamenjam z 10W pa bi moral normalno to Kit zdržat recimo 3 - 4A al moram zamenjat še mostiček RS402 za močnejšim ker je ta samo 4A ??

- mišleno brez popravila programa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 1:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se malce oglasim - imam malo problemov glede delovanja samega usmernika, predvsem zaradi območja 40V, pa tudi časa ni na pretek...problem predstavljajo operacijski, ki jih ni veliko za tako veliko napajanje...obenem pa mora biti vezje konstruirano tako, da omogoča nastavitev izhodne napetosti z enosmerno napetostjo od 0 do max. 5V...
Na projektu delam, obstaja pa možnost, da se bo največja napetost znižala na kakih 30-33 V, kar je še vedno dovolj, sem pa dodal možnost povišanja toka s 5 na 10A samo z menjavo upora, AVR-ju pa bo možno to povedati preko tipkovnice. V glavnem, potrpljenje, prosim...

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
peter pan dioda
Novinec


Pridružen/-a: Tor Dec 2009 11:26
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 11:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sam sem se lotil izdelave usmernika.
Imam problem z tokovno zaščito ki ne deluje.
zato sprašujem za upor 1E/5W ali je to enohm upor.
in še za en upor me zanima 2K2 ali je to 2002 ohma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 12:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvi je 1 ohm.

Drugi je 2.2 Kiloohma (2200 ohmov).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peter pan dioda
Novinec


Pridružen/-a: Tor Dec 2009 11:26
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 1:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Glede tokovne zaščite imam isti problem kot ga je že nekdo na forumu opisal.
Pri PWM elektronsko krmiljenem napajalniku iz KIT kompleta, ki sem ga sestavil je zvočnik stalno aktiven tokovna zaščita pa ne deluje saj bi v primeru koje tok presežen moral čip prekiniti tokokrog in sprožiti zvok na piskaču.
V mojem primeru pa zvočnik stalno piska med tem ko se napetost lahko normalno spreminja in se z inštrumentom lahko na izhodnih sponkah izmeri nastavljeno napetost.
Če je še kdo sestavljav omenjeni napajalnik in naletel napodobno težaavo in joje rešil ali če kdo ve kje je napaka prosim za odgovor
(ali je napaka v programu ali v vezju).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 3:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaradi napeke sem posredoval napačen (razvojni) program.
Takoj potem sem popravil napako in v AX posredoval pravo različico programa.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peter pan dioda
Novinec


Pridružen/-a: Tor Dec 2009 11:26
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 4:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me kje lahko dobim popravek programa in
ker sam nimam programatorja me zanima še kdo bi mi lahko na novo programirali čip.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 6:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peter,

lahko se oglasiš v uredništvu in bomo zamenjali čip, lahko ga tudi pošlješ po pošti in ga bomo poslali nazaj.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 2:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo
Z kitom imam tudi sam nekaj uprašanj. Pred kratkim sem ga kupil ter sestavil. Uporabil sem trafo z izhodno napetostjo 19v. Ko pa sem hotel testirati ploščico, se mi je pojavil (pre)velik napajalni tok, saj se je gretz že v nekaj sekundah dosti segrel. Ploščico sem testiral brez obeh ic-jev,brez displaja, ter brez tranzistorja. Med trafotom ter vezjem sem uporabil varovalko 2A ki sicer ni pregorela je pa že žarela.
Napaka?





Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 7:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

19V na sekundarju je kar visoka napetost, vendar to ne bi smel biti problem, če se ga lotiš takole:

1. odstrani Zener diodo ZD3,
2. daj hladilno rebro na LM7805.

Lp
Jure

PS: si prebral članek Modifikacija PWM napajalnika?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group