Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VF RWS-434 TWS-434 domet?
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2004 9:29 am    Naslov sporočila: VF RWS-434 TWS-434 domet? Odgovori s citatom

Ali ima kdo izkušnje z VF moduli RWS-434 TWS-434, ki jih prodaja SE.
Naredil sem oddajnik in sprejemnik, (SE december 2000) in vse mi lepo dela, če ne grem več kot 2m daleč Sad
Za anteni sem uporabil ravno žico 25cm.
Potrebujem zanesljivo delovanje na prostem na razdalji 25m.

Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Mojster


Pridružen/-a: Pet Jan 2004 8:05
Prispevkov: 25
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2004 2:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na prostem sicer nisem testiral, v stanovanju pa mi je delovalo cca 7 metrov skozi stene. Oddajnik imam napajan z 6V. Mislim, da sem uporabil na oddajniku in sprejemniku žični anteni dolgi 32 cm. Mislim, da bi doseg povečal z napajanjem oddajnika z 12V.
_________________
lp, Miran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2004 2:21 pm    Naslov sporočila: Napajanje oddajnika z višjo napetosto je težko. Odgovori s citatom

Napajanje oddajnika z višjo napetosto je težko, ker imam že kupljeno tiskano vezje, kjer se oddajnik in 2051 napajata skupno, največ kar je za 2051 dovoljeno pa je 6V. Vendar, nekako se mi zdi, da s pravo anteno bi moralo tudi s 6V priti 25m daleč na prostem..
Hvala,
Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2004 1:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vilko,

domet modulov je odvisen tudi od tega, kaj pošiljaš - če pošiljaš samo stanje nekega stikala, potem je domet preko 50m, v kolikor pošiljaš podatke, CRC-je itd., potem verjamem, da se domet zmanjša zaradi več razlogov. Po moje je glavni razlog v neselektivnem sprejemniku, v katerega "leti" cel kup motenj, ki kvarijo tvoj signal.

V kolikor potrebuješ večji doseg za prenos podatko predlagam, da uporabiš VF module, ki delajo na 868 MHz - le-ti moduli omogočajo komunikacijo do 100kBd...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2004 6:47 am    Naslov sporočila: Ja, oddajam samo en bajt kar naprej Odgovori s citatom

Ja, oddajam samo en bajt kar naprej

V zanki oddajam kar naprej en bajt, in sprejemnik potem če sprejme dovolj takih bajtov vklopi rele. Prej sem delal tako, da sem pošiljal telegrame po 8 bajtov, preverjane s CRC8 in je kar se dometa tiče, delovalo enako.

Potem sem povečal napetost na oddajniku na 9V in se je domet povečal za cela dva metra, wah, torej se bo le potrebno poigrati in napraviti dobro uglašeno oddajno anteno.

Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rudolf
Mojster


Pridružen/-a: Sre Mar 2004 17:31
Prispevkov: 23
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2004 4:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem nabavil enaka modula
in mi vlece na razdalji 30m.
Antena je dolga 23 cm.
Zadeva odklepa vrata.

Lep pozdrav
Rudi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 17:52
Prispevkov: 181
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 1:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoce kaksen hladen spoj na oddajniku/sprejemniku? Predvsem na antenskem delu? Pri made in taiwan je vse mogoce....
_________________
Skupaj smo mocnejsi
LP Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
[g0ran24]
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2004 12:29
Prispevkov: 10
Kraj: brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 05, 2004 7:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Men pa ta sprejemno oddajni modul dela težave Sad

Ko vklopim sprejemnik se obnaša kot da mikrokontrolerja ni noter ali pa, da
je mikrokontroler prazn in mi vklopi oba releja in tako kar stoji. Napiso sm enostaven program za mikrokontroler da mi intervalno vklaplja in izklaplja releje tako kot kakšen astabilni multivibrator sepravi najprej prvi rele je vlkučen pet sekund nato se ugasne in nato drugi tako vse deluje. Tudi če homčem sam bascomov program naredit compile mi javi napako mislim da Internal error out of memory (sem poskusil z demo verzijo in celo)

Bi mi lahko kdo pomagal spraviti zadevo v pogon ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 10:25 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Goran,

predlagam, da čipa za sprejemnik in oddajnik pošlješ v uredništvo in ju bomo ponovno zaprogramirali.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
[g0ran24]
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2004 12:29
Prispevkov: 10
Kraj: brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 3:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jure je napisal/a:
Goran,

predlagam, da čipa za sprejemnik in oddajnik pošlješ v uredništvo in ju bomo ponovno zaprogramirali.

