Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Elektronsko krmiljen usmernik (napajalnik) - vpršanje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damo123
Mojster


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:30
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 4:54 pm    Naslov sporočila: Elektronsko krmiljen usmernik (napajalnik) - vpršanje Odgovori s citatom

Izdelal sem si napajalnik, ki je bil omenjen v zadnji reviji št.162.
Ko mi je uspelo napisati program za krmiljenje napajalnika sem ga obremenil z žarnico 6V/140mA in izhodna napetost je začela nihati kar je imelo za posledico utripanje žarnice. Lotil sem se iskanja napake v programu in ker je nisem našel, sem vezje priklopim na osciloskop in vidim oscilacijo, ki nima nobene povezave s programom. Tudi potem ko sem odklopil žarnico je zadeva še vedno oscilirala. Ko sem odstranil kondenzator C11 je oscilacija izginila. Sem pa za izhodni Q1 uporabil kar 2N3005 kar mislim, da nebi smel biti vzrok moji napaki.

Imam pa še pripombo glede shem, ki so v reviji glede tega projekta katere se komaj vidijo (oznake in vrednosti elementov ter oznake nožic integriranih vezij). Lahko bi se saj malo bol potrudili pri prenašanju shem iz enaga v drugi program.

Opazil pa sem tudi, da glede tega projekta ni predvidenega nobenega nadaljevanja vendar zelo pogrešam celoten program (da vidim kako se je nekdo lotil te zadeve v bascomu in bi si tako malo laže spisal program v CodeVision)

lp Damjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2060
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 8:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Damjan,

celotem program lahko pošljem na email, če mi ga sporočiš.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 06, 2009 4:06 pm    Naslov sporočila: elektronsko krmiljen usmernik Odgovori s citatom

Damjan,
nisem prepričan ali si uporabil 2N3055 ali 2N3005.
Med njimi je velika razlika, pravega datshet-a za 2N3005 ne najdem vendar to sploh ni tranzistor.
Napiši kaj imaš priklopljeno na vhodu, kakšne moči je trafo, ali je uglaševanje usmernika potekalo tako kot je opisano? Lahko se oglasiš tudi na PM in bom poskusil pmagati.
Kar se pa shem tiče, različni avtorji uporabljamo različne (free) programe in na žalost slike niso vedno najboljše.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo123
Mojster


Pridružen/-a: Pon Maj 2005 15:30
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 06, 2009 7:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvo se opravičujem ker sem namesto 2N3055 vtipkal 2N005. Se pravi jaz sem za izhodni tranzistor uporabil 2N3055 (kasneje sem dodal za predojačanje, še en BC547 a se zadeva ni spremenila).

Za napajalni vir sem uporabil laboratorijski usmernik na katerem sem nastavil 15V - 1A (ob priklopu vezja in bremena potegne cca. 200mA).

Ko je izhod neobremenjen z C11 oz., da na izhod priklopim samo kondenzator izgleda tako kakor, da za malenkost izhodna napetost niha počasi pada in ko pade pod neko vrednost se pojavi na bazi tranzistorja špica do napajalne napetosti katera dvigne izhodno napetost (počasi zaradi kapacitivnosti na izhodu). Vse izgleda kakor, da mi ojačevalnik ne dela vredu.
Čudi me pa to, da če ne priklopim nobenega bremena (brez C11) pa teh konic ni oz. je videti, da vse deluje vredu.

S poizkušanjem sem ugotovil, da če priklopim žarnico in kondenzator hkrati se one konice ne pojavijo. Ko pa priklopim samo kondenzator ali pa, da je priklopljen C11 pa se pojavijo one konice. Tako, da kolikor sem testiral zadeva dela vredu, če ni C11 oz. vsaka kapacitivnost mora biti priljučena na usmernik skupaj z bremenom.

Regulacija mi pa deluje dobro samo sem opazil, da sem pozabil za večjo natančnost upoštevati padec napetosti na uporu za meritev toka.

lp
Damjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
saskolep
Novinec


Pridružen/-a: Sob Avg 2006 21:20
Prispevkov: 1
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 13, 2009 7:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se pridružim temi.Kupil sem kit pwm usmernika, sestavil in zadeva delno deluje.Napajanje je 18V 0.8amp .Umerjanje je bilo kot je opisano v navodilih, napetostna regulacija in merjenje toka delujeta. Ne deluje pa tokovna zaščita; ne glede na koliko je nastavljen max tok zadeva deluje naprej tudi če ga porabnik vleče več.Poleg tega pa piskač stalno piska pa kar koli je nastavljeno.
Če ima kdo kakšno idejo Idea
Pa prosil bi če se da dobit program tega usmernika (bas)

lp Sasko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2060
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 9:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem!

