Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

prn datoteke

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
alex
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jan 2004 15:10
Prispevkov: 14
Kraj: Rečica ob Savinji

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2004 3:14 pm    Naslov sporočila: prn datoteke Odgovori s citatom

Ne znam prebrati prn datoteke, niti je natisniti.
Program Ghostgum javi napako, prav tako PSP.
Datoteko sem dobil na download strani sveta elektronike, kontrola temperature in vlažnosti v prostoru od Simona Skočirja.

Kakšna ideja?

Lep pozdrav
Alex
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2004 6:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No ja, ker sem ze jaz ustvaril to PRN datoteko pa se povem kako se jo spravi na papir Cool
To je print datoteka za printer HP laser jet. Tiska se jo pa tako. Gres v dos oz. dos okno in ukaz:
copy ime.lpt lpt1:
pri tem je LPT1 paralelni port st.1
Verjetno obstaja tudi kaka druga fora, ki pa jo jaz ne poznam..

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
alex
Začetnik


Pridružen/-a: Čet Jan 2004 15:10
Prispevkov: 14
Kraj: Rečica ob Savinji

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 8:02 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uspelo mi je sprintati, vendar v shemi manjkajo stvari, nekatere pa so odrezane. Imam HP laser jet 1200. Da se ne trudimo preveč, mi najprej povej, s katerim senzorjem si delal?
Mogoče bi bilo lažje, če bi datoteke pretvoril v .eps datoteke in si nastaviš na post script tiskalnik npr. HP Laser Jet 5/5M PostScript.
Takšne datoteke se da brati in urejati v GSview programu in jih nadalje pretvoriti npr. v jpg ali pdf format.
Lep pozdrav
Alex
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:40
Prispevkov: 187
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 9:17 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi moje mnenje je v tej smeri, da je namesto prn datoteke (ki je lahko datoteka kateregakoli tiskalnika in zapis zato ni enak) uporabljamo standarden eps format, ki ga ustvarimo z izvozom iz programa če to program omogoča, ali pa z zvijačo, to je z uporabo tiskanja navideznega tiskalnika v datoteko, seveda pa mora ta navidezni tiskalnik biti eps tiskalnik. Pri tiskanju v datoteko je potrebno ročno vpisati pripono eps, saj je po defaultu pripona prn. to Eps datoteko je možno odpreti v vseh programih, ki to omogočajo. Jaz uporabljam CorelDraw, v Corelu dodam logo in še kakšen napis, ki ga v P-CAD ne morem, saj ne podpira pisav in šumnikov.
Naj omenim da vsa svoja tiskana vezja izvozim iz P-CAD s pomočjo tiskalnika inšaliranega tako da tiska v datoteko in to je HP laserjet 5/5M post script , datoteki ročno vpišem pripono eps, kasneje to datoteko odprem v CorelDraw in dodam logotip, kodo(tekst) in še kakšen napis po potrebi, ime datoteke če je prostor na plošči, ... nato to natisnem na folijo, grafiko pa izvozim v gif vsaj 300dpi b/w 1bit, še bolje pa 600dpi. Iz te grafike gif ( bitne slike) je lahko brez težav natisniti film za tiv. Če je znana resolucija v dpi, potem dimenzije sploh niso problem, saj ko odpremo gif in programu povemo resolucijo, dobimo ven sliko točnih dimenzij. V vektorskem zapisu eps pa so dimenzije prave že ob odprtju datoteke. Torej, razlikovati moramo med vektorskim zapisom grafike in bitnim zapisom grafike (bitna slika)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 2:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa v protelu , je kaj takega možno ? oziroma , kako ročno spremeniš končnico ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:40
Prispevkov: 187
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 6:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V protelu ne vem kaj bi ročno spreminjal, ker protela ne poznam, mi je pa nekdo poslal datoteke gif, tiskano vezje narisano v protelu in izvoženo v gif sliko z resolucijo 600dpi, zelo lepo narejeno, tako da je bila izdelava filma preprosta, film pa kvaliteten zaradi visoke resolucije. Kako je bilo izvoženo, na kakšen način ne vem.
Kaj želim povedati: iz protela se torej da izvoziti v obliko, ki jo lahko vsi preberejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 7:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm , se bom moral malo bolj posvetiti temu , saj je sedanja pot , printanje >skeniranje >pripenjanje polna ovinkov in na vsakem kaj dol pade. Če kaj odkrijem , napišem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gost






PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2004 8:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej si namestiš že prej omenjeni post script tiskalnik, čeprav ga fizično nimaš. V protelu nato tiskaš na ta tiskalnik in v opcijah tiskalnika izbereš "tiskanje v datoteko". Program te vpraša za ime print datoteke in ti si izbereš npr xyz.eps
To datoteko lahko z nekaterimi programi pretvoriš v druge grafične zapise: bmp, jpg, gif, tif... pa tudi v pdf, ki je zelo primerna za kakšno dokumentacijo.
Lp alex
Nazaj na vrh
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2004 11:18 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj
Aha nisem vedel za to foro. Reber kaksen printer pa nastavis za printanje .EPS datoteke? Sicer pa jaz (sem imel) HP laserjet IIIp, ampak je izpustil duso. Tako mimogrede, ali kdo prodaja kaksen HP laser 4 ali 5?

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 9:40
Prispevkov: 187
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2004 5:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Hoj
Aha nisem vedel za to foro. Reber kaksen printer pa nastavis za printanje .EPS datoteke? Sicer pa jaz (sem imel) HP laserjet IIIp, ampak je izpustil duso. Tako mimogrede, ali kdo prodaja kaksen HP laser 4 ali 5?


Preberi zgoraj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 16:29
Prispevkov: 254
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2004 11:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anonymous je napisal/a:
Najprej si namestiš že prej omenjeni post script tiskalnik, čeprav ga fizično nimaš. V protelu nato tiskaš na ta tiskalnik in v opcijah tiskalnika izbereš "tiskanje v datoteko". Program te vpraša za ime print datoteke in ti si izbereš npr xyz.eps
To datoteko lahko z nekaterimi programi pretvoriš v druge grafične zapise: bmp, jpg, gif, tif... pa tudi v pdf, ki je zelo primerna za kakšno dokumentacijo.
Lp alex

Confused Imam inštalirane XP , mi lahko kdo pove kako inštaliram ta navidezni tiskalnik , pa še to , s katerimi programi to potem pretvoriš v jpg....
L.P. iskra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Mojster


Pridružen/-a: Čet Apr 2004 20:49
Prispevkov: 24
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 22, 2004 9:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To lahko storiš tudi tako, da uporabiš Acrobat Destiler(za pretvorbo v *.pdf), ali pa datoteko odpreš (tudi format *.prn) v Corel Draw-u. Jaz uporabljam prednastavljen tiskalnik Linotronic 330. Vse naprej je potem jasno.

LP Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group