Kazalo po Svet elektronike forumu Svet elektronike
Revija za prave elektronike
 
AlbumAlbum   Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Šifriranje podatkov preko RF povezave

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2014 12:38 pm    Naslov sporočila: Šifriranje podatkov preko RF povezave Odgovori s citatom

Eventualen problem: pošiljanje podatkov preko RFMxy modulčkov: podatki so nezaščiteni, torej jih lahko bere vsak, ki bi imel takrat sprejemnik na tej frekvenci. Kako bi izvedel enostavno šifriranje teh podatkov, da bi bili za druge neuporabni? S tem ne mislim kaj hudo vojaškega, ampak zgolj osnovno zaščito...
Konkretno gre za HM-TRP modula.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2014 1:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pavle,
ali je komunikacija dvosmerna in odgovor dobiš na zahtevo?
Koliko je dolg podatek ki ga pošiljaš in ali je dolžina podatka fiksna?

Mogoče kot ideja,
pred podatek ki ga pošiljaš dodaš en ali dva bajta ki jih imaš v svoji tabeli in veš kako si sledijo.
Recimo pošlješ
1xxxxxx
5xxxxxx
9xxxxxx
2xxxxxx
yxxxxxx
ko sprejemeš podatek ki se začne z 1 potem ta isti podatek z št. 1 lahko pride po x pošiljanj in nikakor takoj za tem, če pride do kolizije veš katere številke sledijo prejšnji.
To številko lahko "skriješ" tudi v podatek da ni tako vidna, na koncu pa dodaš CRC16.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2014 5:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Namen je da pošljem string oddaljeni enoti, ta pa odgovori na zahtevo, ja. Dolžina bo tam dva, tri znake , nič več.
Problem je, ker bo to razširitev za alarmni sistem in bi rad vsaj osnovno varnost. No, seveda je opcija da informacije skrijem v stringe, recimo da spreminjam samo en bit ali dva...v tem primeru itak noben ne bo vedel, kaj znaki pomenijo...CRC16 bom dal zraven, ja.

Sem nekaj gledal bascom ukaz XTEAENCODE in decode - kot vidim je to neke sorte enkripcija...

EDIT: tole s številkami sploh ni slaba ideja....lahko bi pošiljal stringe po naključnem vrstnem redu in potem iskal samo te številke, na podlagi tega pa izluščil informacijo...hvala za idejo!

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Profesionalec


Pridružen/-a: Ned Jan 2004 16:11
Prispevkov: 555
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2014 8:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pavle,
enostavno je včasih najbolj učinkovito in njbolj enostavno za narediti.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 10, 2014 8:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno tako. In tvoja ideja se mi vedno bolj dopade. Sem vedel, da moram tukaj vprašat, da dobim rešitev. Še enkrat hvala!
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 11, 2014 5:08 pm    Naslov sporočila: Re: Šifriranje podatkov preko RF povezave Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:

Konkretno gre za HM-TRP modula.


Pavle, s katerim SW si pa nastavljal te TRP module.
Sicer so še na poti, dobro je pa biti pripravljen ko pridejo.
Lepo bi bilo, da bi jih malo pohvalil ali pograjal.

Hvala za pomoč


LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 11, 2014 5:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obstaja originalni program prav od hopeja, ga potegneš dol na njihovi strani. Modul priklopis na PC preko nekega serial to USB konverterja (FTDI čipa), aktiviraš config pin ter vklopiš program.
Ni pa noben problem nastavit tudi potem, iz bascoma ven. Pač config pin daš na nulo, da svetita obe ledici in pošiljaš ukaze po Rs232.
Zadeva je odlična, ni kaj grajati. No, edino ceno...
Ne bi bilo tudi slabo če bi obstajali taki moduli tudi v ločeni izvedbi - samo TX in samo RX, pa bi bili mogoče cenejši (no, ali pa tudi ne...).
Sicer sem jaz 868 MHz modul preizkusil tudi na 433MHz frekvenci in ravno tako dela. Sicer sem moral malo povečati moč : na 868 sem imel za testiranje na 1, pri 433 pa sem moral dati na dve. Sicer sem preskušal samo na meter, dva razdalje, ampak malo dlje bi gotovo tudi šlo če bi dal moč do konca. Izhodno vezje je namreč prilagojeno na določeno frekvenco, zato na 433 ni ravno idealno...

Sicer je tako da tako velika moč ni dovoljena na celem 868 pasu, se je pametno malo pozanimati, kje oddajati če bo antena kvalitetna. Če pa je samo kaka žička, potem se mi zdi da ni sile. NAmreč, omejitev ni max. Oddajna moč ampak max. Izsevan moč.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stursc
Profesionalec


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 14:50
Prispevkov: 109
Kraj: Ravne

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 14, 2014 6:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Obstaja originalni program prav od hopeja, ga potegneš dol na njihovi strani.


Sicer sem našel nekaj, ni pa to isto kot je navedel Jure v navodilih. nevem pa če deluje, ker še nimam robe.

LP, stursc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Profesionalec


Pridružen/-a: Sob Maj 2007 9:25
Prispevkov: 303
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 14, 2014 6:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nope....drugačen program je.
poglej tukaj:
http://www.hoperf.com/docs/demo/764.htm

klikni na DOWNLOAD. dobil boš zip, razpakiraš, zaženeš. Nastaviš ustrezen COM port. Potem najlažje vidiš, če komunicira tako, da klikneš na "read all setting". Če ti izpolni polja, je komunikacija OK. Potem samo izbereš frekvenčni pas, nastaviš točno frekvenco in je to to.
SPotoma: če boš uporabljal zadevo na max. moči in z dobro anteno, potem nastavi frekvenco na 869,4 – 869,65 MHz nekje, ker uradno je samo tam dovoljena izsevana močpreko 25mW.
Za podrobnosti si lahko ogledaš excel list, ki sem si ga naredil...v bistvu so pomembne stvari vzete ven iz evropskih regulativ:

http://www.protoncek.com/files/power.xls

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Svet elektronike forumu -> Digitalna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group