Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Uvodnik Svet elektronike 231

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2132
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 02, 2015 1:49 pm    Naslov sporočila: Uvodnik Svet elektronike 231 Odgovori s citatom

In kaj boste počeli poleti?

Dragi bralci, poletje je pred vrati in s poletjem pridejo meseci, ko je dan daljši in imamo več časa za naše najbližje in zase. Kaj pa boste počeli med poletjem? Nekaj malega vam ponuja tudi revija Svet elektronike s svojimi projekti, ki smo jih pridno nizali tekom leta, nekaj pa smo jih združili v priročne knjige.

V zadnjem času smo objavljali serijo člankov Majhne uganke za mlade elektronike, v kateri smo pisali predvsem za tiste, ki se z elektroniko šele pričenjajo ukvarjati. Pred kratkim sem se pogovarjal s profesorjem srednje šole, ki mi je zaupal, kakšno veselje je videl v osnovnošolcih, ki so obiskali enodnevno delavnico za elektroniko na njegovi šoli. Takšnih delavnic je po Sloveniji kar nekaj in prav je, da naše nadebudneže spodbudimo, da se jih udeležijo. Naj vas spomnim, da tudi na Fakulteti za elektrotehniko prirejajo vsakoletne delavnice, ki se zelo hitro zapolnijo.
Potem so tukaj tudi radioklubi, kjer se udeležence tečajev nauči delo na radijskih postajah. Odvisno od kluba pa se udeležence tečaja animira tudi tako, da celó radijsko postajo in anteno naredijo sami. To je tudi v osnovi prvinski »HAM spirit« oziroma smisel radioamaterstva, da radioamater postajo in anteno naredi sam. Še večjega zadovoljstva pa je deležen tisti radioamater, ki v radioamaterskih tekmovanjih (kontestih) s svojo opremo doseže odličen rezultat.

Približno tako se počutimo v uredništvu revije Svet elektronike, ko delamo VHF/UHF Vikend radijsko postajo, ki je bila opisana v SE229. Vidimo, kako se krepi skupnost graditeljev postaje, ki je enostavna za gradnjo, kljub temu pa nudi praktično vse, kar nudijo kupljene radijske postaje. Na forumu revije Svet elektronike se pojavljajo druge verzije VHF/UHF postaje, ki bodo ponudile raznolikost in nove ideje. Vabim vas, da tudi vi prispevate s svojimi idejami v tem odprtokodnem projektu. Nestrpno čakam, da se bom med poletjem z vami slišal na enem od repetitorjev – seveda preko VHF/UHF Vikend radijske postaje.

Seveda v reviji Svet elektronike najdete tudi druge zanimive članke. Nadaljevanko programiranja PSoC4 smo zaključili v pretekli številki in ko je bila revija v tisku, smo od Briana prejeli še 4., sicer nenajavljeno nadaljevanje, ki ga boste gotovo z zanimanjem prebrali. Naj vam omenim, da smo v uredništvo po poti naših »zvez in poznanstev« že prejeli PSoC5 razvojno ploščo, ki se za 10 US$ prodaja kot vroče žemljice in jo je v redni prodaji težko dobiti. Komaj čakam na čas, ko se bomo začeli ukvarjati z njo.

V reviji boste našli tudi kar nekaj poročil z zanimivih dogajanj po Sloveniji. Zanimiva je pa tudi Nagradna igra podjetja Microchip, ki naše bralce nagrajuje z razvojno ploščo Digital Starter Kit.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group