Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VF RX & TX 433.92 MHz AVR
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 6:59 pm    Naslov sporočila: VF RX & TX 433.92 MHz AVR Odgovori s citatom

Hoj.
Pri SE sem kupil oddajnike (http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=117) in sprejemnike za 433MHz območje.
Imam pa sledeči problem. Oddajnik sem priključil direkt na pine na mega32 (baud=2400), sprejemnik pa preko max232 na PC. Pošiljam stavek "Hello" v intervalih, dobim pa znake chr(128)...
Enak sprejem imam tudi ce sta oba (RX in TX) vezana na mega32... Oba modula sta 5cm narazen in antena ne vpliva pri tej razdalji. Je pa zaznati, da se nekaj oddaja, saj v casu, ko ni oddaje Rx javlja neke randomizirane znake, ker je značilno za te module.
Mega32 ima interni oscilator na 8MHz, kar pomeni 0.16% napako pri prenosu, zaradi česar bi moral prejeti vsaj en znak drugačen od char(128).
Kaj je narobe s sprejemom?

Evo kode:
Koda:
$regfile = "M32def.dat"
$crystal = 8000000
$baud = 2400

   Open "comd.5:2400,8,n,1" For Output As #2                'Baud #2 , 2400
   Enable Serial
   Enable Interrupts
   Do
      Print #2 , "Hello"
      Print "Hello"
      Wait 1
   Loop
   Close #2
End


in:

Koda:
$regfile = "ATtiny2313.dat"
$baud = 2400
$crystal = 8000000
   Dim A As Byte
   Enable Serial
   Enable Interrupts
   For A = 1 To 30
      Print "Hello"
      Waitms 255
   Next A
End


Skratka nobena varianta ne dela - vedno isti sprejem, tudi ko zamenjam module...

Hvala v naprej.

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 10:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1: Interni oscilator je za zanesljivo asinhrono komunikacijo neuporaben.

2: Sprejemnik potrebuje nekaj casa, da se prilagodi nivoju sprejetega signala; pri manjsi hitrosti bo start bit daljsi, zato je bolj verjetno da bo delovalo, ce znizas hitrost prenosa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2078
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 9:46 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rok,

ali si poskusil z direktno povezavo uC-jev?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 807
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 9:40 pm    Naslov sporočila: Tudi jaz sem se že kregal s temi moduli Odgovori s citatom

Tudi jaz sem se že kregal s temi moduli. In sem prišel do zaključka, da
niso sposobni predati po vf-u zaporedja bajtov, ki bi potem preneslo preverjanje na napake, recimo crc8.

Je uporaben toliko, recimo za odpiranje garažnih vrat, kjer s pritiskom na tipko oddajnika kar naprej oddaja enak bajt, ki ga bo sprejemnik prej ali slej začel sprejemati, in ko jih bo sprejel v zaporedju recimo 10, bo reagiral na ukaz, garažna vrata se bodo začela odpirati, kar bo vizuelno regiustrirano in spustil boš tipko.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jernej_
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2008 22:46
Prispevkov: 57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 4:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rok! Ne vem za katera vezja gre, a tista, ki sem jih že pred časom dobil pri SE (glej prispevke v številkah 91 - 93) so delovala v mejah pričakovanj (do nekako 50 m). Sem in tja je res prišlo do napačnega sprejema, a kontrola je pač tak string izločila (res pa so si sledili zelo podobni podatki, podobno kot omenja Vilko). Ne verjamem, da bi novejši RF-čipi delovali slabše, prej nasprotno. V predzadnji številki je celo opisano vezje (in ga je moč kupiti), ki je po specifikacijah nekajkrat "boljše" od tistega kar smo lahko dobili še pred letom dni. lp! J
_________________
Elektronika v domači delavnici
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 12, 2008 3:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni kolegi!

