Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Graficni prikazovalnik

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mtome
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 14:29
Prispevkov: 168
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2005 8:52 pm    Naslov sporočila: Graficni prikazovalnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kot sem slisal, je potrebno za krmiljenje graficnega displaya krmilni cip. Ze veckrat sm videl na internetu shem, kako se krmili lcd od npr nokie 3310. Na teh nacrtih ni bilo nobenih kontrolerjev za lcd-je vendar samo mikrokontroler in nekaj okoliskih komponent. Ali bi lahko kdo razlozil, zakaj tam ni nobenega kontrolerja?(lcd sigurno nima vgrajenega cipa, ker je le 3mm debel ima pa 8 prikljuckov).
Tud na tem forumu sem ze videl uporabnike, ki so govorili o tem, da bi uporabili npr display od se p800. Ali kdo ve, kako se to krmili?

_________________
l.p. Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
djurodrljaca
Novinec


Pridružen/-a: Čet Avg 2004 11:16
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2005 12:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta zaslon ima vgrajen kontrolni čip. (čip je lahko tudi zelo tanek, "debel" je ponavadi zaradi ohišja)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mtome
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 14:29
Prispevkov: 168
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2005 3:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole sem nasel na internetu:
http://www.amontec.com/lcd_nokia_3310.shtml

Ali to pomeni, da ima tud ta lcd ze vgrajen kontroler? Ali kdo ve, kje bi se dalo dobiti ukaze za ta lcd?
Question

_________________
l.p. Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jan
Začetnik


Pridružen/-a: Sob Jul 2005 22:40
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 1:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla!

Trenutno furam na mizi LCD od nokie 3310. Ja tudi ta lcd ima vgrajen kontroler je sicer zelo majhen ampak je Smile

Pišem v Cju in sem našel eno knjižnico zanj na netu
http://www.microsyl.com/nokialcd/nokialcd.html

knjižnico sem rahlo predelal
v LcdInit delu sem spremenil

Koda:
    LcdSend( 0x21, LCD_CMD );  // LCD Extended Commands.
    LcdSend( 0xC8, LCD_CMD );  // Set LCD Vop (Contrast).
    LcdSend( 0x06, LCD_CMD );  // Set Temp coefficent.
    LcdSend( 0x13, LCD_CMD );  // LCD bias mode 1:48.
    LcdSend( 0x20, LCD_CMD );  // LCD Standard Commands, Horizontal addressing mode.
    LcdSend( 0x0C, LCD_CMD );  // LCD in normal mode.


v

Koda:
  LcdSend( 0x21, LCD_CMD );  // LCD Extended Commands.
  LcdSend( 0xC8, LCD_CMD );  // Set LCD Vop (Contrast).
  LcdSend( 0x05, LCD_CMD );  // Set Temp coefficent.
  LcdSend( 0x10, LCD_CMD );  // LCD bias mode 1:48.
  LcdSend( 0x20, LCD_CMD );  // LCD Standard Commands, Horizontal addressing mode.
  LcdSend( 0x0C, LCD_CMD );  // LCD in normal mode.



Stvar se pa tako uporablja:

v glavni inicalizaciji pokličeš LcdInit();
kasneje je pa najbolje da narediš while(1) zanko ki vsebuje
Koda:

    LcdClear();
// rišemo/pišemo po displayu
    LcdUpdate();



LcdClear();

Pobriše cel LCD.


LcdUpdate();

Ko kaj pišemo/rišemo na LCD se to zapiše samo v memorijo mikrokontrolerja. S to proceduro prepišemo podatke iz memorie na LCD

Knjižnici pove kje naj izpiše tekst. pozicija je x,y. x gre od 1 do 14, y pa od 1 do 6.

Kako pisat:
Koda:

  char LCDtext[32];                               // niz za LCD tekst

  strcpyf(LCDtext,"Tekst ki ga zelite izpisat");   
  LcdGotoXY(1,1);
  LcdStrConst(1,LCDtext);



LcdGotoXY(1,1);

Knjižnici pove kje naj izpiše tekst. pozicija je x,y. x gre od 1 do 14, y pa od 1 do 6.

LcdStrConst(1,LCDtext);

V LCDtext prekopiramo kar hočemo izpisat Prva spremenljivka je velikost teksta možni sta samo 1 in 2 /!\ Pozor. Knjižnica ne po bo pisala z veliki črkami (2) če ne prej pišemo z malimi! Sicer nisem šel raziskovat kje je napaka.

Kako risat:

LcdLine(x1,y1,x2,y2,PIXEL_XOR);
LcdLine(x1,y1,x2,y2,PIXEL_ON);
LcdLine(x1,y1,x2,y2,PIXEL_OFF);

to nariše črto iz točke A(x1,y1) do točke B(x2,y2). Nastavljamo lahko ali bo piksel črn (ON), bel oz. zelen (OFF), ali se bo stanje spremenilo glede na prejšnje stanje (XOR).

Zakaj rabimo XOR?
Za šminkat tekst po displayu Razz napišemo text potem pa prevlečemo več XOR črt po njemu da premenimo črno/belo Wink

Če še koga zanima kaj naj vpraša..

Upam da je bilo koristno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2068
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2005 12:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jan,

po moje bi iz tvojega projekta z Nokiinim displejem ratal lušten projekt za v revijo, ki bi ga verjetno z veseljem prebrali naši bralci.

Ali ga boš spravil tako daleč, da bo za v revijo?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jan
Začetnik


Pridružen/-a: Sob Jul 2005 22:40
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2005 4:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom.

Dodal bom še "žćčđš" v knjižnico. Mogoče jo še malo optimiziram.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Igor K.
Mojster


Pridružen/-a: Pon Jul 2004 9:13
Prispevkov: 38
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2005 10:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je z osvetlitvijo tega lcd-ja ??
_________________
Igor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jan
Začetnik


Pridružen/-a: Sob Jul 2005 22:40
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2005 1:02 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

4x zelena ledica ali 2x bela, odvisno kaj hočeš doseči.
_________________
Najlepše je ko pišeš kodo na forumu in na koncu pritisneš tipko za "Make" Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Igor K.
Mojster


Pridružen/-a: Pon Jul 2004 9:13
Prispevkov: 38
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2005 12:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rad bi dosegel enakomerno osvetlitev čimbolj poceni. Kakšne ledke si uporabil in kako si jih montiral ?
_________________
Igor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group