Avtor se nam in vam opravičuje, ker je prišlo do napake - poslal nam je napačno verzijo programa. Vsi nam lahko pošljete mikrokontrolerje, da jih preprogramiramo brezplačno.

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 3:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se pridružim s svojim vprašanjem. Sem energetik tako da je moje znaje o elementih malo prešibko.

Nameravam kupiti KIT http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17312 katerega članek opisuje http://www.svet-el.si/download/PWM%20usmernik.pdf pogled v http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/D/2/3/BD237.shtml pravi, da je močnostni tranzistor BD237 samo za 2A in grec RS402 samo 4A.

Mam pa trafo 10A (10.4A) in bi rad usmernik na 10A -

Razumem da moram zamenjat izhodni močnostni tranzistor in grec (sicer še ne vem s katerim) samo kaj to potegne naprej - katere elemente bi moral še zamenjati??

In kdor ta KIT že ima ali dovoljuje nastavitev tokovne zaščite na 10A?

Prosim če se da komu pregledat shemo v priloženem linku da mi mal obrazloži katere elemente s katerimi in zakaj jih je potrebno zamenjati.

Ali pa če ima kdo vezje z PWM, do 10A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lbozo
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:24
Prispevkov: 75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2009 7:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi poskusil z dodatkom tranzistorja tip3055 obstoječem tranzistorju.
Povezavo emitorja bd237 z ostalim vezjem prekineš in ga povežeš na bazo tip3055. Kolektor tip3055 povežeš z kolektorjem bd237. Emitor tip3055 pa povežeš, kjer je prej bil emitor bd237.
Zakaj dodatek Tip3055 in ne samo zamenjava?
Zato, ker ima Tip3055 pri toku 10A zelo majhno ojačanje. Po podatkih naj bi pri 10A skozi kolektor zahteval tok skozi bazo do 2A, kar Lm358 ne bi zmogel.
Zamenjaj gretz s 25 ali 35A. Oznako ima KBPC.
Da boš imel zadosti glajeno usmerjeno napetost iz gretza moraš zamenjati oz. dodati k obstoječemu kondenzatorju C3 še 20000uF.
Zamenjati moraš še upor R5 z recimo 0.1 Ohm, saj bi imel pri obstoječem uporu padec napetosti pri 10A toka, kar 10V.
Moral boš še spremeniti program za pravilen prikaz toka in mogoče še kaj v zvezi z nastavitvami; to pa so že podrobnosti o katerih ti bo kdo drug, ki pozna program kaj več povedal (mogoče avtor članka).

_________________
Lep pozdrav, Božo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2009 3:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Božo je odgovoril na vsa vprašanja. Brez popravka programa, vsaj kar se tiče meritve toka ne bo šlo. Za tako velike tokove priporočam uporabo Hall senzorja ACS od Aleggra. Včasih so se dobili vzorci teh čipov.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jul 2009 5:26
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2009 4:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala -

Se pravi pustit tako kot je in raje z omare vzet 4A trafo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
r0b1
Novinec


Pridružen/-a: Sob Avg 2009 13:10
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 29, 2009 5:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Da se pridružim temi.Kupil sem kit pwm usmernika, sestavil in zadeva delno deluje.Napajanje je 18V 0.8amp .Umerjanje je bilo kot je opisano v navodilih, napetostna regulacija in merjenje toka delujeta. Ne deluje pa tokovna zaščita; ne glede na koliko je nastavljen max tok zadeva deluje naprej tudi če ga porabnik vleče več.Poleg tega pa piskač stalno piska pa kar koli je nastavljeno.


Tudi sam imam enake težave pri omenjenem napajalniku. Kot sem prebral je za to kriva nepravilna verzija programa, zato bi prosil če bi mi lahko dobil delujočo verzijo programa.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2060
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2009 10:42 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

r0b1 je napisal/a:
Tudi sam imam enake težave pri omenjenem napajalniku. Kot sem prebral je za to kriva nepravilna verzija programa, zato bi prosil če bi mi lahko dobil delujočo verzijo programa.

LP


Robi,

pokliči v uredništvo, da zadevo uredimo.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group