Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vklop avtomobila z Tipko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
_Dejan_
Novinec


Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:53
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 15, 2008 9:28 am    Naslov sporočila: Vklop avtomobila z Tipko Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Malo sem brskal po forumu vendar nisem našel ničesar uporabnega za moj "problem". Torej rabil bi vezje katero bi se reguliralo z eno Tipko.
Vezje mora imeti dva izhoda OUT1 in OUT2 na katerem mora biti ob stanju 1=12V ob stanju 0=0V.
Delovati pa mora tako:
1. Kratek pritisk postavi OUT1=1(12V) in ostane takšno stanje do ponovnega kratkega pritiska takrat gre OUT1=0

2. Kratek pritisk postavi OUT1=1(12V) in ostane takšno stanje. Nato ob Dolgem pritisku tipke postavi OUT2=1 za toliko časa kot držimo tipko pritisnjeno, ko jo spustimo se spremeni stanje OUT2=0, OUT1 ostane na 1. Ko pritisnemo tipko za kratek čas se spremeni stanje OUT=0


Zadeva je namenjena za Start avtomobila z pritiskom tipke. Ob kratkem pritisku kontroliramo kontakt(vklapljamo/izkljapljamo), ob dolgem pritisku pa simuliramo obrat ključa... Ne sme simulirati obrat ključa če ni kontakta in ne sme se zgoditi da po prvem dolgem pritisku ne omogoča ponovnega dolgega pritiska(da nebi pri prižganem avtomobilu ponovno zavrtelo štarter) in takrat omogoča samo kratek pritisk.
Posebej kratek dolg pritisk potrebujem zato ker dostikrat želi madti samo kontakt, in tudi zaradi pumpe da jo prej vklopi, da segreje ogrevalne svečke(traja različno dolgo).
Je kaj takega izvedljivo? Žal programatorja in znanja nimam(Znam programirati v Delphi-ju vendar mi to verjetno ne bo v pomoč). Najraje bi videl da bi se dalo dobiti končni izdelek ali sprogramiran mikrokontroler z shemo in "filmom"(board shemo - da sprintam in naredim ploščico).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_Dejan_
Novinec


Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:53
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2008 8:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poleg Gustav-a ni noben pripravljen pomagati oz. izdelati vezje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pato90
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Apr 2007 20:10
Prispevkov: 58

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 10:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No jaz imam nekaj podobnega narejeno samo da imam vžig na kodo stvar deluje tako:
najprej pritisneš tipko in ti vklopi kontakt še en pritisk na isto tipko izklopi, za vžig pa vpišeš kodo in pritisneš tisto tipko za kontakt in če je pravilna koda preverja še če je vklopljen kontakt in nato začne zaganjati avto le ta pa se izklopi ko neha goreti lučka za olje(pri števcu). kodo se da spreminjati pri spremembi pa je potrebno najprej vpisati staro kodo in nato novo. koda se shrani avtomatsko v eeprom tako da se ohrani tudi če izklopimo napajanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_Dejan_
Novinec


Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:53
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 10:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V skrajni sili bi bilo tudi to uporabno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pato90
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Apr 2007 20:10
Prispevkov: 58

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 10:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kateri avto pa misleš to montirat. Zanima me pa kako boš rešil zaklepanje volana.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_Dejan_
Novinec


Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:53
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odstranil bom ključavnico :D
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2071
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 6:50 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,

novi Scenic ima to tako rešeno, da ima za varnostno kodo dodan RFID čitalnik. Tipka pa funkcionira tako, kot pri PC-ju: en pritisk: štarter zaštarta avto, drugi pritisk: avto se ugasne.

Jaz tega ne bi delal z dolžino pritiska tipke.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
_Dejan_
Novinec


Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:53
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 7:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AJ vendar si tukaj potem malo omejen ker vsak avo rabi različno časa da vžge in ne more biti to nek "javni" projekt...
Poleg tega jaz osebno nočem da za vsako malenkost vžigam avtomobil, ampak včasih rabim samo kontakt/ignition...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pato90
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Apr 2007 20:10
Prispevkov: 58

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 7:05 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure dodajam pa še to če želiš samo kontakt: prestaviš v prvo prestavo, pritisneš pedalo za zavoro in pritisneš tipko, ko ga hočeš izklopiti pa vzameš kartco ven. Tako imajo narejeno vsi novejši Renault-i ki so na kartico.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2071
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 8:09 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pato90 je napisal/a:
ko ga hočeš izklopiti pa vzameš kartco ven. Tako imajo narejeno vsi novejši Renault-i ki so na kartico.


No, tudi za izklop moraš pritisniti tipko - kartica mora biti v svojem ležišču. Med delovanjem motorja lahko kartico vzameš ven in avto še vedno normalno deluje, ga pa ne moreš ugasniti brez kartice...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 19:06
Prispevkov: 234

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 12:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
pato90 je napisal/a:
ko ga hočeš izklopiti pa vzameš kartco ven. Tako imajo narejeno vsi novejši Renault-i ki so na kartico.


No, tudi za izklop moraš pritisniti tipko - kartica mora biti v svojem ležišču. Med delovanjem motorja lahko kartico vzameš ven in avto še vedno normalno deluje, ga pa ne moreš ugasniti brez kartice...

Lp
Jure


Tole s kartico je rahlo komplicirano Confused

Sam lahko vozilo odprem na tri načine. Daljinček, gumbek na voznikovi oz sovoznikovi kljuki vrat oz. na pretljažniku (- pogoj da je daljinček pri meni) oz ključem, ki je skrit v daljinčku. Stikalo za zagon motorja je sicer podobno kot klasična ključavnica za vžig, a ne potrebujem ključa. Moram le imeti daljinčka pri sebi, sicer zagon ni možen - gori rdeč ključek - ključavnice ni možno obrniti. Če bi vse skupaj zatajilo je možno motor zagnati tudi s ključem, ki je v daljinčku. Le ta se vtakne v sredino ključavnice za zagon.

Vozilo je nov Swift.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Začetnik


Pridružen/-a: Tor Mar 2008 21:58
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 12:41 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To sem imel na Yugecu pred leti. Ključ je ostal zaradi ključavnice. Ugašal sem tudi z ključem, vžigal na gumb (te funkcije ključavnica ni več zmogla).
Lahko si daš eno klecno stikalo na mesto ključa in z njim potem ugasneš in vzameš kontakt?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_Dejan_
Novinec


Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:53
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 9:13 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
To sem imel na Yugecu pred leti. Ključ je ostal zaradi ključavnice. Ugašal sem tudi z ključem, vžigal na gumb (te funkcije ključavnica ni več zmogla).
Lahko si daš eno klecno stikalo na mesto ključa in z njim potem ugasneš in vzameš kontakt?


NE!!! Če bi prebral temo bi videl kaj hočem...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group