Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

LCD: cmc216n02 - 16 znakov, 2 vrstici
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Gregor
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 10:39
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 26, 2004 8:02 pm    Naslov sporočila: lcd (? time) Odgovori s citatom

zivjo.


tole je programcek .bas:


========================================== 1/1 ==
' LCD: cmc216n02 - 16 znakov, 2 vrstici
Dim Lucka As Bit 'deklaracija spremenljivke bitnega tipa
Lucka = 0 'inicializacija spremenljivke

Config Lcd = 16 * 2 'konfiguracija tipa LCD-ja

' konfiguracija pinov
Config Lcdpin = Pin , Db4 = P1.4 , Db5 = P1.5 , Db6 = P1.6 , Db7 = P1.7 , E = P3.7 , Rs = P1.0

'**************************************************************************************************
'prikljucitev pinov:

' LCD : AT89C2051:
' (1) :(gnd)
' (2)-vdd:(vcc)
' (3)-vee:22kPOT: vcc-22k-gnd
' (4)-rs :p1.0-(12)
' (5)-r/w:(gnd)
' (6)-ena:p3.7-(11)
'
' (11)-d4:p1.4-(16)
' (12)-d5:p1.5-(17)
' (13)-d6:p1.6-(18 )
' (14)-d7:p1.7-(19)

'lucka na p3.0(2)
'*************************************************************************************************

Do 'zacetek do-loop zanke (ponavljaj)

Cls 'izbrisi trenutno vsebino lcd-ja
Lcd "Hello world." 'izpisi tekst
Wait 1 'zakasnitev 1 s

Lucka = Not Lucka 'invertiranje vrednosti spremenljivke
P3.0 = Lucka 'postavitev porta 1.1(13) na vrednost spremenljivke lucka
Loop 'konec do-loop zanke (vrni se na "Do")

End 'konec programa

===============================================

še vedno mi ni uspelo...

_________________
Gregor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gregor
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 10:39
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 26, 2004 8:07 pm    Naslov sporočila: one more time Odgovori s citatom

lucka pa le utripa:) ....

eh, le kje sem ga polomu ?!?

_________________
Gregor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 26, 2004 10:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si dal pull up upor iz p1.0 na +5V? Ali pa poskusi uporabit kateri drugi pin namesto p1.0.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Gregor
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 10:39
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 26, 2004 11:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

preizkušeno s pull-up uporom, a ne dela.
Uporaba drugega pina, kot P1.0, prav tako neuspešna.

help, tisti, ki mu deluje.

_________________
Gregor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 27, 2004 2:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Edino kar še lahko poskusiš je, da greš zgoraj na options->compiler->LCD in še tam nastaviš parametre in shraniš. Imajo vse žice dobre stike(da ni kje kakšna prekinjena?). Kako je s kontrastom in osvetlitvijo?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Gregor
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 10:39
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 27, 2004 3:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

le prva vrstica je crna...
nastavil sem vse, kar mi je padlo na pamet,
a se kar ne deluje. huh.

zice imajo dober kontakt.

kaj pa hitrost? za gen.ure imam uporabljena 39pF kondenzatorja.
je to vredu?

najnovejsa verzija prog.:

==============================================
' LCD: cmc216n02 - 16 znakov, 2 vrstici
$crystal = 12000000
Dim Lucka As Bit 'deklaracija spremenljivke bitnega tipa
Lucka = 0 'inicializacija spremenljivke

Config Lcd = 16 * 2 'konfiguracija tipa LCD-ja

' konfiguracija pinov
Config Lcdpin = Pin , Db4 = P1.4 , Db5 = P1.5 , Db6 = P1.6 , Db7 = P1.7 , E = P3.7 , Rs = P3.5

'**************************************************************************************************
'prikljucitev pinov:

' LCD : AT89C2051:
' (1) :(gnd)
' (2)-vdd:(vcc)
' (3)-vee:22kPOT: vcc-22k-gnd
' (4)-rs :p3.5-(9)
' (5)-r/w:(gnd)
' (6)-ena:p3.7-(11)
'
' (11)-d4:p1.4-(16)
' (12)-d5:p1.5-(17)
' (13)-d6:p1.6-(1Cool
' (14)-d7:p1.7-(19)

'lucka na p3.0(2)
'*************************************************************************************************

Do 'zacetek do-loop zanke (ponavljaj)

Cls 'izbrisi trenutno vsebino lcd-ja
Lcd "Hello world." 'izpisi tekst
Wait 1 'zakasnitev 1 s

Lucka = Not Lucka 'invertiranje vrednosti spremenljivke
P3.0 = Lucka 'postavitev porta 1.1(13) na vrednost spremenljivke lucka
Loop 'konec do-loop zanke (vrni se na "Do")

End 'konec programa
===============================================
s skupnimi močmi??Smile


edinole...: lahko kdo preveri:
saj se tako poveze, ane?

