Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Uvodnik Svet elektronike št. 302

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2132
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 09, 2021 11:07 pm    Naslov sporočila: Uvodnik Svet elektronike št. 302 Odgovori s citatom

Kelvinov emitor – kaj je to?

Drage bralke, dragi bralci – tudi vaš urednik ni vseveden in marsikaj je novo tudi zanj. Ko sem brskal po spletu za zanimivimi novicami, sem naletel na zanimiv izraz – Kelvinov emitor. Morda bo zanimiv tudi za vas – še posebej za tiste, ki načrtujete močnostne naprave. Namreč nekateri novejši močnostni tranzistorji že imajo vgrajen dodaten priključek – Kelvinov emitor, s katerim dosežejo boljše stikalne lastnosti močnostnega dela neke naprave. Recimo v močnostnem napajalniku. Kaj vse se skriva za izrazom Kelvinov emitor, si preberite v tokratni številki revije Svet elektronike.

Kot vidim je tudi članek o DF Player modulu zanimiv za vas. Kako tudi ne, saj DF Player modul omogoča marsikaj, sintezo govora, ki ne stane veliko in ki ne zahteva zelo zmogljivih mikrokontrolerjev. Dovolj je neki AVR ali PIC 8-bitni mikrokontroler in ostalo naredi DF Player modul. Tokrat objavljamo 2. del, ki bo bolj praktičen.

Vsi takšni in podobni novodobni moduli nam olajšajo načrtovanje in proizvodnjo novih in zanimivih proizvodov. Ker pa je večina teh proizvodov dandanes že povezanih v splet, je nujno potrebno zagotoviti tudi njihovo varnost pred vdori neželenih hekerjev. Verjetno nikoli ne bom razumel, kaj poganja nekega hekerja, da vdre v neko napravo – recimo v medicinsko napravo, in potem prične »šariti« po programski opremi te naprave in jo po možnosti tako zmrcvari, da postane naprava škodljiva za pacienta. S tem lahko povzroči nepopravljivo škodo pacientu, osebju v bolnišnici in bolnišnici, pa tudi proizvajalcu takšne naprave. Prizadetih je lahko veliko ljudi – zakaj že? Ker je nekdo želel (komu že?) dokazati, da zmore vlomiti v neko napravo. Da pa bi to preprečili morajo proizvajalci polprevodnikov poskrbeti, da razvijalcem omogočijo takšne polprevodnike, ki bodo zaščiteni pred neželenimi vdori. Kako so to rešili pri podjetju Microchip, si preberite v tokratni številki.

In ker se konec leta bliža z neverjetno hitrostjo je prav, da vam v imenu celotnega uredništva zaželim srečno, uspešno in predvsem zdravo leto 2022! Naj bo priložen stenski planer v tokratni številki – tako kot že vrsto let, naše novoletno darilo vam, zveste bralke in zvesti bralci!

Srečno v letu 2022!
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group