Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

regulacija avtomobilskega 12V na 5V in vec kot 1A

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KiwiPowa
Mojster


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 11:01
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 10:09 am    Naslov sporočila: regulacija avtomobilskega 12V na 5V in vec kot 1A Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

zanima me kako bi lahko najbolj enostavno reguliral napetost na 5V s tem, da bi lahko dopustil tok, ki je vecji kot 1A. Imam namrec tezave z LM7805, ker se mi prevec segreva (ta 5V je uporabljen tudi kot osvetlitev LCD-ja). Sem poskusil tudi z aluminijastimi rezami, vendar se prevec segreje kar povzroci nepredvidljivo obnasanje AVR-ja. Po specifikaciji sicer LM7805 z dobrim hladilnim sistemom omogoca 1,2A vendar mi instalacija nekih ventilatorjev ne disi najbolj.

Gledal sem tudi nekaj v smislu takih http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/3282 - vendar se mi nekako zdi, da je to prevec overheada?

Za vse ideje se ze v naprej lepo zahvaljujem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:40
Prispevkov: 187
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 10:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34063A-D.PDF#page7


Obvezno na izhodu uporabi opcijski LC filter, priporočam celo uporabo dveh filtrov enega za drugim, pa čisto na izhodu kar konkreten kondenzator Wink

_________________
Kontakt izključno na
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Mojster


Pridružen/-a: Pon Sep 2006 12:53
Prispevkov: 30

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 1:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najenostavneje (a ne najceneje) bo, če uporabiš stikalni pretvornik za 5V, ki ima povsem isti pinout kot 78L05 in tudi ne potrebuje nič drugega zraven, zmore pa tja do 1,5A.
Čarobna beseda: RECOM R-785.0-1.0 (dobiti se da tudi sample...)

LP, grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srečko
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Jan 2005 18:38
Prispevkov: 80

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 6:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabi 78S05 ta je malo močnejši to je za 2A je pa isto ohišje kot navaden za 1A.

LP Srečko

_________________
Samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 6:23 pm    Naslov sporočila: regulacija avtomobilskega 12 V na 5 V Odgovori s citatom

Hm... kakšen LCD pa imaš da osvetlitev pokuri 1A?
ali imaš pri osvetlitvi dodan upor?
Zakaj osvetlitev, če že toliko pokuri ne priklopiš na 12 V, samo zamenjaj vrednost upora in bo osvetlitev delala na 12 V.
Če pa je že nujno da vse deluje na 5V, naredi posebaj napajalnik za AVR in posebaj za ostale zadeve.

Za kaj več pomoči pa moraš tudi ti povedati malo več podatkov, drugače pa je rešitev ki jo je predlagal Reber tudi zelo enostavna (MC34063 + tranzistor).
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KiwiPowa
Mojster


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 11:01
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 12:40 am    Naslov sporočila: Re: regulacija avtomobilskega 12 V na 5 V Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Hm... kakšen LCD pa imaš da osvetlitev pokuri 1A?
ali imaš pri osvetlitvi dodan upor?
Zakaj osvetlitev, če že toliko pokuri ne priklopiš na 12 V, samo zamenjaj vrednost upora in bo osvetlitev delala na 12 V.
Če pa je že nujno da vse deluje na 5V, naredi posebaj napajalnik za AVR in posebaj za ostale zadeve.

Za kaj več pomoči pa moraš tudi ti povedati malo več podatkov, drugače pa je rešitev ki jo je predlagal Reber tudi zelo enostavna (MC34063 + tranzistor).
Vlado


Zivjo,

najprej se bi rad zahvalil vsem za odgovore! Vsekakor mi disi ideja o zamenjavi ragulatorja z drugim, ki prenese vec kot 1A.