' LCD
' (1) :(gnd)
' (2)-vdd:(vcc)
' (3)-vee:22kPOT: vcc-22k-gnd
' (4)-rs :
' (5)-r/w:(gnd)
' (6)-ena:
'
' (11)-d4:
' (12)-d5:
' (13)-d6:
' (14)-d7:

_________________
Gregor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Mojster


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 17:26
Prispevkov: 32
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 27, 2004 5:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko vrtiš potenciometer za kontrast, se spreminja kontrast?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Gregor
Začetnik


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 10:39
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 27, 2004 5:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja, spreminja se zatemnjenost.
_________________
Gregor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2061
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 28, 2004 7:48 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gregor,

ali imaš na vrhu programa slučajno uporabljen ukaz $sim?

Drugače program izgleda OK, prav tako vezava. Ko vrtiš potenciometer za kontrast, bi se moralo izpisati besedilo, če temu ni tako je lahko napaka v vezju (slab stik ali predober stik tam, kjer ne bi smel biti) ali pa je LCD pregorel...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 28, 2004 3:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmmmm
Mogoce je tu napakica.
Poiskusaj prvo dati ukaz config lcdpin in potem config lcd.
Saj v nasprotnem primeru ti ne more definirati LCDja (ker ne ve katiere pine uporabljas)

_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 28, 2004 7:17 pm    Naslov sporočila: lcd Odgovori s citatom

Ja zelo čudna zadeva,kot so že povedali vzami inštrument in še enkrat preveri vse povezave.Kontrast nastavi tako da se rahlo vidijo vse pike na LCD-ju.Mogoče pa še vprašanje koliko je dolga povezava med LCD-jem in 2051?Ta povezava naj ne bo predolga.
Pa ne pozabi pull up upor na p1.0.
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jero
Mojster


Pridružen/-a: Čet Feb 2004 12:26
Prispevkov: 29
Kraj: Rakičan

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2005 8:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali si problem že rešil? Lahko probaš najprej malo počakati, npr. wait 1, nato pa initializiraj LCD z ukazom lcdinit(poglej v help-u, nisem prepričan).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tonni
Profesionalec


Pridružen/-a: Tor Jan 2004 9:27
Prispevkov: 108

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2005 6:07 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ojla
Gregor,ce ti sveti samo zgornja vrsta pomeni,da nimas
pravilne konfiguracije pinov.Kolkr vem je P1 port
open kolektor,kar pomeni da moras dodati pull up upore.
Drug problem pa je da moras nastaviti pine v Options/LCD.
Ne vem sicer zakaj, ce imas ze definirane v programu,ampak
jaz sem enkrat ze imel ta problem.V glavnem moras kot prvo
doseci,da ob vklopu enakomerno svetita obe vrstici,drugace ne
pomagajo nobeni ukazi.Za probo prestavi LCD na P3 port.

Upam da ti bo uspelo.
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arthurdent
Mojster


Pridružen/-a: Sob Mar 2005 21:49
Prispevkov: 29
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2005 10:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!

V Bascomu je načeloma zadosti, če napišeš samo tole:

LCD "Živijo svet"

Pa če imaš v compiler options pod LCD pravilno definirane pine.
Črna vrstica zgoraj pomeni, da je nekaj narobe z RS in E linijama, se pravi se LCD ne postavi v pravilni režim delovanja. Poglej, kako imaš ti dve liniji dejansko priklopljeni na LCD. Če še to ne pomaga, napravi takole. Takoj v začetek programa, pred DO ukazom daj ukaz LCDINIT, 2051 mi je rad kake bedarije počel. Zato sem z njim samo 1 projekt naredil, pa še nekaj malega sem se z njim mučil..in obupal. Druga varianta je, da se zadeva ne pobere. A tiste lučke ti pol utripajo, ki jih vklapljaš na začetku programa?
Sicer pa, če boš v DO..LOOP zanko vpisal LCD "ABC" se ti bo zgodilo naslednje; po celem displayu boš imel napisano:

ABCABCABCABCABCA
CABCABCABCABCABC

Ker ti bo do loop zanka zafilala celoten buffer LCDja.

Če bi lahko bi pripel še shemo enga mojga zgodnjega projekta, da vidiš kako sem priklopil LCD na 2051, vendar to ni mogoče. Če mi sporočiš mail, ti lahko pomailam.


LP Gorazd

_________________
Nisem še videl naprave, ki ni na koncu crknila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lbozo
Profesionalec


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:24
Prispevkov: 75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 17, 2006 7:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gregor, povej mi prosim kako si rešil težavo z LCD displayem.
Jaz imam podobno težavo z 20 * 4 .
Prva in tretja vrstica sta črni in nič ne piše.

_________________
Lep pozdrav, Božo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group