Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Peltonova turbina - tri faze v eno?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2008 1:19 pm    Naslov sporočila: Peltonova turbina - tri faze v eno? Odgovori s citatom

Zdravo!
Doma imamo Peltonovo vodno turbino,ki na že veliko let služi kot generator, kot drugi vir energije, za kak grelec, zunanjo razsvetljavo itd.
Ker osebe ki jo je naredila in skrbela za njo ni več med nami,sem se odločil da jo obnovim ter skrbim naprej.
Turbina je majhna ter oddaja okoli 1,5 kW.
Ko sem jo mehansko obnovil sem ugotovil da kot generator služi kar navaden trifazni motor. V električni omarici pa sem našel 2x po 3 velike kondenzatorje.

Imam kar nekaj vprašanj:
-Sklepam da z kondenzatorji zamikaš faze ter tako dobiš eno samo fazo, ki jo potem uporabljaš ? Imam prav?
-Zanima me če imate kake predloge kako še mogoče izboljšati izkoristek turbine?
-Večje breme kot obesiš....bolj počasi se bo turbina vrtela? (torej če nimaš priklopljenega porabnika,je turbina ma max obratih?)
-Bi bil mogoče boljši kak drug elektromotor, oziroma se dobi prav zato namenjene generatorje, ki bi dajali večjo moč. (Elektromotor dvomim da to zagotavlja,ker pač ni namenjen taki "obratni" uporabi?)
-kje bi lahko kupil kak poceni wattmeter z katerim bi lahko malo spremljal oddano moč?
-Je napetost generatorja odvisna od obratov?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2008 8:36 pm    Naslov sporočila: Jaz Odgovori s citatom

Jaz sicer ne vem veliko o generatorjih, a tisto kar vem, se ne pokriva s tistim, kar si napisal.

Trifazni generator ne more biti narejen iz trifaznega motorja, z drugimi besedami, trifazni motor ne moreš uporabiti kot generator.

Če je generator res trifazni, potem mora imeti še sponke za enosmerno napajanje za magnetne tuljave. Ali je v zapuščini karkoli, kar bi dišalo po enosmernem toku/napetosti?

Citiram:
Sklepam da z kondenzatorji zamikaš faze ter tako dobiš eno samo fazo, ki jo potem uporabljaš ? Imam prav?


To velja le pri enofaznih motorjih, ker z eno samo fazo ne moreš zavrteti rotorja, rabiš vsaj pomožno fazo, zamaknjeno, da dobiš osnovno vrtilni moment iz mirovanja. Pri tvojem problemu ti kondenzatorji ne bodo pomagali. Ne moreš iz trofazne elektrike s pomočjo kondezatorjev dobiti enofazno.

Citiram:
Zanima me če imate kake predloge kako še mogoče izboljšati izkoristek turbine?


Turbina in cel sistem dela najbolj efektivno takrat, kadar se turbina vrti z polovico hitrosti od tiste hitrosti, ki bi jo imela v praznem teku, pri istem pretoku vode. To reguliraš z obremenitvijo, če lahko. Ni pa enostavno.

Citiram:
-Je napetost generatorja odvisna od obratov


ja je, a ne samo od obratov, tudi od obremenitve. V praznem teku boš na sponkah dobil višjo napetost, kot pri obremenjenem generatorju.

Svetujem, da si zadevo ogleda nekdo, ki se na generatorje spozna in si pridobi nasvete od njega. Voščim veliko uspeha. 1.5kW je moč, ki je veliko vredna, vsekakor toliko truda, da jo spet spraviš v pogon, če je že nekoč delovala.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srečko
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Jan 2005 18:38
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 02, 2008 6:39 pm    Naslov sporočila: Re: Jaz Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:


Trifazni generator ne more biti narejen iz trifaznega motorja, z drugimi besedami, trifazni motor ne moreš uporabiti kot generator.

Narobe skoraj vse male HE imajo za generator navadni asinhroni trifazni elektromotor. Ponavadi so priklopljrni kar direktno v omrežje in so tudi ponavadi delani-previti za majnše obrate, da ni treba turbine poganjat na tako velike obrate. Turbina mora teči nekaj obratov ne vem koliko od nazivnih obratov motorja hitreje, da oddaja elektriko v omrežje kajti, če teče počasneje elektriko sprejema in tako poganja motor in turbino iz elektro omrežja.

Kondrnzatorji so pa za to ker verjetno ta turbina ni bila priklopljena na omrežje in rabi vzbujanje z kondenzatorji.
Podobno so narejeni nekateri agregati za elektriko na dizel ali bencinski pogon.

LP Srečko

_________________
Samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 02, 2008 7:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Trifazni generator ne more biti narejen iz trifaznega motorja, z drugimi besedami, trifazni motor ne moreš uporabiti kot generator.


Vsak asihronski motor preide v generatorski način, če je gnan hitreje od nazivnih obratov. O tem smo pisali tudi tukaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 03, 2008 6:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Noja obrate lahko reguliram z velikostjo jermenic. Sploh pa ni generator vezan na omrežje ter tako najbrž ni potrebno vzdrževati višje obrate od nazivnih da bi proizvajal elektriko.
Lahko tudi zadevo poslikam, če koga interesira.Zaenkrat pa še čakam na en mehanski sestavni del.
Aja še vedno me zanima kje bi kupil kak poceni wattmeter da bi lahko spremljal ter najbolj izkoristil pridelano moč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Mojster


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 10:27
Prispevkov: 21

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2008 8:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Aja še vedno me zanima kje bi kupil kak poceni wattmeter da bi lahko spremljal ter najbolj izkoristil pridelano moč.