Hvala vam za odgovore!
Se dolgo nisem oglasil, ker zidam hišo (sezidal sem steno s prizmami, pozidal pregrado in nadzoroval pobe, ki so kitali stene...) in tudi po službi ni nikoli časa...
Do sedaj sem uspesno uporabljal notranji oscilator in je komunikacija vedno delovala. Kar se tiče teh rustikalnih oddajnikov, vedno uporabljam 2400bps, ker ze teoretično nebi smelo predstavljati oviro. Direktna povezava procesorjev seveda deluje OK. Da, Vilko, tudi jaz bom odpiral garažna vrata, vendar vso elektroniko delam na "bulletproof" t.j. večplastno kodiranje z rolling kodo (Vsak osnovnošolec bi sicer lahko prišel z oddajnikom in poslal vseh 256 ASCII znakov in mi vdrl v hišo). So pa vsekakor novi čipi boljši za karkoli, vendar sem si stare kupil v prejšnji akciji SE (in tudi sem bolj ponosen, ko mi kaj uspe narediti, če se naprava med razvojem upira na vse pretege)... Smile

No, da povem, kje je bil problem. Na kupu imam star AT usmernik, WLAN router, zvočnike, vse PCje... in se je problem razrešil, ko sem sprejemnik in oddajnik iz enega protoboarda oddaljil na dva komada. Sedaj mi relativno dobro deluje, edini problem sta še anteni/žici, ki včasih povzročita čudno komunikacijo, rešim pa s tem, da se jih dotaknem... Bom videl, kako bo delalo, ko bo oddajnik v obesku... Twisted Evil

lp
Rok Rodič

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 807
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 26, 2008 9:47 pm    Naslov sporočila: O ja Odgovori s citatom

O, ja, če boš delal z rolling kodo, potem boš pošiljal telegrame bajtov, in potem priporočam kake malo dražje VF čipe, ki se tudi dobijo, a delajo na frekvenčni in ne amplitudni modulaciji.
_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 27, 2008 2:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Vilko za predlog, vendar sem nakupil kar nekaj "tastarih" modulov. Sem pa kodo napisal in deluje kar solidno... Slab prenos podatkov resujem s tem, da gledam, da je nekaj zaporednih prenosov identičnih in to je to...
_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 807
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 27, 2008 6:52 pm    Naslov sporočila: Rok Odgovori s citatom

Rok, se priporočam za kodo oddajnika in sprejemnika. Imam tudi nekaj starih modulov, ki sem jih pustil se mediti, tisto cez 7 let, itd
_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 4:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko, sem ti poslal na ZS. Se pa trenutno ze ukvarjam z necim drugim, tako da se bos moral sam znajti iz kode...
lp RR

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smotanc
Novinec


Pridružen/-a: Sob Feb 2008 20:21
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 12:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stvar ti bo bolje delovala med dvema mikrokontrolerjema z manchester kodiranjem, seveda je stvar omejena na nizko hitrost prenosa (500bps).

Lp Žiga
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Novinec


Pridružen/-a: Ned Sep 2007 5:42
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 4:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

igram se z rfm12b moduli v codevisionu. pa mi ne gre najbolje. narejen imam softverski SPI, komande za inicializacijo pa pošiljam take, kakršne so v bascom kodi, katero sem dobil po mailu od S-E.

na vse komande dobim odgovor od modula 0, le na komando status read dobim 0x321 ali 0x3a1, enkrat eno, drugič drugo.

obstaja kakšna delujoča koda v Cju, po možnosti za codevision in softverski SPI?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Novinec


Pridružen/-a: Ned Sep 2007 5:42
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ok, nekako sem usposobil zadevo. če kdo rabi kodo, ZS.

zdaj pa mi ne rata modula dat v powerdown modus, po datashetu naj bi porabil 0.3uA, moj pa konstantno v mirovanju žre 8mA...

mlao pomoči s komando prosim.
na plati imam dva pullupa, enega na DATA in enga na RESET liniji modula, procesor attiny2313 ki gre v sleep mode, 4 tipke in LED, ki ne gori.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2078
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 10:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dragoon je napisal/a:
procesor attiny2313 ki gre v sleep mode, 4 tipke in LED, ki ne gori.


Če gre Tiny2313 v spanje in ne v powerdown, potem bo še vedno trošil veliko toka. Pomeri tok tiny-ja, da vidiš, ali ga daš v učinkovit režim spanja.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dragoon
Novinec


Pridružen/-a: Ned Sep 2007 5:42
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 8:28 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gre v powerdown, moja napaka. tiny kuri 0.3 uA. isti program v procesorju na protoboardu.

s komando 0x8201 ugasnem vse, kajne? je še kaj drugega za ugasnit?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group