Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

RFM12B-domet?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 7:05 pm    Naslov sporočila: RFM12B-domet? Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Uspel sem vzpostaviti komunikacijo med modulčkoma in sem zadovoljen, vendar pa me zanima kako naj povečam domet. Imam 3,3V napajanje oddajnega in sprejemnega modula, inicializacijo pa sem uporabil iz navodil za uporabo. Program je v C-ju:

Koda:
writeCmd(0x80E7); //EL,EF,868band,12.0pF
writeCmd(0x8239); //!er,!ebb,ET,ES,EX,!eb,!ew,DC
writeCmd(0xA640); //frequency select
writeCmd(0xC647); //4.8kbps
writeCmd(0x94A0); //VDI,FAST,134kHz,0dBm,-103dBm
writeCmd(0xC2AC); //AL,!ml,DIG,DQD4
writeCmd(0xCA81); //FIFO8,SYNC,!ff,DR
writeCmd(0xCED4); //SYNC=2DD4 , AG
writeCmd(0xC483); //@PWR,NO RSTRIC,!st,!fi,OE,EN
writeCmd(0x9850); //!mp,90kHz,MAX OUT
writeCmd(0xCC17); //OB1 , ACOB0, LPX,Iddy,CDDIT,CBW0
writeCmd(0xE000); //NOT USED
writeCmd(0xC800); //NOT USED
writeCmd(0xC040); //1.66MHz,2.2V


G. Jure, v reviji sem prebral da ste na testih dosegli domet preko 100m, jaz pa sem prišel zgolj na cca. 20m. Je mogoče že v sami inicilaizaciji kaj spornega, kar bi lahko vplivalo na domet?
Za anteno sem uporabil dve žici(trdi) in mislim da nista bakreni, dolgi pa sta vsaj 20cm. Kakšna bi bila najbolj primerna antena narejena doma(dolžina mi ni problem)? Se da mogoče tudi kupiti kakšno primerno anteno?
Torej, kaj naj spremenim oz. dodam, da bom lahko zanesljivo prenašal 8-bitne podatke blizu 100m? Po podatkih bi naj šlo tudi do 200m, kar bi seveda bilo še boljše Smile
Aja, pa še to. Oddajnik in sprejemnik sta ves čas v vidnem polju in med njima ni ovir.

Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 6:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,

ne bi se spuščal v program, pač pa v izvedbo antene, ki naj bo dolga cca. 17 cm (1/4 valovne dolžine). Mi smo domet preizkušali tako, da je bil oddajnik v pisarni, sodelavec pa se je sprehajal po okolici.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 10:00 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A tu ne velja pravilo, daljša je, boljša je? Kakšna žica pa je boljša za anteno,
trda iz UTP kabla ali da je v izolaciji več drobnih žičk?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 10:45 am    Naslov sporočila: RFM12b domet Odgovori s citatom

Doseg oddajnika ni stvar ki bi jo lahko definirali, je odvisna od zelo veliko dejavnikov.
Kot je že Jure povedal, predpogoj za dober doseg je dobra antena.
Da bi lahko vsaj približno vedel kakšna je kvaliteta zveze uporabi RSSI signal ki je na modulu dostopen na dva načina, eden je digitalen odgovor (ga nisem preizkušal) in drug način je uporaba analognega signala ki ga modul da na točki ki je vidna na priloženi sliki.
Sam sem ta način uporabil tako da sem en modul postavil na oddajo (vklopljen je samo oddajnik brez modulacije) na drugem modulu sem meril napetost z AD pretvornikom M8.
Na doseg modula močno vpliva tudi sprejemni frekvenčni pas in širina modulacije (nisem gledal kako imaš nastavljeno).
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 12:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žičkar je napisal/a:
A tu ne velja pravilo, daljša je, boljša je? Kakšna žica pa je boljša za anteno,
trda iz UTP kabla ali da je v izolaciji več drobnih žičk?


Načeloma drži, da ima daljša antena boljši dobitek vendar morajo biti dimenzije antene del valovne dolžine - v tem primeru je valovna dolžina cca. 70 cm (433 MHz). Ponavadi so antene 1/4, 1/2, 1 itd. del valovne dolžine.

Idealno naj bo antena iz posrebrene žice, vendar ni treba pretiravati. Mi uporabljamo malce tršo bakreno žico, ki naj ima premer vsaj 0,5 mm.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 2:45 pm    Naslov sporočila: RFM12b domet Odgovori s citatom