Električne merilnike proizvaja Iskra MIS, za tvoje potrebe pa bi izbral MI7115 (brez merjenja energije) ali MI7125. Glede na to da ti napetost lahko kar veliko niha bi morda izbral novejšo generacijo merilnikov serije MC7xx.


LP, Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DrRogla
Začetnik


Pridružen/-a: Tor Jan 2005 16:22
Prispevkov: 11
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2008 9:28 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Slike bi bile zelo zanimive Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
javr
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Okt 2008 13:38
Prispevkov: 18
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2008 6:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Leopold Šolc:
Zgradimo majhno hidroelektrarno
Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije

1. del: Moč dajeta padec in pretok vode
2. del: Napeljava vode
3. del: Turbine in pomožna oprema
4. del: Električna oprema
5. del: Regulacija in avtomatizacija
6. del: Gradbena izvedba majhne hidroelektrarne
__________________________________________


Nazadnje urejal/a javr Pet Okt 10, 2008 7:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2008 8:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej obstaja knjiga? super! V elektronski obliki jo najbrž ni, brž jutri se ustavim v CTK če jo imajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 10, 2008 12:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Knjiga ne priporočam Confused Opisano je samo kako načrtujemo,zajetje,cevovod, ter gradnjo objekta (hiške) v kateri bo elektrarna.
Nič uporabnega o samem principu,delovanju,sestavi ter koriščenju energije....Sem pa dobil zelo dobro knjigo ki je sicer v angleščini,kjer pa piše vse kar moraš vedeti.Naslov: "Micro-hydro design manual"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Začetnik


Pridružen/-a: Tor Mar 2008 21:58
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 9:40 pm    Naslov sporočila: Re: Peltonova turbina - tri faze v eno? Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
za kak grelec,
-Zanima me če imate kake predloge kako še mogoče izboljšati izkoristek turbine?
-Večje breme kot obesiš....bolj počasi se bo turbina vrtela?


Če bi jo uporabljal samo za gretje, potem se lahko izkoristek krepko dvigne. Gor obesiš ravno prav grelcev, ki grejejo velik zalogovnik. Z 1,5KW bi verjetno v veliki meri nadomestil ogrevanje hiše.
Je pa vprašanje, od kje ti podatek 1,5 KW? Ali je to teoretični maximum, ali je to izhod iz generatorja,..
Napiši tlak vode in pretok v l/s.
Izkoristek je pri peltonki krepko odvisen od oblike lopatic, premera tekača, števila lopatic,... in lahko gre od 50% navzgor, v sofisticiranih večjih sistemih pridejo do neverjetnih 98%!
Potem je še "motor" in če imamo 2 x 70%, pride ven ubogih 49% skupnega izkoristka.
Znan mi je primer, ko je ing. na veliko prodajal , kao, super tekače, ki pa so bili enaki in so pod različnimi pogoji dosegali zelo različne izkoristke. Znanec je ob menjavi tega tekača za boljšega pridobil 20%!!!

Tudi asinhronski motor za 1,5 Kw ni najboljša rešitev. Smotrno bi bilo uporabiti generator z stalnimi magneti. Je pa potem lahko problem z frekvenco, zato je tak generator bolje uporabiti ali za grelna telesa, ali za pretvorbo v DC.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 19, 2008 11:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je preračunana moč, mislim da že z upoštevanimi nekaj izgubami.
Padec vode 40m,
pretok 5l/sek,
hitrost pretoka(v šobi?): 27m/s,
obodna hitrost 12,4m/s
moč :1,56kW

Lopatice milim da so kar prave.....imam tudi drug rotor z večjimi lopaticami,a z slabšimi rezultati.Tudi kondenzatorji naj bi bili preračunani.
Mislim da bom zaenkrat kar pustil,ker sem se ob teh preračunih kar prepričan da so stvari dosti blizu največje zmogljivosti.
Edina odprta stvar je sedaj kako najbolj pridelano energijo izkoristiti.....do sedaj je turbina grela starejši bojler.Rad pa bi izdelal preklopno stikalo,ki bo ob proženju termostata bojlerja, se preusmerila na drug porabnik,recimo el.radiator,zunanjo razsvetljavo....
Če ne zaradi drugega je baje škodljivo za generator ki ostane brez (ali z premajhnim bremenom).Torej se turbina in generator vrti na max obratih.
Če bodo vsi deli nared,bo postaja postavljena drug vikend,kjer bom tudi posnel kako sliko.

Sploh pa peltonova turbina ima dobro lastnost da ima velik izkoristek pri nizkih močeh.Če sem si prav zapovnil da že pri tretini pretoka, oddaja 70% svoje moči.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Začetnik


Pridružen/-a: Tor Mar 2008 21:58
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 20, 2008 6:54 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
To je preračunana moč, mislim da že z upoštevanimi nekaj izgubami..


Voda "v tvojem primeru "nosi" s sabo cca 2Kw, kar pri 70% izkoristku tekača pade na 1,4Kw na gredi in pri 70% izkoristku generatorja na 980W, ki jih imaš na razpolago.
Če se turbina vrti v prazno, so vrtljaji samo 2 x večji od tistih pri max. moči in to ti neke škode ne more narediti, če je vse prav narejeno (uravnoteženo, uležajeno,...)

lp
Robi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 20, 2008 7:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bomo prav izmerili,ker me res zanima kakšna je oddajana končna moč.
Torej največja moč je na 50% max obratov? Na kakšen način bi bilo najbolje izmeriti moč?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 20, 2008 11:33 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker te zanima samo uporabna moc (torej kaj dobis na koncu v obliki elektrike, ne kaksna je moc turbine), prikljuci gor breme z znano upornostjo - npr. grelec - in pomeri napetost na njem. Moc je produkt napetosti in toka, tok pa je kvocient napetosti in upornosti. Torej:

P = U^2/R
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group