Imam graficni lcd, osvetlitev (LED) pa ima naslednje podatke:
ILED (min, typ, max) = 720 mA, 900 mA, 1350 mA
VLED (min, typ, max) = 4V, 4.2V, 4.4V

Ko sem vse skupaj malo preracunal..

upor, ki bi ga za 12V potreboval je R = 12-4.2 / 0.9 = 7.3 ohma. Tu bi izbral kar 10 ohmov.
P = 0.9 * (12 - 4.2) = 7.02 W!

Torej bi potreboval 10 ohmov upor z 7 W ? (v tem primeru bi vzel vsaj 8 W, da ne pride do kaksnih cudnih zadev.. se to sploh dobi?)

Ce predpostavim, da ima avto vec kot 12V, torej pribl. 14.2, naraste vse skupaj kar precej!

Je ta izracun sploh pravi ali sem se kje ustel in razmisljam v napacno smet. Ne bi pa rad unicil kake led osvetlitve..

Kako se sploh resuje take LED osvetlitve na takih lcdjih?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KiwiPowa
Mojster


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 11:01
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 12:56 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

res nihce ne ve? Sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peroman
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Apr 2004 14:05
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2008 12:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KiwiPowa je napisal/a:
res nihce ne ve? Sad

Saj si dobil odgovore. Zate pride v upoštev switcher. Mogoče bi lahko celo kakega kot vzorec naročil iz www.ti.com

Če že vstrajaš pri linarnemu, pa lahko uporabiš dobri stari L200 http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1318.pdf

_________________
http://www.pkuhar.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
KiwiPowa
Mojster


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 11:01
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2008 1:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

peroman je napisal/a:
KiwiPowa je napisal/a:
res nihce ne ve? Sad

Saj si dobil odgovore. Zate pride v upoštev switcher. Mogoče bi lahko celo kakega kot vzorec naročil iz www.ti.com

Če že vstrajaš pri linarnemu, pa lahko uporabiš dobri stari L200 http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1318.pdf


Zivjo!

Glede regulacije sem dobil odgovor, zanima me glede osvetlitve, ali je pravilen izracun in ali se sploh dobi 7W+ upore?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2008 6:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1: Vecje upore v poljubni dimenziji (upornost) se dobi nekoliko tezje, jih pa ni noben problem sestaviti iz manjsih.

2: Racunal si sam Wink Ce odmislim, da je tok videti ogromen za tak display, je izracun videti povsem pravilno.

3: Upostevaj, da moras imeti na uporu se nekaj malega rezerve za delovanje v manj kot optimalnih pogojih (ko bo tok se vecji, bo potrosena moc kvadratno vecja, ne samo proporcionalno vecja), torej 7W ni primeren upor za izracunano 7+W porabo v povprecnih pogojih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2071
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 11:49 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KiwiPowa je napisal/a:
res nihce ne ve? Sad


Kot so ti povedali je za tvoj primer najbolj primeren stikalni pretvornik. Če pa že moraš uporabiti upor: namesto upora bi jaz na tvojem mestu uporabil močnostni MOSFET, ki bi ga brez problemov pritrdil na hladilno rebro.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bojan
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Mar 2004 22:24
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 7:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsi so ti svetovali, da uporabi stikalni usmernik. Tako, kot razmišljaš ti bo šlo vse v toploto, seveda razen, če se nisi milslil ogrevati pozimi? Laughing
V trgovini boš našel čip, ki dobiš na izhodu 5V brez kakega delilnika (fiksna napetost) in to celo 5A. Potrebno je dodati kakšen kondenzator in "špulo".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Začetnik


Pridružen/-a: Tor Mar 2008 21:58
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 26, 2008 7:42 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V trgovini sem kupil 12V na USB pretvornik, ki je v obliki vtikača za cigaretno vtičnico.Namenjen je polnjenju in napajanju raznih porabnikov, ki se drugače lahko polnijo/napajajo preko USBja
Notri je stikalni pretvornik, izhod je 5V in po moje čez 1A. Je pa tako poceni, da se niti lotkolbe ne splača prižigat- 5 ali 6 euro.

lp
Robi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group