Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Prikazovalnik izbrane prestave
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 10:09 am    Naslov sporočila: Prikazovalnik izbrane prestave Odgovori s citatom

Zdravo!
Že dolgo me muči kako bi naredil enostaven prikazovalnik izbrane brzine za uporabo v avtu,oziroma dirkalniku.
Primer:



Torej rabil bi samo enostavno vezje ki bi znalo na številčnici prikazati številke od 1-5,glede na vklopljeno stikalo.Torej vsaka brzina bi imela svoje stikalo.Se komu svita kako bi bilo to izvedljivo?
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 10:57 am    Naslov sporočila: To Odgovori s citatom

Sam prikaz na led 7-segmentni prikazovalnik je mala šala, ni mi pa jasno, od kod naj elektronika dobi informacijo, katero prestavo prikazati na prikazovalniku.
Če prav razumem, imaš pet stikal, od katerih je vedno eno vklučeno, no pri izven prestave nobeno stikalo ni vključeno. Si si tako zamislil zadevo?

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NUFAN
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Maj 2004 19:57
Prispevkov: 133
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 12:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče bi šlo z miniaturnimi končnimi stikali, ampak ne vem kam bi jih montiral Confused
_________________
Prihodnost je v nas!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 4:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja tako sem mislil.Vedno je eno stikalo vključeno,razen mogoče v leru bi lahko kazalo ničlo recimo.Stikala me ne skrbijo,tisto bom že naredil da bo prav.Samo kako sestaviti vezje,pa nimam blage, ker sem v elektroniki bolj laik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 6:50 pm    Naslov sporočila: Re: To Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
ni mi pa jasno, od kod naj elektronika dobi informacijo, katero prestavo prikazati na prikazovalniku.


To bi se dalo narediti s pospeškometrom ADXL...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 7:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Ja tako sem mislil.Vedno je eno stikalo vključeno,razen mogoče v leru bi lahko kazalo ničlo recimo.Stikala me ne skrbijo,tisto bom že naredil da bo prav.Samo kako sestaviti vezje,pa nimam blage, ker sem v elektroniki bolj laik.


Imaš kar nekaj namenskih čipov za pogon 7 segmentnega displeja.
Števci
4026, 4033

Bolj prikladni za tvoj primer bi vrjetno bili BCD ->7 segment (jih je en kup - poglej kaj se da dobiti recimo v HTE)
4055, 4056, 4558, 4558, 4547, 4511,4513, 4543...
Potreboval boš še par diod za izdelavo matrice.

Na netu pa poišči datashet za cip.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 8:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sestavljeno v petih minutah na testni plošči.
Uporabil 4511. Potrebuješ še 4 upore ter 4 diode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 10:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wau.Res hvala! Vidim da ste sami mojstri.Bi imel mogoče tudi shemo vezave,ter točno uporabljene elemente? Prihranil bi mi veliko dela ter iskanja.Mogoče kar kako sliko iz kakega programa za simulacijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 12:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glej, prvi zadetek Googola na 4511 najde vezalno shemo, pinout čipa, ter tabelo stanj čipa, ki sem ga uporabil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 4:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha mislim da razumem.V vhode od A do D pripelješ signale,oziroma napetost,ter ta ti prikaže nastavljeno številko.
Glede na tabelo bi torej pripeljal recimo ABCD input signal v obliki 0-0-0-1 ,ter bi mi prikazalo enko na displaju?
O kakih dijodah je govora? zakaj bi jih rabil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:18 pm    Naslov sporočila: Mislim, da bi šlo tudi brez čipa Odgovori s citatom

Mislim, da bi šlo tudi brez čipa, lahko pa da se motim.

Mislim, recimo tako.

Stikalo 1, je na eni strani na masi, na drugi strani pa ima dve diodi obrnienih v prevodno smer, ki vsaka pelje na katodi tistih dve led diod, ki morata svetiti, kadar je enojka, mislim,da sta to B on C. Anoda prikazovalnika je skupna, in je vezana na +5V . No, ja pa še kak upor za omejitev toka bi bil potreben.

Tako še za ostala stikala. Dodatne diode, ki sem jih omenil, so zato, da ne bi svetile paralelno še kake druge diode

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fičfirič je napisal/a:
Aha mislim da razumem.V vhode od A do D pripelješ signale,oziroma napetost,ter ta ti prikaže nastavljeno številko.
Glede na tabelo bi torej pripeljal recimo ABCD input signal v obliki 0-0-0-1 ,ter bi mi prikazalo enko na displaju?
O kakih dijodah je govora? zakaj bi jih rabil?


Pravilno sklepaš

Rabiš 4 upore, ki "vlečejo" vhode na dol. (vežeš jih med minusom ter maso)
Vrednost ranga Kohm. Prikaz 0,1,4, ni problem Za 2 rabiš visok A in B. Torej rabiš dva stikala. Lahko pa uporabiš dve diodi ter eno stikalo. Enako je za prikaz 5. (visok C in A)

Koda:









       1 o--------o------------|
                               |
                     +->|----o-o
                     |       | |
       2 o--------o--|----|  | |
                     |    |  | o-------oA
                     |    |  |
                     o->|-o--|-o-------oB
       3 o--------o--+       |
                          +--|-o-------oC
                          |  |
                          |  | o-------oD
       4 o--------o-------o  |
                          |  |
                  ----->|-|  |
                  |          |
       5 o--------o---->|----+



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 8:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha razumem! Sepravi edino še upore vežem med decoderjem ter displayem? Za vsak segment enega.Vrednosti naj bodo pa par kiloohmov?
Tole bi moralo lepo delati na 12v kajne?
Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 8:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vrednost uporov na segmente je odvisna od višine napajalne napetosti ter od displejev. Sam jih na testnem vezju sploh nisem dal. Tok na posamezen segment naj ne presega 20mA Če boš vezje napajal z 12V nekje v mejah 330-680 ohmov. Upore ranga Kohma sem mislil kot pulldown. Tiste, ki stalno "vlečejo" pine A-D na dol.

Kot na tejle shemi:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fičfirič
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Avg 2008 21:58
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 12, 2008 7:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ve kdo zakaj mi kaže prižgane vse segmente? sploh nimam še nič na vhodu.Pa tudi če je, je isto.
Če nimam ozemljitve mi sploh ne dela.Če pa je....je pa pač vse prižgano kot je na sliki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group