Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

pomoč pri komunikaciji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 19, 2006 8:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, ali lahko uporabim npr. samo Tx priključek od mobitela in ga povežem na Rx krmilnika, ter skupno maso v primeru da bi koristil samo Tx mobitela, ali moram povezati Rx mobitela, čeprav ga ne koristim...?
Zanima me tudi, ali max 232 prepozna logično "1" pri 3,3V ali bi moral uporabiti max3232, da bi stvar delovala?

Hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 19, 2006 9:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, seveda lahko povezes samo eno zilo, ce druge ne rabis. Na drugo vprasanje ti bo odgovoril kdo drug (jaz sem ga vedno uporabljal pri 5V).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 19, 2006 10:36 pm    Naslov sporočila: Pazi Odgovori s citatom

Pazi, MAX232 in RS232 standard uporabljata nivoje +9v -9v in jih nikakor ne moreš povezati z mobitelom.
Tisti mobiteli, ki imajo 'data kabel' za povezati z PC-jem, imajo v kablu vgrajen čip, ki pretvarja potencialie, nekaj podobnega čipu MAX232

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2006 4:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A ni razlika med max232 in max3232 samo v tem, da ima max 232 na strani nivojev TTL logično "1" pri 5V,max 3232 pa pri 3V?
Vsaj tako sem razumel iz te strani, kjer je načrt za kabel med računalnikom in mobitelom:

http://pinouts.ru/data/siemens_cable_pinout.shtml

Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2006 4:34 pm    Naslov sporočila: Z MAX3232 nisem nikoli delal Odgovori s citatom

Z MAX 3232 nisem nikoli delal. NI bilo potrebno.
Kadar sem vezal mikroprocesor na PC, sem uporabil MAX232
Kadar sem vezal mikroprocesor na GSM C35i sem vezal direktno, le da sem omejil napetost iz signala TX ki gre iz mikroprocesojra na RX GSM-a z Zener diodo 2V7. Dela.
Pozdrav

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 11:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja max3232 deluje od 3-5V, docim max232 pa le 5V.
Ta tvojo aplikacijo je povsem OK to, kar ti je Vilko predlagal!

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 24, 2006 2:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj sem stvar zvezal tako, kot je Vilko naredil v svojem članku v marčevski reviji SE.Problem se pojavi, ko sklenem maso telefona na maso krmilnika,saj izgubim signal na telefonu in sem nedosegljiv.Sprva sem poskusil samo Tx telefona na Rx krmilnika in skupno maso, saj potrebujem le to.Predvideval sem , da mora biti povezan Rx telefona na Tx krmilnika, seveda z Zener diodo kot je v reviji in ko sem sklenil masi spet ni bilo signala.
Torej, zanima me zakaj ni signala in kako bi rešil stvar?
Ko priključim telefon preko max232 na računalnik, komunikacija ne deluje.Verjetno bom res moral poiskusiti z maksom3232, ker je mogoče v tem razlog, da ne deluje, saj ima siemens c45 logično "1" pri 3,3V.
Drugače komunikacija med Atmelom in računalnikom deluje normalno z max232.
Atmela 89s8252 imam v razvojni plošči minipin,ki jo napajam preko transformatorja 12V, 5voltni napetostni stabilizator pa je že v razvojni plošči.
Ali bi lahko bil razlog, da izgine signal na telefonu v napajanju?
Mobitel sem napajal kar preko baterije(originalne) od telefona?

Upam ,da mi lahko pomagate, ker bi mi pomoč prišla zelo prav, saj moram narediti to nalogo čim prej pa že ne vem več kaj je narobe...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 24, 2006 5:34 pm    Naslov sporočila: To mi ni jasno, ali sem prav razumel Odgovori s citatom

To mi ni jasno, ali sem prav razumel: Ko povežeš maso testne plošče z maso mobitela - mobitel je samostojno napajan, lokalno, torej potencial 'v zraku', mobitel neha delati in postane nedosegljiv? To ni logično...
Čisto iz radovednosti, kakšen mobitel uporabljaš? Jaz sem naredil že nekaj takih gsm javljalnikov, in še pri nobenem nisem imel problemov s komunikacijo.
Če si kje v bližini LJubljane, sem pripravljen pomagati.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 24, 2006 8:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, točno tako.Uporabljam telefon siemens C45, ki se napaja preko lastne baterije. Razvojno ploščo pa napajam preko transformatorja, torej imata vsak svoje napajanje. TX telefona imam povezanega z RX-om Atmela, maso telefona na pinu 1 pa imam povezano z maso razvojne plošče. Pinout siemensa C45 je enak telefonu, ki ste ga uporabili vi v članku.
Predvidevam, da je vzrok nedelujoče komunikacije v hardwaru, saj je Baudrate na krmilniku nastavljen pravilno na 19200 b/s.

Ali bi poskusil napajati razvojno ploščo preko baterije, ker se mi zdi da je vzrok nekje tu? Poskusil bom tudi Atmela zvezati eksterno na telefon, izven razvojne plošče, ker lahko da je tu nekje vzrok...
To se mi je že dogajalo pri še enem enakem telefonu, pa sem mislil da je mogoče telefon pokvarjen.Tega siemensa pa sem povezal z original siemensovim kablom na PC in povezava deluje, tako da je s telefonom vse OK.

Hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slemi
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2006 3:46
Prispevkov: 69
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 25, 2006 12:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na siemensu moraš kratko sklenit en kontakt (ne vprašaj me katerega) da potem dela serijska komunikacija. Malo poglej po internetu pa boš našel.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 25, 2006 7:20 am    Naslov sporočila: Hm Odgovori s citatom

Žičkar, če mobitel dela s PC-jem, potem je mobitel v redu in nekaj ni v retu z atmelom. Kateri atmel uporabljaš, kateri kristal uporabljaš, nekaj primitivnega mora biti narobe. Ali imaš svoje vezje, oziroma ali uporabljaš testno ploščo Bascom. Na Bascom testni plošči je prostor za max232 in preko njega se lahko povežeš na PC, ali to dela?

Ne, nobenih drugih kontaktov na Siemensu nisem vezal kratko. To je potrebno takrat, kadar mikroprocesor daje ali sprejema zvočne signale (DTMF) in preko njih informacije.

Je pa lotanje na Siemensov konektor filigransko delo, in je lahko tam kaj v stiku. Meni se je že zgodilo, da sem pregrel en konektor in se je plastika stopila in sem ga moral vreči stran.

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 25, 2006 8:52 am    Naslov sporočila: pomoč pri komunikaciji Odgovori s citatom

Žičkar,
predlagam da pod dobro lupo pregledaš konektor ki je priklopljen na GSM (pa tudi inštrument bi prišel prav). Obstaja velika možnost da ja kaj narobe na konektorju. Kot je že Vilko povedal ni potrebno narediti stika med nobenimi kontakti da bi komunikacija potekala med GSM-om in periferijo. Poskusi zamenjati konektor,
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žičkar
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 23:06
Prispevkov: 83

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 25, 2006 10:17 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabljam Atmel 89S8252 in razvojno ploščo minipin(skoraj enaka kot Bascom).V njem je max232 in sem preveril, če dobi napajanje, pa je vse OK.Predvidevam, da je z maxom in Atmelom vse vredu, saj mi komunikacija med Pc-jem in Atmelom deluje normalno.Ko v programu npr. v zanki pošiljam en znak se ta izpisuje v HyperTerminalu.Tudi sprejemanje znakov iz tipkovnice računalnika deluje brez problemov in
sicer ravno s tem programom, s katerim sem testiral mobitel.(prenosna hitrost 19200b/s , program je zapisan tako, da se prvi sprejet znak vpiše na PORT1...program je prilepljen na prejšnji strani te teme...) in z računalnikom deluje, z mobitelom pa ne.Kristal je 11,059MHz.
Poskusil sem pa tudi tako, da sem iz razvojne plošče vzel atmela in na mesto, kjer je Tx Atmela priključil Tx mobitela ter povezal masi.Zanimivo, da signala ni izgubil, toda ob klicu nanj ni pošiljal znakov RING, kot jih pošilja v povezavi z originalnim siemensovim kablom.Zgodilo se ni nič, predvidevam pa da zaradi tega, ker bi potreboval max3232 za logične nivoje od 3-5V.
Rx in Tx priključkov nisem lotal direktno na konektor telefona, saj sem to že naredil enkrat in je bilo "pacersko", ampak sem dobil konektor od slušalk za telefon in na njem lepo razporedil kontakte, ter si naredil svoj konektor za testiranje.
Mislim, da če telefon ne bi izgubil signala in bi se ga dalo poklicati, da bi poslal RING preko TX na Atmela, vendar ne vem zakaj izgubi signal...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 25, 2006 7:28 pm    Naslov sporočila: pomoc pri komunikaciji Odgovori s citatom

Žičkar,
poskusi izklopiti LED na portu P3.
Malo čudno če ti telefo ne komunicira ko ga priklopiš na Mini pin brez procesorja (to ker ne zgubi signal ne pomeni da deluje če ne izpisuje RING ob zvonjenju) . Poglej ali si pravilno priklopil RX in TX linije. V primeru da boš telefon priklopil na Minipin brez procesorja moraš zamenjati rx in tx linije!
Veliko sem dela s temi stvarmi in nikoli nisem imel takšnih težav.
Poskusi najprej povezati telefon - Minipin - Pc, ko ti bo to ratalo, bo delal tudi s procesorjem. Dovolj bo da na telefon pošlješ samo ukaz "AT" telefon mora odgovoriti z "OK".
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 25, 2006 9:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej prikljuci maso. Ce ob tem signal omrezja izgine, imas resen problem in lahko odmislis ta telefon, saj je ocitno z njim nekaj mocno narobe, ce ob izenacitvi potencialov kar mrkne. Potem posamicno prikljuci TX in RX iz MCUja (vmes lahko das upor ~10 ohmov brez skode); ce izgine signal ob tem, potem je nekaj narobe z napetostnimi nivoji, ki povzrocijo, da se telefon zmede/ugasne. Ce je temu tako, potem pomeri napetost na zici, ki pride iz TX pina MCUja in zener diode in jo primerjaj s pricakovano (3V) - ce je previsoka, potem si nekje naredil traparijo. Ce so napetostni nivoji v redu, potem pogooglaj za informacije o tvojem telefonu (morda dobrim namenom drugih navkljub tvoj telefon res potrebuje kaksno loopback povezavo, preden zacne sodelovati - morda je tvoja revizija specificna v tem), ce pa se to ne pomaga, pa zacni klicati Dannyja, saj gre lahko kvecjemu se za kaksno paranormalno stvar Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group