Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

digitalni meilnik nivoja olje v cisterni

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Industrijska avtomatizacija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TADO
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jan 2008 13:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2008 1:23 pm    Naslov sporočila: digitalni meilnik nivoja olje v cisterni Odgovori s citatom

lp,zanima me če se je kdo ukvarjal s tekimi merilniki oz kako bi se izdelal?

imam cisterno,drži 3000l,je pravokotne oblike,v načrtu pa imam digitalni merilnik,sedaj imam analognega.(na nitko in plovec)

Mislim da bi se dalo preko senzorja na tlak na dnu posode,enako kot pri nivoju vode...Cisterna je visoska 120,6m dolga in meter globoka(informativne mere).

Če bi kdo mogoče znal nardit to,se lahko zmenimo...

hvala,lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2008 8:08 am    Naslov sporočila: Ja Odgovori s citatom

Jaz sem se nekaj časa ukvarjal z ultrazvočnim merilnikom razdalje, pa mi ni uspelo.
Moja cisterna je sicer ovalna, se pravi v obliki ležečega valja, a znam izračunati volumen iz višine nivoja.
Če že imaš plovec in nitko, potem je pretvorba iz analognega v digitalno enostavna, potrebuješ analogno digitalni pretvornik ki je v čipu. Druga varianta je da na valj z nitko daš kodirni disk. Variant je veliko.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandi
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Nov 2006 20:36
Prispevkov: 55

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2008 8:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbol enostavno: na os potenciometra pritrdiš palčko in plovček in meriš napetost na potenciometru (nekaj podobnega kot v avtomobilih).
_________________
vsak začetek je težak-hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2008 9:08 pm    Naslov sporočila: To Odgovori s citatom

Nekaj takega že ima, to je analogno, fant bi rad digitalno. No seveda lahko napetost na uporu pretvori v digitalno z ad pretvorjnikom.
_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TADO
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jan 2008 13:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja sem se pogovarjal z enim inšpektorjem in mi je rekel da je za digitalni treba met cerfitikat,ker je olje agresivna takočina in vnetljiva,ter nad 600l volumna treba met cerfitikat,kar pa je drago.
Digitalni so ki merijo na osnovi toka in tlaka,eni so taki da se zaškrnejo od spodaj na cisterno,eni pa zgoraj in se senzor tlaka spusti not,ampak kot pravim,cerfitikat...

tako da je reššitev analogno na plovec ter digitalni prikaz,
ampak ne vem kaka bi bla točnost..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2008 1:50 am    Naslov sporočila: To Odgovori s citatom

Vedno so meritve analogne, le prikaz je lahko digitalni.
Analogno se vrti boben, ki navija vrvico, na njem je lahko kodirni disk ki pretvori informacijo v digitalno, na njem je lahko potenciometer, ki na napetostnem delilcu da analogno napetost, ki se pretvori v digitalno.

Kar se tiče točnosti, se pri cisterni ne zahteva kakšna velika točnost, to je kot pri tanku bencina avtomobila, je samo informacija recimo 'kmalu bo treba spet tankat!'

Kar se predpisov tiče, pa bo kmalu treba imeti certifikat, če hočeš malo bolj globoko vdihniti zrak. Seveda, če delaš zadeve za trg in prodajo, je stvar drugačna, le moraš zadostiti nekim zahtevam.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TADO
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jan 2008 13:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2008 2:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja so analogne,ampak če imaš v cisterni senzor ki meri tlak in potem preko toka dobiš infirmacijo,imaš tok v cisterni(tekočini),če pa maš na plovec pa maš tok zunaj cisterne,se pravi ne v tekočini,samo pri prikazu...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2008 2:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brez zamere ampak ti nimas razciscenih cisto osnovnih stvri. Nekaj je analogno, ce deluje z zveznimi vrednostmi. Nekaj drugega je digitalno, ce deluje z diskretnimi vrednostmi. Pri tem je povsem nepomembno ali je to "nekaj" znotraj ali zunaj cisterne.

