Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Eno vprašanje glede elektrike doma

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
atrum
Novinec


Pridružen/-a: Pon Mar 2015 14:53
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2015 3:15 pm    Naslov sporočila: Eno vprašanje glede elektrike doma Odgovori s citatom

In sicer eno laično vprašanje.
pred vselitvijo so nam na novo potegnili kable...
in povezali varovalke ...
na steklokeramični smo že večkrat morali menjat releje.
ali je normalno da je tudi nula pod napetostjo?
pa tudi števc odštvalni je očitno skurjen ker ne preklopi več na poceni tok in včasih šteje veliko preveč ...
seveda obstaja sum da je bilo mogoče od nas kaj potegnjeno drugam kablov seveda sosedu... no o tem nebi..

dajte mi povedat v katerih primerih je nula pod napetostjo in kaj to pomeni za porabnike in za števc in kako zgleda v praksi ko je števc pokvarjen in kako je lahko sploh pokvarjen.

Lep dan še naprej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2015 3:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si mislil, da je zemlja pod napetostjo? Nula ne more imeti napetosti, ker potem bi bil kratek stik!

Mogoče pa imaš samo zamenjano nulo/fazo.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
atrum
Novinec


Pridružen/-a: Pon Mar 2015 14:53
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2015 3:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja nevem torej 'fazenbrifer' na obeh sveti na nuli in na fazi na zemlji pa ne..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2058
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2015 8:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

atrum je napisal/a:
ja nevem torej 'fazenbrifer' na obeh sveti na nuli in na fazi na zemlji pa ne..


Kaj takega še nisem slišal/videl, vsekakor pa to pa ni dobro... jaz bi na tvojem mestu uveljavljal reklamacijo in če ne bodo hoteli slišat, omeni inšpekcijo. Tako šlampasto narejena napeljava lahko koga ubije.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Mojster


Pridružen/-a: Pon Sep 2006 12:53
Prispevkov: 30

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2015 9:02 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni tako nenavadno ... Zaradi indukcije se to dogaja (ima nula tudi do 100 V in tudi zna malo strest), ampak navadno tam, kjer so kabelske linije dolge. Sem že imel tak primer.
Predlagam, da najameš enega električarja, ki se na svoj posel spozna (in ima tudi ustrezno merilno opremo), pa ti pride zadeve premerit - takrat bo točno jasno kako in kaj. S katerega konca si?

LP, g
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bglazar
Mojster


Pridružen/-a: Pet Avg 2005 14:18
Prispevkov: 36
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 13, 2015 4:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa pravi V-meter enkrat med nulo in zemljo in drugič med fazo in zemljo? Še napetost med fazo in nulo izmeri.
Kakšen pa je sistem zaščite (TN, TT)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
eldi
Novinec


Pridružen/-a: Pet Avg 2015 15:18
Prispevkov: 1
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 15, 2015 6:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Očitno imaš dovod nule prekinjen ali v zelo slabem stiku, pa ti potem na nulo pride napetost preko porabnikov, ki so na isti nuli priklopljeni.
Da ti odštevalni števec preklaplja tarifo rabi fazo na sponko 13 za drugo tarifo, če je starejša izvedba. Lahko je ima nula slab stik že v števcu.

Da bi bil števec v okvari na način, da bi ti preveč štel je zelo malo verjetno.
Običajno je ravno obratno, predvsem pri mehanskih izvedbah.

Med nulo in zemljo je neka napetost, odvisna od sistema zaščite, razdalje, preseka vodnika in fazne obremenjenosti. Vsekakor pa ne tolikšna, da sveti fazni preizkuševalec. Tu gre sigurno za napako.

lp

Robi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group