Žičkar, ali res imaš 800MHz modul?
Zgleda da smo vsi spregledali in smo govorili o 433 MHz pasu (tudi velikost predlagane antene se nanaša na 433MHz) ti pa v nastavitvah imaš nastavljen pas od 868 MHz (prvi ukaz H80E7). S tem modulom nisem delal, predvidevam pa da je podoben modulu za4 33MHz.
Za 433MHz je prvi ukaz ki ga imaš 80D7!
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2008 1:15 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, temu modulu lahko z ukazi spreminjaš veliko nastavitev, med drugim tudi frekvenco. Jaz jo imam nastavljeno na 868Mhz. Zamnenjal sem anteno in sicer je dolga 2x valovna dolžina.
Valovno dolžino sem izračunal c=frekvenca x val_dolžina in za f=868Mhz,c=300000km/s, pride 0,345m. Za anteno sem odrezal 69cm dolg kos bakrene žice UTP kabla.
Prav tako sem pogledal v datasheet, kjer so proizvajalci dosegli na odprtem >300m dometa, pri naslednjih nastavitvah: data rate 1,2 kbps,
Receiver bandwidth 67kHz in Transmitter frequency deviation 45kHz.
Prej sem imel data rate 4,8kbps , Receiver bandwidth 134kHz in Transmitter frequnecy 90kHz. Stestiral še nisem, ker je zunaj že tema, bom pa jutri in bom sporočil, če se po spremembi antene in nastavitev kaj pozna.
Malo sem poizkusil v stanovanju, vendar nisem imel občutka da je boljše, je pa res da je vmes stena...


Nazadnje urejal/a Žičkar Čet Avg 28, 2008 10:24 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2008 8:19 am    Naslov sporočila: RFM12b domet Odgovori s citatom

Hm...,
res je da modul podpira veliko stvari za nastavit, vendar se moduli izdelujejo v treh različicah in sicer za območje 315 MHz, 433 MHz in 868/915 MHz. To pa ne pomeni da ti modulu ki je narejen za področje 433MHz lahko daš ukaz in da bo on delal na 868 MHz. Poglej malo celotno shemo modula in boš videl da razen čipa IA4421 ima dodane filtre za določeno sprejemno/oddajno področje. Frekvenco modula lahko spreminjaš v določenih mejah (430,24 - 430,75MHz) če je na modulu vgrajen kristal od 10MHz.
Na koncu, obrni svoj modul in boš z belim tiskom videl natisnjeno področje delovanja tvojega modula.
Poskusi spremeniti ukaz in prestavi modul na 433 MHz področje in potem poskusi s prevejanjem dosega.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2008 10:37 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem preizkusil z včeraj omenjenimi nastavitvami in nič boljše Sad .
Sedaj upam, da res zaradi tega, ker je modul delan samo za eno frekvenco, tako da bom nastavil na 433Mhz. Sem pa pogledal zadaj, in so z belo napisani štirje frekvenčni pasovi, vendar noben ni označen(ali pa se slabo vidi). Sem pobrskal po spletu za kakšne slikice modulov in imajo nekateri res označen samo en pas. Grem popravit in bom sporočil.

P.S. Receiver bandwidth in Transmitter frequency deviation ne bom spreminjal, ker je proizvajalec najdaljši domet dosegel tudi pri 433Mhz z zgoraj napisanimi nastavitvami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2008 11:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado, hvala. Problem slabega dometa je res bil v tem, da sem imel nastavljeno frekvenco 868Mhz, modul pa je narejen za 433Mhz. Sploh ne vem, kako je lahko delovalo. Domet sem na hitro preizkusil in je zaenkrat super. Zaenkrat je bilo okoli 60m zanesljive povezave, vendar so bila vmes drevesa, živa meja, škarpa, oddajnik in sprejemnik pa se nista videla. Zagotovo bo veliko daljši, ko bom stestiral, da med njima ne bo ničesar.

Še enkrat hvala za pomoč Very Happy !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2008 11:42 am    Naslov sporočila: RFM 12B domet? Odgovori s citatom

Žičkar, kar poskusi na 433 MHz in bo verjetno veliko boljši doseg.
Kot potrdilo mojih prejšnjih postov ti pošiljam shemo RFM modula, iz nje ti bo verjetno bolj jasno kaj sem imel v mislih.
LP Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2008 11:47 am    Naslov sporočila: RFM 12b doseg Odgovori s citatom

Izgleda da sem prehitro odgovoril, namreč si že poskusil in se prepričal da modul dela res na 433 MHz.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomas18
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Apr 2007 17:15
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2011 8:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam še jaz eno vprašanje v zvezi s temi moduli. Sicer sem sam pred dnevi kupil RFM22 module, ki so podobni tem v diskusiji. Delujejo na frekvenci 868MHz. Ali lahko znanji quartz na mikroprocesorju (AVR) vpliva na delovanje tega modula ? Trenutno je na testni plošči prilotan RFM22 in pa AVR mikrokontroler, na katerega je zunaj prilotan 12MHz kristal. Stvar oddaja in sprejema super po pričakovanjih. Zanima me, ali lahko namesto 12MHz zunanjega kristala uporabim kristal kakšne druge vrednosti npr. 8 ali 4MHz kristal, modul pa bo še naprej deloval tako kot mora ? Seveda bi v programu spremenil vrednost kirstala.

Že v naprej hvala za odgovore.

_________________
Lp

Tomas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2011 9:12 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tomas, seveda lahko uporabiš za procesor katerikoli kristal.
Lahko uporabiš tudi clock od RFM-ja in ga pripelješ na procesor in ne boš rabil kristala na procesorju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomas18
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Apr 2007 17:15
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2011 12:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlado, hvala za odgovor. To me je zanimalo Cool .
_________________
Lp

Tomas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group