Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

I2C Kako daleč?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 02, 2006 9:06 am    Naslov sporočila: I2C Kako daleč? Odgovori s citatom

Kako daleč lahko vlečem I2C bus?
Sem nekaj časa iskal po webu, toda nisem našel.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Domenius
Profesionalec


Pridružen/-a: Čet Feb 2005 15:58
Prispevkov: 75
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 02, 2006 11:14 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da I2C ni omejen z dolžino povezav ampak s kapacitivnostjo vodila (400pF). No, neskončne povezave tudi ne morejo biti Wink .
Pa še en link [/url]http://www.semiconductors.philips.com/acrobat_download/literature/9398/39340011.pdf[url]

_________________
It's electric!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borisz
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Nov 2004 3:24
Prispevkov: 82

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 02, 2006 7:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem seznajnjen I2C ni namenjen za kakšne dolge povezave. Naredili so ga za povezavo med posameznimi komponentemi v napravi.

lp

Boris

_________________
It is never too late for a happy childhood.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MarE
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Nov 2004 23:38
Prispevkov: 177

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 6:18 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem dvignil nivoje na 12V in zadevo "fural" na 500m. Za pretvorbo nivojev sem uporabil kar philipsove GTL2000.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 9:10 pm    Naslov sporočila: Bi hotel malo več namigniti, kako si to naredil? Odgovori s citatom

MarE, bi hotel malo več povedati, prosim, kako si to naredil?
Sem šel po Datasheet za GTL2000, pa ta IC ima 48 ! pinov.
Če bi hotel imeti na enem mestu v hiši centralno napravo z mikroprocesorjem, naokoli po hiši pa različne I2C naprave, pred vsem razširitve Portpinov, preko katerih bi upravljal z napravami in odtipaval stanja, kako spraviti I2C-bus na 12V in potem spet na 5V in to dovolj hitro in v obe smeri?

Malo sem meril kapacitivnosti kablov, a imajo vsi po cca 50pF na meter, in tako zelo hitro pridem na dovoljenih 400pF, veliko prej, predno razvlečem vse kable po hiši.

Hvala za namig in pojasnila!

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 9:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko, ni kljucno, da priredis nivoje iz 0-5V na 0-12V, ampak da je motenj kar najmanj in da je pehod skozi translator kar najkrajsi. Za ta namen obstajajo tudi drugi protokoli, en bolj uporabnih pa je RS422. Ker je linija diferencialna, je bolj odporna na motnje kot RS232 ali pol tega (0-12V) in se dolzina povezave med dvema napravama z lahkoto meri v nekaj sto metrih. Napajanje je 5V, kar poenostavi delovanje (ni potrebe po visji napetosti, ki bi jo zagotavljal recimo charge pump).

Dobrsen del komercialnih izdelkov je narejenih za 1+ mbps (kar je dovolj za 0.4 mbps prenos, kar je pocasnejsa varianta I2C). Tipicen primer je MAX491, ostale primerke istega prioizvajalca pa lahko najdes v tej tabeli. Tudi drugi proizvajalci izdelujejo RS422/RS485 transceiverje, a ta jih ponuja najvec razlicnih (po mojih izkusnjah).

Ce imas samo dve napravi, je stvar trivialna - tak transceiver sluzi namesto bolj znanega MAX232 (in ne potrebuje zunanjih komponent za delovanje), kar na eni strani vrzes noter, pade na drugi strani ven in to je to - premoscenih par sto metrov razdalje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 04, 2006 7:51 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ali pa LON mreza. Ta ima dolg "domet" in se motnje kar dobro prebavlja pa tudi hitrost je velika
_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smartgsm
Mojster


Pridružen/-a: Čet Apr 2004 18:28
Prispevkov: 37

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 13, 2006 7:24 am    Naslov sporočila: I2C in velike razdalje Odgovori s citatom

Pred leti sem protokol i2c uporabil pri senzorjih za temperaturo LM75. Razdalje je bila 100 m na vsako stran. Se pravi na vsakem koncu sem imel senzor. Vmes pa na polovici CPU.

Zadevo sem rešil zelo enostavno. Naprej sem dal pull-up upore z nizjo vrednostjo. Uporabil se okopljen kabel. In kar je bistveno. Samo hitrost prenosa sem zelo zmanjšal. Mislim da je bil clock tam okol 100 Hz. Zadeva deluje brez problem še sedaj.


lp
Greg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 13, 2006 10:02 am    Naslov sporočila: Hvala Odgovori s citatom

Hvala, smartgsm!
Zanimivo, dvoje: izvedel sem za /zame) nov senzor temperature, izvedel za domet, ki se da povečati z zmanjšanjem frekvence prenosa.
Sedaj moram le še ugotoviti, kako zmanjšanje frekvence doseči v Bascom-u. A to ne bo pretežko.
Pozdrav

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silica
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 22:43
Prispevkov: 91
Kraj: Ljubljana, Dunajska 159

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 18, 2006 7:33 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko pa uporabis tudi I2C repetitor, vec na
http://www.standardics.philips.com/products/i2chubs/

Zelo dobro pa imas predstavljene vse mozne I2C clane na
http://www.semiconductors.philips.com/products/interface_control/i2c/index.html

Vzorce pa pri meni.

LP Tomaz

_________________
za www.silica.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 18, 2006 8:46 am    Naslov sporočila: Hvala Odgovori s citatom

Hvala! Zelo dobri linki! url-i so že na mojem disku!
Pozdrav
vs

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group