Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Uvodnik SE št. 303 - zakaj je zmanjkalo polprevodnikov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2132
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2022 10:09 pm    Naslov sporočila: Uvodnik SE št. 303 - zakaj je zmanjkalo polprevodnikov Odgovori s citatom

Kako naprej?

Drage bralke in dragi bralci revije Svet elektronike,

upam, da ste lepo in predvsem mirno preživeli praznike, ki so za nami. V času, ko pišem ta uvodnik, smo še kakšen teden pred prazniki in v pričakovanju, kaj vse bo prineslo novo leto.

Pa v bistvu kaj pretresljivega ne bo prineslo – vsaj upam, da bo tako. Bolj se je potrebno zamisliti, kako v letu, ki je pred nami, zvoziti mimo vseh čeri, ki nas čakajo. Kaj imam v mislih? V številki, ki je pred vami, smo pripravili prav poseben članek, v katerem boste prebrali nekaj mnenj, zakaj je do krize s polprevodniki sploh prišlo. Ni samo Covid-19 kriv za vse – in tudi za pomanjkanje polprevodnikov ni.

Saj je res, da je Covid-19 »sodeloval« pri krizi, bil je tako rekoč eden od prožilnikov za krizo, ni pa bil edini razlog zanjo. Vabim vas, da si preberete malce obširnejši članek o vzrokih za krizo in načinih, kako prebroditi to krizo. Kajti prebroditi jo bo treba na tak ali drugačen način. V članku so sodelovali sogovorniki podjetij globalnih distributerjev elektronskih komponent in proizvajalcev polprevodnikov. Če kdo, potem so oni gotovo opremljeni z najboljšimi informacijami glede trgov, zmogljivosti proizvodenj in distributerskih poti!

In ker morate tudi vi biti opremljeni z najboljšimi informacijami, vam v tokratni številki predstavljamo članek, v katerem boste lahko prebrali, kako se lotiti razvoja natančnega oksimetra – torej naprave, ki meri vsebnost kisika v krvi ljudi. S temi napravami se v zdravstvu redno srečujejo in prav je, da veste, kako narediti še boljši oksimeter, kot so tisti, ki se uporabljajo zdaj.

Vse naše naprave se napajajo z električno energijo – bodisi iz omrežja, bodisi iz baterij in akumulatorjev. Elektroniki vedno želimo vedeti, koliko energije potroši naše vezje. To je še posebej pomembno zdaj – v času raznih IoT naprav, ki naj potrošijo čim manj energije. Zato moramo porabljeno energijo na nek način tudi izmeriti. To lahko naredimo na več načinov, enega izmed njih boste lahko našli v tokratni številki revije Svet elektronike.

Kako torej naprej? Vsak izmed nas ve, kaj je najbolj dobro zanj, pa naj gre za zdravje, posel, odnose v družini ali kaj drugega. V letu, ki smo ga ravno dobro pričeli, vam želim obilo pravilnih odločitev na vseh področjih. Kar se tiče odločitev na področju elektronike, si pa le preberite članek o vzrokih krize in načinih kako naprej!

Lep pozdrav!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group