Lp
Jure



Jure hvala za pomoč vendar je tud težava v tem da jaz hočem sam sprogramirat zadevo da deluje na enem kanalu in da vedno oddajnik oddaja sprejemnik pa šele preklopi rele ko ne dobi sprejema sepravi ko je izven dometa( kot nekakšen alarm)

a mi lahko kako pomagaš vem, da dobro poznaš bascomov jezik tud sam sm šele začetnik?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 5:10 pm    Naslov sporočila: Kako si zastavil program oddajnika in kako sprejemnika? Odgovori s citatom

Kako si zastavil program oddajnika in kako sprejemnika?

Če se si lotil sam programirati, potem se verjetno nisi naslanjal na programe, ki jih ponuja strežnik sveta elektronike za ta namen.

Seveda lahko pomagamo, če vemo kje začeti. Morda najprej opiši idejo oddajnika-programa nato pripni program oddajnika, in potem bomo o tem lahko kaj rekli.

Sam sem se z zadevo ukvarjal kar nekaj časa, in kot se spodobi, je tudi lepo naggajala, predno je začela delati.

Pozdrav
Vilko

Hm, pa še to: Opusti sleng, prosim. To: tud sam sm , me žali

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
[g0ran24]
Začetnik


Pridružen/-a: Ned Nov 2004 12:29
Prispevkov: 10
Kraj: brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 10:31 pm    Naslov sporočila: Re: Kako si zastavil program oddajnika in kako sprejemnika? Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Kako si zastavil program oddajnika in kako sprejemnika?

Če se si lotil sam programirati, potem se verjetno nisi naslanjal na programe, ki jih ponuja strežnik sveta elektronike za ta namen.

Seveda lahko pomagamo, če vemo kje začeti. Morda najprej opiši idejo oddajnika-programa nato pripni program oddajnika, in potem bomo o tem lahko kaj rekli.

Sam sem se z zadevo ukvarjal kar nekaj časa, in kot se spodobi, je tudi lepo naggajala, predno je začela delati.

Pozdrav
Vilko

Hm, pa še to: Opusti sleng, prosim. To: tud sam sm , me žali


oprosti bilo je mišljeno tako da sm JAZ šele začenik ne pa ti sorry

drugač ideja je taka da pač oddajnik odda kodo vsakih 5s sprejemnik pa čaka kodo in če je ni po 6s se rele vklopi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 11:46 pm    Naslov sporočila: Nisi me razumel! Odgovori s citatom

Nisem užaljen, če mi kdo reče, da sem začetnik, pač pa sem užaljen, če kdo namenoma žali slovenščino, ki jo imam rad, čeprav sam tudi delam napake, a nikdar namenoma.

Prav veliko nisi napisal o ideji, kaj boš komadiral s telekomandami.
Za odpiranje/zapiranje garažnih vrat je stvar preprosta: Oddajnik oddaja kodo toliko časa, dokler tiščiš tipko.
Ko sprejemnik kodo zazna, vključi odpiranje/Zapiranje vrat, skratka za sekundo pritegne rele, ti to odpiranje/zapiranje vrat vidiš in spustiš tipko, vrata pa se odpirajo/zapirajo do končnega stikala, ki potem odklopi motor za pogon vrat.

Kakšno opremo imaš za testiranje programa? Ali lahko 'vidiš' na sprejemniku sprejeto kodo?

Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2004 9:09 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

Vilko ima prav glede slovenščine!!

Kar se tiče komunikacije pa obema v premislek: če oddajnik oddaja dolgo, potem se bo baterija hitro izpraznila in boš nekega lepega dne ostal zunaj...

Razen, če baterija ni problem...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Profesionalec


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 11:54
Prispevkov: 805
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2004 9:46 am    Naslov sporočila: Jure, in kaj predlagaš ti? Odgovori s citatom

To z baterijo seveda zavisi od kapacitete baterije. Tista baterija za pogon ročnih ur najbrž ne bo ta prava, pa še predraga je. Sploh pa sem kot starec, jezen na vso mladež, ki hoče stvari tako pomanjšati, da moram uporabiti očala, da napravo lahko uporabljam.
No, ampak sedaj smo zašli, pojdimo nazaj na tir: Kaj, Goran, nameravaš upravljati se telekomandami?

Vilko

_________________
Sliši se paradoksalno, a je vendarle res:
Nekateri ljudje imajo vedno vse prav. No, včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Samogradnje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group