Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Uvodnik Svet elektronike 223

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
Urednik


Pridružen/-a: Pon Jan 2004 12:51
Prispevkov: 2132
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 02, 2014 11:31 am    Naslov sporočila: Uvodnik Svet elektronike 223 Odgovori s citatom

Electronica 2014 bo!

Seveda dragi bralci, največji sejem elektronike na svetu bo odprl svoja vrata od 11. do 14. novembra. To je sejem, ki ga zadnjih 20 let nikoli nismo zamudili. Lahko bi tudi zapisal, da imamo na tem sejmu vedno več sestankov s predstavniki svetovnih podjetij. Iz takšnih srečanj se rojevajo poznanstva in tudi priložnosti, od katerih imate tudi vi bralci določene koristi. Ena takšnih je bilo nagradno žrebanje za Microchip razvojno ploščo v pretekli številki, takšnih koristi pa bo še več.

Sicer pa je tema tokratnega uvodnika oživljanje. Lahko bi pomislili, da se beseda oživljanje nanaša na recimo oživljanje gospodarstva z novo vladno ekipo. Če malce hudomušno pokomentiram novega ministra za okolje, je prav on gotovo poživil oziroma dvignil pritisk prebivalcem vzhodne Slovenije. Ali morda oživljanje kreditiranja podjetij, kjer večkrat ugotavljam, da drži opis bank, kot ga je definiral naš računovodja: banke ti posodijo dežnik, dokler sije sonce. Ko prične deževati, hočejo dežnik nazaj (z obrestmi seveda).

Ne gre ne za prvo ali drugo, pač pa za oživljanje AVR mikrokontrolerjev in to tistih, ki smo jih po pomoti napačno sprogramirali in jim nastavili fuse bite tako, da se AVR ne pusti več programirati v vezju. Za marsikaterega AVR uporabnika predstavlja to problem, saj napačno programiranih fuse bitov na enostaven način pač ne moremo preprogramirati. Do sedaj seveda. Naš dolgoletni sodelavec mag. Vladimir Mitrović je svoj paralelni programator predelal tako, da deluje kot avtonomna naprava (njegov predhodnik je za delovanje potreboval še stari MiniPin + LCD). Za nameček je fuse programator narejen tako, da lahko njegov program enostavno nadgradimo preko USB vodila. Osnovni program vsebuje podatke za nekaj več kot 30 AVR-jev, ostale lahko napišemo sami in nadgrajen program pošljemo preko Bootloader programa v programator.

V uredništvu revije Svet elektronike takšnega programatorja v principu sicer ne bi potrebovali, saj imamo Elnec programator, ki nam zaklenjene AVRje brez problemov odklene. Vendar pa je uporaba »Fuse programatorja« tako enostavna, da smo ga med poletjem večkrat s pridom uporabili. Elnec programator vendarle zahteva nek svoj čas, da se PC zbudi in da se programator zažene. In še preden naredimo vse nastavitve, je mimogrede preteklo 10 minut. Pri novem paralelnem programatorju pa je potreben samo vklop napajalne napetosti preko USB vodila in programator je že pripravljen za delo.

Podobno enostavno je tudi programiranje v lestvičastem (angl. ladder) načinu, ki je eden precej uveljavljenih načinov programiranja v industriji in avtomatizaciji proizvodnje. Vabimo vas, da si preberete zanimiv in poučen članek.

V uredništvu se že počasi pripravljamo na največji sejem elektronike v Evropi, to je sejem electronica 2014 seveda. Vsaki dve leti se elektroniki množično selimo v München, kjer (vsaj mi iz uredništva) v 4 dneh prehodimo kilometre in kilometre vsak dan. Vendar se to sprehajanje povrne v obliki velikega števila kvalitetnih materialov, vzorcev in podobno, kar uporabimo v reviji Svet elektronike in seveda tudi pri našem delu. Tudi letos bo tako in zato se novembra že veselimo. Si boste tudi vi ogledali sejem?

Lep pozdrav!
Jure Mikeln
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Urednikov kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group