Tlacni senzor (kar zelis ti) je ze po nacinu delovanja analogna komponenta, saj senzor daje od sebe zvezne vrednosti, katere je potrebno z A/D pretvornikom digitalizirati.

Plovec, ki premika (obraca) enkoderski disk (kar je predlagal Vilko), je v osnovi digitalna komponenta, saj disk daje od sebe diskretne vrednosti; disk torej vrsi A/D pretvorbo.

Elektroniko za eno in drugo lahko postavis zunaj ali znotraj cisterne, le da ne razumem zakaj bi kdorkoli zelel tlaciti elektroniko nekam v umazano, temno, tezko dostopno in k eksplozijam nagnjeno okolje Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TADO
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jan 2008 13:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2008 12:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne elektroniko,jaz sem mislil da sta dve varianti,ena je da se meri tlak na dnu cisterne,kjer je potrebno senzor potopit
verjetno ne,mislim pa da je varneje,če se meri na plovec.

Ali pri senzorju ne teče tok?če bi bil na dnu posode.

Ko sem se pogovarjal z elektronikom enim,je rekel da sta dve varianti,ena je
od zunaj na dnu posode,tako da meri tlak na dnu posode,druga varianta pa
prikaz zmontiran kje na zidu in v cisterno tlačni senzor,ki pa je potem še bolj nevarno,ker je v celotni v olju.

je pa mi rekel da bi še bla tretja varianta in sicer na dovodno cev k gorilcu,ampak takrat se lahko pojavi offset ker cev ni na čist na dnu posode,zaradi omazanije,pa tudi pri gorilcu ni na dovolj nizkem nivoju...

zato mislim da je z plovcem varneje.

za kake napake se opravičujem ker nisem v tem doma:)

http://www.eltra.si/index.php?id=8&lang=sl&record=51
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2008 10:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

da se meri tlak na dnu cisterne,kjer je potrebno senzor potopit

Četrta varianta: plastična cevka na dno cisterne, senzor pa na primernem mestu zunaj.
Tako kot imajo to recimo pralni stroji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TADO
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jan 2008 13:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2008 5:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

da je to 4 varianta,ampak elektronika je še vedno v stiku z hlapi,se pravi senzor,pleovec ki plava po na vrhu,pa je samo pri prikazu namesto kazalca nekaj elektronike,ki pa je ločena od olja...

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 5:36
Prispevkov: 90
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2008 8:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si se že kdaj igral s hlapi kurilca?
Mislim, da se boš dodobra namatral med poskusi vžiga pri sobni temperaturi.

Ideja o presostatu ti ni všeč... Kaj pa če cevko zaviješ in jo en del napolniš z vodo?

Pa tudi... Plovek in vrvica, valj... Nadgradnja obstoječega: kako boš zatesnil prehod vrvice iz cisterne do npr. potenciometra?

Moje mnenje: če delaš zase, preveč kompliciraš.
Če pa za prodajo, bo pa treba poseči po kakem certificiranem senzorju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gavran
Mojster


Pridružen/-a: Pon Mar 2004 11:42
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2008 8:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolj točno, varno, ne pa najbolj poceni: celo cisterno daš na senzor/tehtnico, odšteješ taro (prazno cisterno) in imaš vsak trenutek točen podatek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TADO
Začetnik


Pridružen/-a: Sre Jan 2008 13:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2008 2:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja tehtnico ki stane kolko?:)za 5 ton mora bit:)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 11:56 am    Naslov sporočila: Oljni težko hlapi Odgovori s citatom

Kurilno olje težko hlapi in se težko vname. Se pravi da potrebije pomoč pri vparjevanju (ogrevanje, pritiski in brizg skozi šobo) in olje potrebuje visoko temperaturo za vžig, z običajno vžigalico ga ne boš vžgal.

Zato ni riskantno za eksplozijo ali požar,
nekaj drugega pa je seveda jedkost, ki najeda vsako stvar, ki jo trajno položiš v olje.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Industrijska avtomatizacija Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group