Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

lcd monitor, mmi konektor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sonček
Novinec


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 13:53
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2005 3:38 pm    Naslov sporočila: lcd monitor, mmi konektor Odgovori s citatom

Vem, da moja tema ne spada ravno v ta forum, a vseeno prosim za pomoč, če kdo ve.
Mi lahko kdo prosim bolj natančno razloži, kaj pri gsm aparatu (konkretno Philips 855) pomenijo naslednji izrazi (in kakšne funkcije opravljajo):
- LCD modul
- MMI konektor
- povezovalni kabel, ki skrbi za nemoteno delovanje LCD modula

Ali ima to troje kaj povezave z vezjem in LCD konektorjem?

Prosim, za čimbolj natančno pojasnilo, saj sem sama totalen laik v teh stvareh. Gre pa za reklamacijo telefona in imam občutek, da me na servisu po tolikih popravilih aparata že malo hecajo. Sem že iskala malo po netu, pa niti ne vem natančno kaj naj sploh iščem pri tolikih zadetkih, ki mi jih vrže ven. Prosim, če mi lahko kdo to pojasni.

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2005 5:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje razumevanje (ni nujno, da se sklada s serviserjevim):

LCD modul = ploscica z LCDjem (ekranom) + morebitno kontrolno elektroniko

MMI konektor = konektor, ki povezuje tipkovnico in/ali zgoraj omenjeni LCD modul s procesorjem telefona (MMI je man-machine interface, torej "vmesnik med uporabnikom in procesorjem", ce prevedem bolj v telefonskem kontekstu)

Povezovalni kabel ... = stvar med zgoraj omenjenim modulom in konektorjem (najbrz ena tistih tankih stvarc, ki zgledajo kot plasticna folija z bakrenimi vezicami, ne "kabel" v smislu zajla, izolirana z gumo/plastiko)

Ce ni dovolj natancno, postavi dodatna vprasanja.

Ne bi bilo nic nenavadnega, ce bi bilo kaj takega potrebno zamenjati, ce je recimo telefon kam trescil. Cudi me le to, da bi bil pripravljen serviser zamenjati (prespajkati) konektor, saj ponavadi ne naredijo nic drugega kot da odvijejo dva vijaka da odprejo telefon, malo pogledajo in pomerijo in ce je fuc predlagajo nakup novega (kar je cenejse kot servis).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonček
Novinec


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 13:53
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2005 8:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gustav, hvala za pojasnilo. Bom pa izkoristila in te bolj konkretno povprašala, kaj misliš o zadevi.
Gre za gsm Philips 855. Prvega sem kupila lansko leto novembra in mi je čisto crknil po 10 dneh (zmrznil ekran, nedelujoča tipkovnica, viden, a nedelujoč ekran, na koncu ga niti vklopit nisem več mogla ...). Sem ga nesla nazaj in zahtevala novega. Dobila novega, ki je deloval do avgusta (na vsake kvatre je že prej zmrznil, a nič paničnega), ko se zopet čisto crknil (popolnoma iste težave kot prvem). Pri popravilu so napisali popravilo vezja. Gsm je deloval do oktobra, ko so se pojavile popolnoma iste težave kot prej. Zopet servis - zamenjava lcd konektorja. Konec novembra telefon zopet crkne (popolnoma isto kot vseskozi do sedaj) - mnenje servisa je: okvara povezovalnega kabla, okvara LCD modula in MMI konektorja. Pravijo, da je aparat možno popraviti z zamenjavo povezovalnega kabla, LCD modula in MMI konektorja.

Sama menim, da gre za napako na aparatu, oni pravijo, da gre za okvaro in ne napako. Bistvo vsega pa je, da gre vseskozi za eno in isto zadevo. Kaj meniš, ali gre za ponavljajočo napako oz. okvaro? Aparat ni nikoli padel na tla, niti porajsan ni nič, ker ga ful pazim, tako da kaki zunanji vzroki odpadejo. Hvala!!!!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2005 8:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O pravni terminologiji nimam pojma, ampak glede na to, da pravis, da gre za ponavljajoco napako (pri vecih telefonih istega tipa), je ocitno nekdo zelo slabo dizajniral vse skupaj. Ker pravis, da se napaka manifestira kot nedelovanje tipkovnice in "zamrznjen" ekran, je ocitno res tezava v delih, ki bi ti jih na servisu radi zamenjali ("MMI", tako kot sem napisal zgoraj se preden sem izvedel za kaj sploh gre). Okvara ... napaka ... za moje pojme je vse to isto, pac stvar ne dela Smile Da se to dogaja kar naprej ob normalni uporabi, (po moje) lahko kaze samo na zanic nacrtovanje in/ali izdelavo. Jaz takega izdelka ne bi upal dati od sebe, res pa je, da jaz nisem proizvajalec GSM telefonov ...

To, da bi radi na servisu zamenjali kar tri stvari hkrati, se mi zdi (milo receno) nenavadno - konektor in kabel sta namrec pasivni zadevi, ki ju je prakticno nemogoce "pokvariti", razen ce kdo sari naokrog in pocne neumnosti. Lahko ju unicis z neprevidnim ravnanjem (vibracije, udarci, mehanske poskodbe, ko je telefon ze odprt, itd.), ne moreta se pa kar pokvariti sama od sebe ... in to se veckrat zapored. Za LCD modul bi se razumel, da crkne, vsaka elektronika lahko crkne, ne pa kupcek plastike in zic, ce je naprava ustrezno narejena.

Kaj bi sam naredil, ce bi bil v podobni situaciji: ce je telefon se v garanciji, potem zahtevaj, da ga popravijo oz. ti dajo novega, ce ga niso sposobni popraviti. O trajanju garancijskega roka v primeru prejsnjih popravil/zamenjav pise vec v Obligacijskem zakoniku (zanima te predvsem 483. clen).

Ce je stvar dokoncno izven garancije, jo vrzi v smeti in kupi nov telefon ... drugega proizvajalca. Sam imam tudi precej slabe izkusnje z modernimi mobilnimi telefoni in bom v prihodnje kupioval samo se telefone, za katere mi bo bolj ali manj vseeno, ce nehajo delovati (torej take iz raznih akcij). Servis (+ zapravljen cas in potni stroski) praviloma stane vec kot nadomestni telefon.

Evo, moje konkretno mnenje Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonček
Novinec


Pridružen/-a: Ned Dec 2005 13:53
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2005 9:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gustav, hvala!!!! Ful mi je bilo v pomoč!
Grem jutri v akcijo! Saj verjetno tako ali tako ne bom dosegla nič, ker oni bodo tupili svoje, a vseeno jih bom jutri ponovno kontaktirala in povedala svoje mnenje, pa bomo videli kaj bo.

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group