Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

bascom clock
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sandi
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Nov 2006 20:36
Prispevkov: 55

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 12:26 pm    Naslov sporočila: bascom clock Odgovori s citatom

Mi prosim kdo pove kako se v Bascom-u določi kateri clock bo uporabljal bo to zunanji kristal ali notranji RC? Sam delam z Codevision pa mi je vprašanje sosedovega mulca malo Embarassed
_________________
vsak začetek je težak-hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 3:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sandi,

to nastaviš v AVR studio programu.

Sicer se to da narediti tudi iz Bascom-AVR-ja z ukazom:

$PROG LB, FB , FBH , FBX (glej help v Bascom-u)

ampak jaz tega še nisem preizkušal... da ne bo zaklenil čipa Sad

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sandi
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Nov 2006 20:36
Prispevkov: 55

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 6:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Jure
ga bom prepričal, da začne uporabljat AVRstudio

_________________
vsak začetek je težak-hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 7:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A je možno, da pride Atmega z fusebiti tovarniško nastavljenimi na zunanji clock? Natančneje Atmega88A. In kaj lahko v tem primeru naredim. V AVR Studio mi vrže Errorje. Mege imam že zlotane, za kristal pa nimam narjenih lukenj na tistkanem vezju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 8:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JUG je napisal/a:
A je možno, da pride Atmega z fusebiti tovarniško nastavljenimi na zunanji clock? Natančneje Atmega88A. In kaj lahko v tem primeru naredim. V AVR Studio mi vrže Errorje. Mege imam že zlotane, za kristal pa nimam narjenih lukenj na tistkanem vezju.


Težko verjetno, ampak to lahko preveriš v data sheetu. Predlagam, da preveriš programirne priključke in se prepričaš, da na njih ni vezana nobena komponenta, razen uC-ja.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 10:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm ne vem pod kaj naj iščem. Fuse, clock nič ne najdem. In ne na MISO MOSI in SCK nimam ničesar pripeljanega. Nikakor mi ne uspe usposobiti zadeve.

Takole:

zgleda ko ga priklopim na proggy.

Enega mi je uspelo že toliko zrihtat, da niti "signature" ne prebere več :/

Kakšna ideja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 8:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko v STK500 nastavljaš fuse bite moraš predhodno nastaviti vrsto mikrokontrolerja. To nastaviš v zavihku Main in se prepričaš, da je signatura prava.

V kolikor je to OK, potem poizkusi nižati SPI clock v zavihku Main. Tretja možnost je, da na uC pripelješ zunanji takt.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 8:48 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V AVR-studio - Main > Settings, nastavi nižjo frekvenco programiranja, glede na to da je tovarniško programiran na 1MHz.
Nastavi na 57,6KHz in bo šlo !

LP, stursc

Edit: Me je Jure prehitel
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 2:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej mi ne preostane nič drugega, kot da nalotam še kristal in kondenzatorje poleg.

Da, sem že probal znišati ISP na 117kHz, tudi na manj. Da, tudi signaturo prebere pravilno.

Ne vidim pa sicer nikakršne prednosti, da je tovarniško nastavljen čip že na zunanji kristal.

EDIT: a je možno da je z proggyjem kaj narobe? Ker sedaj pa mi noče več tudi drug čip prebrati (Read signature)?

Hvala, LP Jakob
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 6:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, če ti signaturo prebere prav, potem je napako potrebno iskati drugje. Poizkusi Proggy-ja v drugem vezju ali na MiniPin-u. Če tam dela, potem bo problem v vezju.

Ni ti potrebno spajkat kvarca/kondenzatorjev na vezje dokler se ne prepričaš, kje je problem.

Mimogrede - kakšna pa je napajalna napetost vezja? Koliko Voltov?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2013 3:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napajanje imam urejeno z 34063 DC-DC pretvornikom in sicer iz 24V DC na slabih 5V. Zraven uc imam na +- še 100n kondenzator. MOSI, MISO, SCK, pa ne gredo nikamor drugam kot le na konektor (letvico).

Nimam ideje kaj sploh naj iščem. Je pa res, da ima tale Atmega kristal na PB6 in PB7. PB7 imam povezan na max485 RE in DE pina. PB6 pa gre preko enega upora na pin od konektroja (letvice).

EDIT: ja, nekak mi je uspelo že 2 toliko zrihtat, da niti signature ne prebere več. Zdaj sta mi ostala le še 2 od 4 :/ še to brez da bi karkoli prčkal, sta se oba nekako nehala odzivati.

LP Jakob
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2013 3:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JUG je napisal/a:

EDIT: ja, nekak mi je uspelo že 2 toliko zrihtat, da niti signature ne prebere več. Zdaj sta mi ostala le še 2 od 4 :/ še to brez da bi karkoli prčkal, sta se oba nekako nehala odzivati.

LP Jakob


Jakob,

stvari same od sebe ne prenehajo delat, vedno je za to en razlog. Ne vem, kaj bi še bil razlog, mogoče upor pri reset ni dovolj majhen čeprav dvomim, da bi to bil razlog. Prej bi rekel, da je napaka na platici ali v načrtu samem.

Kadar imam takšen problem vse skupaj pustim za nekaj dni in potem v miru vse pregledam.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2013 4:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri vsakem mojem projektu je prvi program karseda preprosto sekundno utripanje bodisi led diode, bodisi releja, nečesa pač, kar imam na vezju:

Koda:
config portx.x = output
do
    toggle  portx.y
    wait 1
loop


To je tako piccolo program, da je težko narediti napako. Program napolnem in opazujem, ali je utripanje ledice (releja, piskača, karkoli že) res sekundno.
Če je, potem je mikroprocesor pravilno napolnje in tudi fuse biti na mestu, kot morajo biti.

Šele nato nadaljujem z delom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JUG
Mojster


Pridružen/-a: Čet Nov 2011 15:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2013 5:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Pri vsakem mojem projektu je prvi program karseda preprosto sekundno utripanje bodisi led diode, bodisi releja, nečesa pač, kar imam na vezju:

Koda:
config portx.x = output
do
    toggle  portx.y
    wait 1
loop


To je tako piccolo program, da je težko narediti napako. Program napolnem in opazujem, ali je utripanje ledice (releja, piskača, karkoli že) res sekundno.
Če je, potem je mikroprocesor pravilno napolnje in tudi fuse biti na mestu, kot morajo biti.

Šele nato nadaljujem z delom.


Hja, če bi prišel do tja Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2013 9:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ne prideš do tja, potem je narobe nekaj ali z vezjem ali z programatorjem ali pa je procesor zakljenjen.
Če je procesor zaklenjen, se moraš obrniti na nekoga, ki ima paralelni programator, samo tam ga lahko programiraš, če je serijsko programiranje zaklenjeno. No tam lahko spet tudi odkleneš serijsko programiranje.

To kar sem napisal, ne poznam iz svojih izkušenj, temveč iz pripovedovanja ljudi, ki vedo več kot jaz.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group