Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kicad

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
b0j3
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 12:44
Prispevkov: 54
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2007 7:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vavpomat je napisal/a:
Target 3001 uporabljam že 3 leta. Prej sem delal s PCAD. Hja, vsaka stvar ma svoje dobre in slabe strani. Knjižnice so ena izmed slabosti TARGET3001.



Tudi kicad ima bolj šibko osnovno knjižnico, pa je open source, pa še dela na vseh boljših sistemih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vavpomat
Novinec


Pridružen/-a: Čet Jun 2005 14:14
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2007 3:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

b0j3 je napisal/a:
vavpomat je napisal/a:
Target 3001 uporabljam že 3 leta. Prej sem delal s PCAD. Hja, vsaka stvar ma svoje dobre in slabe strani. Knjižnice so ena izmed slabosti TARGET3001.



Tudi kicad ima bolj šibko osnovno knjižnico, pa je open source, pa še dela na vseh boljših sistemih.


No tole bi pa znalo biti zanimivo. 16 layerjev, 3D, ERC....samo da ni kakšne omejitve števila komponent ali padov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
b0j3
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 12:44
Prispevkov: 54
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2007 8:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vavpomat je napisal/a:
b0j3 je napisal/a:
vavpomat je napisal/a:
Target 3001 uporabljam že 3 leta. Prej sem delal s PCAD. Hja, vsaka stvar ma svoje dobre in slabe strani. Knjižnice so ena izmed slabosti TARGET3001.



Tudi kicad ima bolj šibko osnovno knjižnico, pa je open source, pa še dela na vseh boljših sistemih.


No tole bi pa znalo biti zanimivo. 16 layerjev, 3D, ERC....samo da ni kakšne omejitve števila komponent ali padov.


Ni.
Kot rečeno - open source.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 14, 2007 2:48 pm    Naslov sporočila: Zanimivo, kicad! Odgovori s citatom

Rad bi od izkušenega izvedel malo več o tem:

Citiram:
Tudi kicad ima bolj šibko osnovno knjižnico, pa je open source, pa še dela na vseh boljših sistemih.


Kaj se to pravi? Da slabo podpira knjižnice, samo to, da so v osnovi 'prazne'.
Potem me zanima, ali pozna optimizacijo, da ko rišeš pcb lahko zamenjaš
pine v elementu (recimo transformatorju) če ti to pri konstrukciji odgovarja, ali lahko zamenjaš vrata v čipu, če so enakovredna in ti to pri konstrukciji pcb-a odgovarja? vse to so malenkosti, ki pa zelo prav pridejo.
Potem me zanima, ali programa za risanje pcb-a in sheme med seboj sodelujeta tudi potem, ko smo že pri načrtovanju pcb-a? ali lahko v enem programu recimo zamenjam element, in to spremembo potem 'uvozimo' v delujoči program za načrtovanje pcb-a.

Ja, in še to, v katerem sistemu uporabljaš kicad in v kakšni obliki ga dobiš, se pravi, ali ga je potrebno, potem ko ga pretočiš k sebi, še prevajati s kakim prevajalnikom (compile) in povezati s povezovalnikom (linkedit)?

Skratka kup vprašanj, a je že tako, da en bedak zna več vprašati, kot sedem modrih odgovoriti.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
b0j3
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 12:44
Prispevkov: 54
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 14, 2007 4:29 pm    Naslov sporočila: Re: Zanimivo, kicad! Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Rad bi od izkušenega izvedel malo več o tem:

Citiram:
Tudi kicad ima bolj šibko osnovno knjižnico, pa je open source, pa še dela na vseh boljših sistemih.


Kaj se to pravi? Da slabo podpira knjižnice, samo to, da so v osnovi 'prazne'.
Potem me zanima, ali pozna optimizacijo, da ko rišeš pcb lahko zamenjaš
pine v elementu (recimo transformatorju) če ti to pri konstrukciji odgovarja, ali lahko zamenjaš vrata v čipu, če so enakovredna in ti to pri konstrukciji pcb-a odgovarja? vse to so malenkosti, ki pa zelo prav pridejo.
Potem me zanima, ali programa za risanje pcb-a in sheme med seboj sodelujeta tudi potem, ko smo že pri načrtovanju pcb-a? ali lahko v enem programu recimo zamenjam element, in to spremembo potem 'uvozimo' v delujoči program za načrtovanje pcb-a.

Ja, in še to, v katerem sistemu uporabljaš kicad in v kakšni obliki ga dobiš, se pravi, ali ga je potrebno, potem ko ga pretočiš k sebi, še prevajati s kakim prevajalnikom (compile) in povezati s povezovalnikom (linkedit)?

Skratka kup vprašanj, a je že tako, da en bedak zna več vprašati, kot sedem modrih odgovoriti.


Bom poskusil odgovoriti kolikor pač vem:

1. Knjižnice so na začetku malce prazne in je treba elemente pač pripraviti sam. Uporabniki sicer delajo kar nekaj knjižnic, ki jih tudi objavijo, vendar se je pri meni izkazalo, da je še vedno potreben kakšen poseg.

2. Kar se autorouting-a tiče (če prav razumem vprašanje), pravijo da ni prav dober, vendar meni dobro služi. Na koncu vedno pač ročno posežem in včasih predhodno ročno povežem kakšen element. Ročni poseg je predvsem potreben, če želiš zmanjšati vie. Če se ne motim, se sprememba v PCB pozna v netlisti.
Obliko elementov preprosto spreminjaš v samem programu.

3. Glede sodelovanja programov (za pcb in shemo) pa ne vem odgovora, ker tega nikoli nisem potreboval oz. sem se zadeve lotil drugače (šel v shemo in popravil).

4. Sam uporabljam kicad na Mac OS X. Za to platformo, sem moral program prevesti sam.
Obstaja pa že delujoča različica za Linux (preverjeno) in Windows-e (takisto preverjeno).

Aja, pa še to. Program je v (tudi) v slovenščini. Ne popolnoma in tudi prevod morda na kakšnih mestih šepa, vendar ga uporablja uporabnik, ki ne obvlada angleščine in nima problemov z njim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FireMan
Novinec


Pridružen/-a: Tor Avg 2007 15:28
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 21, 2007 9:38 pm    Naslov sporočila: Re: Zanimivo, kicad! Odgovori s citatom

b0j3 je napisal/a:

1. Knjižnice so na začetku malce prazne in je treba elemente pač pripraviti sam. Uporabniki sicer delajo kar nekaj knjižnic, ki jih tudi objavijo, vendar se je pri meni izkazalo, da je še vedno potreben kakšen poseg.


Bi se priporočal za za pot do knjižnic.

Hvala že v naprej.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
b0j3
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 12:44
Prispevkov: 54
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 21, 2007 9:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK. Tega pa ne razumem.
Katera pot?
Katere knjižnice?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Apr 2004 17:18
Prispevkov: 53

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 22, 2007 6:28 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

b0j3 je napisal/a:
vavpomat je napisal/a:
Target 3001 uporabljam že 3 leta. Prej sem delal s PCAD. Hja, vsaka stvar ma svoje dobre in slabe strani. Knjižnice so ena izmed slabosti TARGET3001.



Tudi kicad ima bolj šibko osnovno knjižnico, pa je open source, pa še dela na vseh boljših sistemih.

Je kdo že poskusil s tem?Ker nič ne oglasi kaj novega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 22, 2007 9:34 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dodatne knjiznice za Kicad ? Tukaj - programa sam ne uporabljam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Programska oprema Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group