Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

senzor zracnega tlaka HP03MA ?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
roberto
Mojster


Pridružen/-a: Ned Maj 2005 16:19
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 7:21 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Višina se ti bo s spremembo zračnega tlaka vedno spremenila, ne glede na to, da boš imel senzor vedno na istem mestu. Sicer pa 1mbar pomeni v višini cca 8 metrov, vprašanje pa je tudi koliko je star podatek o zračnem tlaku, saj se le-ta lahko spreminja iz ure v uro. V tvojem primeru je razlika v metrih cca 24 m, Sicer pa površina Ljubljane ni na isti nadmorski višini (morda živiš celo v bloku ali stolpnici). Mimogrede v moji delavnici je bil do zdaj izmerjen min zračni tlak 996 mbar in max 1038 mbar, kar v metrih znese krepko čez 300 metrov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 7:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uradno je nadmorska mojega kraja 326. Meril sem v delavnici v kleti, torej še en meter manj Laughing
Saj v članku Vlado omenja popravek glede na višino po Laplace-u, samo jaz ga na netu nisem našel...no, mogoče bi moral omeniti da uporabljam program, snet iz strani SE iz odseka download.
Torej gornji H pomeni višino, spodnji pa spremembo le-te? Čeprav mi v tem primeru ni čisto jasno zakaj mi takoj po zagonu ne pokaže 326, kot je vpisano, saj spremembe tlaka takrat še ni. Ravno ta del programa, ki računa te H-je mi ni jasen.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 8:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protonček,
težko bi v tem trenutku odgovoril na vsa vprašanja, dolgo je tega ko sem to delal in tedaj brskal po netu da sem sploh naredil.

Večino odgovorov dobiš v tem delu programa:
Koda:
 '************************
   S(1) = Fusing(t3 , "#.&")
   S(2) = Fusing(h , "#.&&")
   S(3) = Fusing(pabs , "#.&")
   S(4) = Fusing(habs , "#.&")
   Locate 1 , 1
   Lcd "T=" ; S(1) ; "'C" ; " H=" ; S(2)
   Locate 2 , 1
   Lcd S(3) ; "hpa "
   Locate 2 , 11
   Lcd "H=" ; S(4) ; "m"
    Print "T=" ; S(1) ; "'C" ; "   P=" ; Fusing(n , "#.&&") ; "hPa" ; "  Prel=" ; S(3) ; "hPa" ; "   H=" ; S(2) ; "m"


Z merjenjem zračnega tlaka nemoreš pričakovati da boš dobil višino na meter natančno, dovolj je da odpreš okno in bo tlak drugačen kot pri zaprtem oknu.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 8:54 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado, hvala. Saj ne pričakujem nevem kakšne točnosti. Itak je treba kompenzirati. V bistvu moram samo ugotoviti kakšen je popravek za nadm. Višino 325 m, potem pa lahko samo prikazujem tlak plus fiksna številka. Zadevo mislim imeti kot vremensko postajo, tako da mi višina ne bo pomembna. Bolj kot ne zaradi firbca mi ne gre v glavo zakaj je napaka 4 mbare danes mi npr. Kaže 1011.5, v Lj.in na brniku je pa 1015 ustaljen.
Načeloma bi šlo tudi če tlaku is senzorja (975.5) dodam fiksno stevilko, v mojem primeru 39 ali 40, kajne?

Mogoče še veš v čem je smisel podatkov offset, sens itd... Za končnega uporabnika?

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 9:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protonček,
trenutno nimam časa da bi šel skozi program in gledal kje sem kaj naredil.
Za vremensko postajo mislim da bo senzor OK, pri tem te najbolj zanima časovna sprememba tlaka in ne toliko natančnost na +/-mbar.
Mislim da je Ivan naredil nekaj podobnega, bilo bi dobro če se oglasi in pove izkušnje.
Jaz sem senzor uporabil samo tedaj ko sem ga testiral in na tem je ostalo (v predalu), nikli ga več nisemuporabljal.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
roberto
Mojster


Pridružen/-a: Ned Maj 2005 16:19
Prispevkov: 41

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 10:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozabil sem ometi še tole:

Citat s strani http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_si.html:
Vrednost zračnega tlaka v hPa je zaradi medsebojne primerljivosti postaj z različno nadmorsko višino reducirana na morski nivo.
* Pri postajah z nadmorsko višino nad 700 m zaradi prevelikih napak preračun na morski nivo ni izveden in je navedena dejanska vrednost zračnega tlaka na posamezni postaji.

Torej zračnega tlaka, ki se omenja v vremenskih podatkih ne moreš primerjat s svojim senzorjem, edino v primeru, da se nahajaš na nadmorski višini 0 in gledaš podatek za tisti kraj kjer takrat stojiš (ležiš Wink ).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ivan
Mojster


Pridružen/-a: Pon Mar 2004 18:49
Prispevkov: 45
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 10:52 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na spodnjem linku še en primer, kako brati barometric sensor HP03S

http://www.mcselec.com/index2.php?option=com_forum&Itemid=59&page=viewtopic&t=9901


LP ivan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 10:55 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado, hvala. Saj ni panike. Bom že preštudiral. Nenazadnje je kot praviš: bolj je pomembna sprememba kot dejanska vrednost.
Roberto - res je, ampak če prav razumem je ravno to preračunavanje to, kar arso dela. Zračni tlak je izmerjen absolutno, kar pa ni uporabno v primerjavah krajev z različno višino. Zato se absolutnemu tlaku doda neka vrednost, ki kompenzira dejstvo, da si višje od morja. Tako je izračunan tlak podatek, ki bi veljal če bi bil na morju. če ne bi bilo preračunavanja bi bilo težko zapomniti si vse - namreč na morju naj bi veljalo da je srednji tlak 1013, kar je nižje pomeni slabše vreme, višje pa lepše vreme. Ko bi se dvigal v višje ležeče kraje, bi za vsak kraj posebej moral vedeti ta srednji tlak in posledično bi znorel, oziroma ne bi imel pojma o stvari.

EDIT: Ivan hvala! Bom preizkusil!
EDIT2: našel in preizkusil sem nekaj formul, za katere se je izkazalo da so v bistvu izpeljane iz iste...rezultati so povsod enaki, kar pomeni da sta možnosti dve:ali senzor laže za cca 3 mbare ali pa geodeti lažejo za nadmorsko višino Mengša...itak so podatki malo različni, nekje je 325, drugje 315...kakorkoli že, vnesel bom malce večjo nadm. višino in s
em zmagal.
Hvala vsem!

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 6:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko se spomnem se formule za senzorje M in MA rahlo razlikujejo in so v textu omenjaju obe (Protonček, mogoče je to razlog za napačno temperaturo), kako je s senzorjem tipa S pa ne vem.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011 8:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo zanimivo....namreč gledal sem datasheet tudi od modela M, pa sta oba enaka. Edina razlika ki sem jo našel je to da ima en 14 bitno, drugi pa 15 bitno pretvorbo. Zanimivo je tudi dejstvo, da naj bi šel M do 5V, MA pa samo do 3.5, pa je tudi ta podatek v datasheet-u za M 3.5 V...in to v datasheet-u, snetem iz proizvajalčeve strani...Zdaj sem šel iskat malo več in sem od 5-6 datasheetov le našel enega, kjer sicer piše "preliminary", ampak formule so pa take kot si jih navedel ti v reviji SE, ravno tako je podatek o napajanju do 5V, AD pretvorba pa je navedena 15 bit, kot pri MA...čista zmešnjava... Bom jutri vnesel še te formule v program in vidim, kaj dogaja.
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group