Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izbrisati imena neobstojecih datotek.

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 8:36 pm    Naslov sporočila: Izbrisati imena neobstojecih datotek. Odgovori s citatom

Hoj.
Ze dalj casa imam en problem.
Racunalnik mi javlja da imam na disku neke datoteke, skratka obstaja zapis o njih na FATu, ko pa hocem npr. omenjeni html pogledati, mi javi, da ne obstaja, prav tako mi pri poskusu brisanja javi, da ne obstaja.
Skratka zanima me, kako se fa FAT popravit?

lp RR

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NUFAN
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Maj 2004 19:57
Prispevkov: 133
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 8:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolj ti bodo znali pomagati tukaj
_________________
Prihodnost je v nas!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 9:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ce napises vec informacij bo nasvet bolj natancen, v splosnem pa je mozno rocno popraviti (in predvsem pokvariti) FAT filesystem z vsakim orodjem za pregledovanje vsebine diska. Eno takih orodij je Nortonov DiskEdit (za DOS), konec koncev je tako orodje tudi vsak hex urejevalnik za Linux ali podoben sistem, ki omogoca dostop do "surovih" (raw) podatkov. Norton (zdaj ze dolgo Symantec) je znan po orodjih za odpravo tovrstnih napak. Ta orodja postopek avtomatizirajo; sicer niams nadzora nad njihovim poctjem (kdaj naredijo se vecje sranje recimo), a je v vsaj 80% primerov rezultat cisto zadovoljiv.

Dobro bi bilo, ce bi napisal vsaj tocno kaj ti program sporoci in za kateri program, OS in tip FATa (FAT12/16 ali FAT32) sploh gre.

Informacije o imenih datotek namrec niso shranjene v FATu; FAT vsebuje le indekse (naslove) posameznih clustrov, imena pa so spravljena v direktorijskih listingih (za root direktorij je to fiksna lokacija takoj za obema kopijama FATa, za vse ostale pa je to v clustrih, kamor pac kazejo directory entryji "nadrejenega" direktorija). Ce je pokvarjen ali directory entry za tisti file (torej kazalec na prvi cluster) ali pa kateri od kazalcev v FATu, je to mozno rocno popraviti tako, da tega fila ne bo vec, gre pa za popravo razlicnih stvari. Z precej truda je mozno tudi najti mankajoce dele (ce le-ti obstajajo) in jih "zlepiti" spet skupaj tako, da restavriras poskodovan file.

Mocno ti svetujem, da se nicesar ne lotevas preden se zelo dobro prepricas o tem kaj in kako storiti, sicer bos naredil vec skode kot koristi. Ce nimas izkusenj s takimi stvari raje prepusti delo komu drugemu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokR
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:45
Prispevkov: 127
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2005 8:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HOj.
Hvala. Imam NTFS sisteme na disku (ne FAT). Za podatke pa mi je vseeno ce se izgubijo, ker itak imam vedno se backupe, ce gre za pomembne podatke.
Bom pobrskal malo po CDjih, ki jih prilagajo revijam, ce bo gor kaj pametnega na to temo.

_________________
Home automation / pametna hiša / inteligentni dom / interaktivna hiša, medicina, urologija, elektronika, homemade, članki...
http://www.rodic.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gustav
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jun 2005 17:19
Prispevkov: 768

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2005 8:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, za NTFS pa tovrstnih orodij se nisem videl/uporabljal, najbrz pa tudi kaj podobnega obstaja (predvsem v Symantecovem repertoarju).

Ce jaz pravilno razumem tvoj problem gre za naslednje: ti imas racunalnik z WinXP (2000, NT) z diskom z NTFS. Na temu disku je en file, ki bi ga rad pobrisal, pa to ne deluje. Od tukaj naprej mi pa ni povsem jasno:

1: Kaj tocno ti napise ?

2: V kaksnih razmerah sploh poskusas pobrisati doticni file (s katerim programom, v kaksnem nacinu delujejo takrat Windowsi, ali tecejo v ozadju se drugi procesi, ki imajo mogoce doticni file odprt) ?

3: Ce gre samo za to, da je file trenutno odprt (ga uporablja kaksen aktiven proces), potem obstajajo ~ trije nacini da ga pobrises, odvisno pac od tega ali je doticni proces mozno brez tezav ubiti ali pa mu kar zapreti file handle brez da bi ga ponovno odprl, ali gre za proces, ki ga je vendarle mogoce ubiti zacasno (to je predvsem explorer) ali pa gre za sistemski proces, ki se takoj respawna in ga ni mogoce ubiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Programska oprema Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group